Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivi Alasalmi elää kirjailijaelämää kahdeksasta neljään

Kirjailijaksi Alasalmen ajoi sisäinen pakko – ja Oriveden opiston kirjoittajalinja 1985–1986.

Ihmiset
 
Taika Dahlbom
Rami Marjamäki
”Olen niin maalainen kuin olla ja voi”, sanoo kirjailija Päivi Alasalmi kotimaisemissaan Hämeessä.
”Olen niin maalainen kuin olla ja voi”, sanoo kirjailija Päivi Alasalmi kotimaisemissaan Hämeessä. Kuva: Rami Marjamäki
Kolme nopeaa

Asiat, jotka eivät pänni ikinä

1 Helle

”Sitä on niin harvoin, että jokainen hellepäivä on tervetullut.”

 

2 Pihalla tervehtimään tuleva kissa

”Se kurisee niin kuin sillä olisi ollut ikävä.”

 

3Lahjaksi saatu

punaviinipullo

”Suomesta ei niin huonoa punaviiniä saa,

ettei se ilahduttaisi.”

 

Päivi Alasalmen keltainen omakotitalo istuu hämäläisessä maalaismaisemassa heinäpellon ja metsikön välissä. Työhuoneen ikkunasta näkyy tielle.

Postiauton äänen hän tunnistaa, mutta jos tiellä menee peräkkäin kaksi autoa, panee se väkisinkin miettimään, että mitähän nyt on tekeillä.

Työhuoneen kaapin sivuseinään on merkitty lasten pituudet vuodesta 2014 lähtien. Ne alkavat päälle 160 senttimetristä. Työpöydän laatikossa nököttää printattuna saamelaistrilogian viimeisen osan, Siipirikon kuiskauksen, käsikirjoitus.

”Minä en tätä tämän enempää vilauta. Saat sen sitten ensi vuonna lukea,” kirjailija ilkamoi ja nikkaa silmää.

Seinät Pihlgren & Ritolan kanerva- ja iiristapettien alla ovat viitisen vuotta vanhat. Niiden piti olla yli satavuotiaat.

Alasalmen ensi sekunneista kodiksi tuntemansa, 1890-luvulla rakennettu talo osoittautui asuessa läpikotaisin homeiseksi, vaikka kuntotutkija oli todennut sen terveeksi.

Talo purettiin, ja tilalle rakennettiin uusi. ”Siitä olen ylpeä, että luottotiedot eivät menneet. Lainat on maksettu kirjoittamisella”, hän toteaa ykskantaan.

Kirjailijaksi Alasalmi ryhtyi sisäisestä pakosta.

”Kävin Oriveden opiston kirjoittajalinjan 1985–1986. Oriveden opisto muuttaa ihmistä, sen jälkeen ei ole entisensä”, Alasalmi sanoo.

”Siellä käytiin tunneilla vaikka pyjamissa tai aamutakissa, joskus syömässä vain peittoihin kääriytyneenä. Siitä kyllä tuli sanomista. Sitä ennen mullakin oli vankka ajatus, että yliopistouralle.”

30. maaliskuuta 1987 hän naputteli kirjoituskoneella isälleen kirjeen, jossa ilmoitti päätöksestään ryhtyä kirjailijaksi.

Äläkä isä pelästy, että minusta on tullut kummallinen ja vaarallinen ja kommunisti tai mitään muuta mikä ei ole totta. Se olisi silmiesi sulkemista siltä tosiasialta, että oikeastaan näin tunnun täyttävän ne kristilliset ja moraaliset opetukset mitä olen kotoa ja sinulta saanut, paremmin kuin vanumalla vuositolkulla yliopistossa tietämättä mitä haluan.

”Tutut tunnistavat kyllä, kuinka lähelle totuutta tässä mentiin,” hän nauraa.

Äiti epäili, että kirjailijanura urkenisi aikaisintaan kymmenen vuotta myöhemmin. Esikoisromaani Saana ilmestyi jo vuoden päästä. Isäkin hyväksyi tyttären uravalinnan, kun Alasalmi sai Finlandia-ehdokkuuden 1996 Vainola-teoksellaan.

Sittemmin Alasalmi on voittanut useita kirjallisuuspalkintoja sekä aikuisten- että lastenkirjoillaan. Teosluettelo ylittää jo kaksikymmentä teosta.

Nopeatahtisen työnteon ovat mahdollistaneet apurahat, lehtijutut, opetustyöt ja kirjailijan sihteerimäiseksi kuvaama työrytmi. Hän kirjoittaa sen ajan, kun lapset ovat koulussa. Ruokatauko on aina kello 12.

”Kesälläkin nousen ennen kahdeksaa. Kahdeksalta on aamutee, lehti ja tietovisa,” hän toteaa ja näyttää päivyristä, että aviomies on tällä hetkellä johdossa 112–100.

”Se johtuu siitä, että Aamulehdessä on niin paljon jalkapallo- ja jääkiekkoaiheisia kysymyksiä. Olen sinne lähettänyt palautettakin, että kysykää joskus pitsinnypläyksestä. Ei ole pitsinnypläyskysymyksiä ilmestynyt”, hän puuskahtaa puolileikillään.

Esikoisteoksen Alasalmi kirjoitti Helsingissä, jossa oli olevinaan hyvin kaupunkilaistyttöä.

”Ei siitä kuitenkaan mitään tullut. Tampereella asuessakin lähdettiin vain metsään ja mökille. Olen niin maalainen kuin olla ja voi”, hän toteaa ja näyttää saalistuspäiväkirjaansa. 19.9.2007 tuli parissa tunnissa saaliiksi 140 litraa puolukkaa kolmen poimijan voimin.

Luonto on tärkeässä osassa myös kirjailijan uusimmissa romaaneissa, jotka kertovat saamelaisten elämästä. Teossarja kasvoi romaanista Joenjoen laulu. Se kertoo saamelaisten elämästä 1500- ja 1800-luvuilla sekä nykyajassa. Toinen osa Pajulinnun huuto kertoo 1500-luvun saamelaiskyläyhteisön elämästä suomalaisten ja venäläisten uhkan alla.

Historiallisen saamelaisyhteisön kuvaukseen Alasalmi on ammentanut vierailultaan lähes kivikautiseen kylään Vanuatulla vuonna 1998.

Siellä ajateltiin, että uusi on vaarallista ja murentaa kyläyhteisön. Saamelaisten ja suomalaisten kohtaamiset ovat muokanneet molempia.

”Joskus mietin, että mitähän ne ihmiset siellä pohjoisessa ajattelee, kun tällainen etelän riuku kirjoittaa heidän historiastaan, mutta kehuvaa palautetta olen saanut. Minusta on tärkeää tehdä saamelaisasiaa tunnetuksi myös suomalaisille.”

Rami Marjamäki
Aukeama Päivi Alasalmen varhaisimmasta teoksesta, jonka hän kirjoitti ja kuvitti 7-vuotiaana.
Aukeama Päivi Alasalmen varhaisimmasta teoksesta, jonka hän kirjoitti ja kuvitti 7-vuotiaana.
Rami Marjamäki
Päivi Alasalmi sai miehiltä törkyviestejä, kun tämä kuva ilmestyi lehdessä 1980-luvun lopussa.
Päivi Alasalmi sai miehiltä törkyviestejä, kun tämä kuva ilmestyi lehdessä 1980-luvun lopussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit