Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nimilaki uhkasi perheyhteyttä kesällä 1985

Lain vastustajiin eduskunnassa kuulunut Esko Almgren on jo mukautunut uuteen aikaan.

Ihmiset
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Eduskunnan täysistunnossa 23.5.1985 Kristillisen liiton puheenjohtaja Esko Almgren ilmoitti esittävänsä sukunimilain hylkäämistä.
Eduskunnan täysistunnossa 23.5.1985 Kristillisen liiton puheenjohtaja Esko Almgren ilmoitti esittävänsä sukunimilain hylkäämistä. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Ensi maaliskuussa voimaan tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki nostatti joissain piireissä pintaan syvän huolen suomalaisen perheen tulevaisuudesta – vähintään käsitteenä, ehkä myös instituutiona.

Kerta ei ollut ensimmäinen.

Perheen asemaa yhteiskunnan ydinyksikkönä ovat uhanneet itsenäisyyden aikana ainakin siviiliavioliitto, avioliittolaki, kaksi aborttilakia, parisuhdelaki ja hedelmöityshoitolaki.

Vuonna 1985 kiivasta keskustelua synnytti eduskuntaan tuotu ehdotus tasa-arvoisemmasta nimilaista. Mutta ei sitä elokuun 10. päivänä julkaistusta Helsingin Sanomien uutisesta enää arvaisi.

Siinä yksinkertaisesti todetaan tasavallan presidentin eli Mauno Koiviston vahvistaneen nimilain, jonka mukaan ”avioliiton solmijat voivat ottaa (– –) yhteiseksi sukunimekseen joko miehen tai naisen sukunimen tai kumpikin voi säilyttää oman nimensä”.

Lakiehdotuksen vastustajat vierastivat Kalevi Sorsan johtaman punamultahallituksen ehdotuksessa erityisesti sitä, että avioliiton solmiva nainen voisi säilyttää ”tyttönimensä” sellaisenaan. Voimassa olleen vuoden 1930 nimilain mukaan se onnistui vain osana yhdysviivaista kaksoisnimeä tyylin Virtanen-Jokinen.

Yksi ehdotuksen näkyvistä vastustajista oli kotkalainen kansanedustaja ja Suomen kristillisen liiton puheenjohtaja Esko Almgren, joka oli lakia valmistelleen valiokunnan jäsen. Hän jättikin sen mietintöön vastalauseen.

Tuolloin Almgren puolusteli yhtä ja yhteistä sukunimeä televisiohaastattelussa muun muassa pitkällä hyvällä perinteellä eikä halunnut, että perheeseen tuodaan ”sellaista riidanaihetta, joka tulee hallituksen lakiesityksen mukaan esimerkiksi lapsen nimen antamisen yhteydessä”.

”Keskustelin asiasta tuolloin eduskuntaryhmäni kanssa ja kantamme lakiesitykseen oli yksimielinen”, muistelee heinäkuussa 84 vuotta täyttänyt Almgren, joka on edelleen mukana politiikassa Kotkan kaupunginvaltuutettuna.

”Mutta toki tiesin, että ei se yhden yhteisen nimen perinne ollut niin kauhean pitkä.”

Almgrenin kanta miehen sukunimen ylivertaisuuteen ei ollut silti ehdoton. Hänelle sopi hyvin se esityksen kohta, että mies voi ottaa liiton solmiessaan naisen sukunimen. Oleellista oli samannimisyys, lastenkin tulevaisuuden nimissä.

Almgrenin mukaan Suomen kristillistä liittoa ja sen edustajia hiersi myös avoliitto, laillistamaton parisuhde.

”Meidän oli silloin vaikea hyväksyä avoliittoa – ja uusi nimilaki olisi mahdollistanut sen, että naimisissa olevat eivät olisi välttämättä erottuneet naimattomista.”

Vuonna 1979 eduskuntaan valittu Almgren – siviiliammatiltaan lehtori ja rehtori – ei ollut ensi kertaa esitystä vastaan. Eduskunta käsitteli sitä hänen jo ensimmäisellä edustajakaudellaan 1982, mutta hallitus veti esityksensä pois.

”En muista enää tarkalleen miksi. Mutta sen muistan, että pidimme sitä eduskuntaryhmässämme eräänlaisena työvoittona.”

Nimilain ensimmäisen käsittelyn aikaan Suomen kristillisellä liitolla (nykyään Suomen kristillisdemokraatit) oli yhdeksällä edustajalla vähän poliittista vääntövoimaa. Eikä ”työvoitto” auttanut: seuraavissa vuoden 1983 vaaleissa määrä romahti kolmeen.

Tasa-arvoinen sukunimilaki tuli voimaan tammikuussa 1986, eikä Suomi suistunutkaan raiteilta. Neljästä avioparista kolme valitsee edelleen yhteiseksi nimeksi miehen nimen.

”Aikaa on kulunut niin paljon, että olen mukautunut oikein hyvin tähän tilanteeseen. Eikä tämä ole enää minulle enää niin suuri kysymys kuin silloin”, sanoo Almgren, jonka omassakin ystäväpiirissä on eri sukunimet säilyttäneitä pareja.

Almgrenin omat kolme miniää ovat kuitenkin Almgreneja, mutta niin on myös tytär.

Uudesta sukunimilaista uutisoitiin Helsingin Sanomien Kotimaa-sivulla lauantaina 10. elokuuta 1985.
Uudesta sukunimilaista uutisoitiin Helsingin Sanomien Kotimaa-sivulla lauantaina 10. elokuuta 1985.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit