Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Television alkuaikoina monet luulivat, että Heikki Kahila näkee heidän olohuoneensa

Uutistenlukija Heikki Kahila tuli televisiosta tutuksi kaikille. Nyt hänet tunnistavat enää vain yli 50-vuotiaat.

Ihmiset
 
Mikko Mattlar
Kaisa Rautaheimo / HS
Heikki Kahila on juontanut erilaisia tilaisuuksia koko ikänsä. Häntä harmittaa ammatin kokema inflaatio. ”Juontamisesta on tullut kansalaistaito, jota kuka tahansa voi harrastaa. Se on kuitenkin äärimmäisen vaativa ja vaikea ammatti.”
Heikki Kahila on juontanut erilaisia tilaisuuksia koko ikänsä. Häntä harmittaa ammatin kokema inflaatio. ”Juontamisesta on tullut kansalaistaito, jota kuka tahansa voi harrastaa. Se on kuitenkin äärimmäisen vaativa ja vaikea ammatti.” Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kolme nopeaa

Heikki Kahilan nykyiset tv-suosikit

1 Uutiset

”Uutislähetys kuuluu aina päivittäiseen annokseeni, koska ajan seuraaminen on välttämätöntä.”

2 Laadukkaat tv-sarjat

”Seuraan hyviä sarjoja erittäin mielelläni. Tällä hetkellä menevät Yövahti ja Mammona, kotimaisista Koukussa ja Syke. Myös tanskalaissarjat kuten Silta ovat todella hyvin tuotettuja.”

3 Musiikkiohjelmat

”Ammattisyistä seuraan niitä hyvin paljon. Täytyy tietää, missä sillä alueella mennään.”

1970-luvun Suomessa oli sanonta, jonka mukaan jokainen suomalainen tuntee Heikki Kahilan joko naamasta, äänestä tai todennäköisimmin molemmista. Jopa kaksi ja puoli miljoonaa suomalaista kerääntyi iltaisin tv-vastaanotinten ääreen seuraamaan hänen lukemiaan uutisia.

Tänä päivänä Heikki Kahila, 80, saa kuitenkin kävellä kaupungilla melko rauhassa.

”He, jotka elivät ensimmäiset nuoruusvuotensa 1970-luvulla, tunnistavat minut vielä. Sen jälkeen syntyneet eivät enää tunnista, ja se on ihan ymmärrettävää”, Kahila kertoo.

Helsinkiläiskahvilan tarjoilija palvelee häntä kuin ketä tahansa senioria. Viereisen pöydän lapsiperhekään ei kiinnitä huomiota takavuosien tv-tähteen. Kahila on saanut yksityisyytensä takaisin.

”Se on helpotus mitä suurimmissa määrin”, hän naurahtaa.

Televisio teki varkautelaisnuorukaisesta tunnetun 1960-luvun alussa, kun hänestä tuli Suomen Television ensimmäinen päätoiminen uutistenlukija.

Suomessa oli silloin 90 000 tv-lupaa. 1970-luvulle tultaessa niitä oli jo miljoona. Kahilasta, Teija Sopasesta ja muista alkuaikojen tv-kasvoista tuli uuden tiedotusvälineen ruumiillistumia – ja käsittämättömän tunnettuja ihmisiä.

”Tulimme televisioruudun kautta hyvin lähelle ja ihmisten intiimiin ympäristöön eli heidän koteihinsa. Tämä kuulostaa nyt sadulta, mutta alkuaikoinahan ihmiset luulivat, että näemme heidän olohuoneisiinsa.”

Kahilan kohdalla tunnettuutta ei ainakaan heikennä se, että hän joutui kertomaan suomalaisille John F. Kennedyn murhasta marraskuussa 1963. Hän oli työskennellyt uutisankkurina vasta vajaan vuoden ajan.

Uutislähetyksen alussa tiedettiin vasta, että Kennedyä on ammuttu. Kuolema varmistui lähetyksen aikana.

”Kennedyn murha on tapahtuma, josta minua on haastateltu kaikkein eniten”, Kahila naurahtaa.

”Oli niin uskomatonta, että presidentti voidaan ampua keskellä päivää. Olen tavannut satoja ihmisiä, jotka ovat kertoneet mitä he tekivät, kun kerroin sen asian uutislähetyksen päätteeksi.”

Uutistenluku teki Kahilasta tunnetun, mutta hänen suurin kiinnostuksen kohteensa on aina ollut viihde.

Nuoruudessaan Varkaudessa hän keikkaili tanssiorkesterin basistina, kuunteli intohimoisesti jazzia ja juonsi konsertteja. Paikallisen seurantalon tansseja järjestäessään hän tutustui helsinkiläisiin muusikoihin, joista tuli hänen ystäviään.

Juontokeikat työllistivät Kahilaa koko ajan myös uutistenluvun rinnalla. Uutistenlukijan palkka oli pieni, joten hän kävi puoliksi salaa keräämässä lisätienestejä keikoilta. Tv-viihteen tekijäksi Kahila siirtyi 1970-luvun lopussa.

1980-luku meni viihdeohjelmia juontaessa ja tuottaessa. Viimeinen suuri produktio oli Pellit auki, jota Kahila kutsuu viimeiseksi yrityksekseen tehdä yhtenäiskulttuuriajan Suomi-viihdettä. Ohjelmaa tehtiin vuosina 1992–1994, juuri kolmannen valtakunnallisen tv-kanavan aloitettua toimintansa. Kun Kahila jäi eläkkeelle 1999, valtakunnallisia tv-kanavia oli jo neljä.

Nyt kanavia on paljon enemmän, eivätkä suosituimmatkaan tv-esiintyjät tavoita enää samankokoisia yleisöjä kuin Kahila aikoinaan.

”Ne ajat eivät palaa. Viihteenkin kuva on muuttunut ja pirstaloitunut. Suomessa on 1,3 miljoonaa senioria, ja heidän viihdekäsityksensä on aivan toisenlainen kuin nuoremmilla.”

Tällä hetkellä Kahilaa työllistää suomalaisen tanssikulttuurin ja viihteen historian tutkiminen. Hän on seurannut molempia läheltä jo 1950-luvulta lähtien ja nähnyt niiden muuttuvan.

Hänen pääprojektinsa kulkee työnimellä Itsenäisen isänmaan iskelmät, ja sen tavoitteena on löytää kotimaisen musiikin historiasta 50 suomalaisia eniten koskettavaa laulua. Kahila tutkii myös suomalaisten ravintoloiden floorshow-ohjelmien historiaa. Ilmiötä ei ole juurikaan tutkittu.

Kahdeksankymppinen Kahila tekee edelleen töitä täyttä päätä.

”Työ on keskeinen osa elämänsisältöäni. En oikein osaa ajatella, etten tekisi mitään”, hän sanoo. ”Olen luonteeltani hyvin utelias ja edelleen kiinnostunut hirveän monista asioista.”

Kaisa Rautaheimo / HS
”Tämä kuulostaa nyt sadulta, mutta alkuaikoinahan ihmiset luulivat, että näemme heidän olohuoneisiinsa”, kertoo Heikki Kahila televisiotoiminnan pioneeriajoista.
”Tämä kuulostaa nyt sadulta, mutta alkuaikoinahan ihmiset luulivat, että näemme heidän olohuoneisiinsa”, kertoo Heikki Kahila televisiotoiminnan pioneeriajoista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!