Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Feminismissä on kyse ihmisoikeuksista

Eveliina Talvitie kyllästyi siihen, että Suomessa feminismi on yhä kirosana.

Ihmiset
 
Emilia Kangasluoma / HS
Eveliina Talvitie kasvoi Porissa yksinhuoltajaäidin kanssa.
Eveliina Talvitie kasvoi Porissa yksinhuoltajaäidin kanssa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Kolme nopeaa

Naiset, joita arvostan

1. Louise Bourgeois

”Ranskalaissyntyinen kuvataiteilija teki läpimurtonsa lähes 70-vuotiaana. Hänen jättimäiset hämähäkkiveistoksensa tunkeutuvat suoraan katsojan alitajuntaan. Näin eräässä Bourgeois’n näyttelyssä videon, jossa yli 80-vuotias taiteilija räppäsi.”

 

2. Anja Snellman

”Hänen esikoisteoksensa Sonja O. kävi täällä oli minulle nuorena tärkeä kokemus. Snellman on myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Hänen monialaisuutensa tekee vaikutuksen.”

 

3. bell hooks

”Afroamerikkalainen feministi ja professori osaa ilmaista vaikeita asioita yksinkertaisesti. Hänen näkemyksensä ovat avartaneet ja selkiyttäneet omia käsityksiäni. Suosittelen kaikille hooksin kirjaa Feminism is for everybody.”

Miten Eveliina Talvitiestä tuli feministi?

”Se taisi olla selvää alusta asti”, Talvitie sanoo. Hänen kirjansa Miten helvetissä minusta tuli feministi on juuri ilmestynyt. Siinä hän kertoo nuoruudestaan ja elämänvaiheistaan, jotka johtivat aikuistuttua yhteiskunnalliseen heräämiseen

Talvitie on kirjoittanut naisten asemasta aiemminkin, viimeksi teoksissaan Keitäs tyttö kahvia – Naisia politiikan portailla (2013) ja Hieno vai huono? Nainen jolla on maine (2015).

Aiempia kirjojaan varten Talvitie kartoitti naisten näkemyksiä ja teki paljon haastatteluja. Tällä kertaa hän halusi käsitellä teemaa omien kokemustensa kautta.

Sitä varten piti palata lapsuuteen. Eveliina Talvitie varttui Porissa yksinhuoltajaäidin kanssa. Isä oli muuttanut pois Eveliinan ollessa 7-vuotias. Perushoitajan palkkaa oli usein vaikea venyttää kattamaan perheen juoksevia kuluja, mutta jotenkin äiti onnistui siinä. Hän ompeli vaatteet, ei koskaan ostanut kaupan muovikassia ja pyöräili töihin kesät talvet. Vaikka taloudellisesti oli tiukkaa, äiti ei katunut. Hän sanoi eronneensa, koska ”miehestä oli vain lisää työtä”.

”Äiti edusti perinteistä suomalaista vahvan naisen roolia. Sellaista, joka sinnittelee ja pärjää, tulipa eteen mitä tahansa”, Talvitie sanoo.

1970- ja 80-luvulla ei ollut yhteishuoltajuuksia eikä isä-viikonloppuja. Niinpä Talvitie kasvoi käytännössä isättömässä perheessä. Se ei häirinnyt, vaikka hän katseli joskus ihaillen naapurin perhettä, joka vei poikiaan meripartioon peräti omalla autolla.

Hän pyöri muiden tyttöjen kanssa Porin keskustassa ja kokeili teini-ikään tultuaan rajojaan heidän laillaan.

”Halusin kuulua joukkoon, mutta tunsin oloni vieraaksi jo silloin. Olen aina kokenut olevani vähän outo. Nykyisin ajattelen, että outous ei suinkaan ole negatiivista. Päinvastoin, se on hauskaa – ja emmekös me kaikki ole omalla tavallamme outoja?”

Yksi asia oli selvä Eveliina Talvitielle nuoresta asti. Porista piti lähteä. Hän halusi opiskelemaan. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän pyrki ja pääsi Helsingin yliopistoon. Naistutkimuksen luennoilla maailma avautui uudesta näkökulmasta.

”Aloin tulkita elämää epätasa-arvokokemusten kautta.”

Sille tielle hän jäi. Talvitie on kirjoittanut feminismistä ja tasa-arvosta noista ajoista asti. ”Feminismissähän on kyse ihmisoikeuksista, ja ihmisoikeudet ovat myös naisten oikeuksia. Valtaa jaetaan kuitenkin edelleen patriarkaalisen järjestelmän sääntöjen mukaan.”

Eveliina Talvitietä ihmetyttää, miksi suomalainen tasa-arvokeskustelu on jämähtänyt paikoilleen. Moni kokee feminismin yhä lähes kirosanaksi.

”Tasa-arvon toteutumisen pahin este on näkemys, että Suomi on jo tasa-arvoinen maa. Epätasa-arvosta ja ihmisarvojen polkemisesta on kuitenkin paljon tilastotietoa. Naiset kokevat esimerkiksi fyysistä väkivaltaa, ja heidän palkkansa laahaa edelleen miesten perässä.”

Erityisesti Talvitietä harmittavat pitkälle urallaan päässeet naiset, jotka uskovat, että asiat ovat hyvällä tolalla heidän onnistuttuaan murtamaan lasikaton.

”Onneksi moni uranainen tuo nykyisin rohkeasti esille tasa-arvokysymyksiä.”

Eveliina Talvitie seuraa tiiviisti myös Ruotsissa käytävää keskustelua. Se on hänen mielestään parikymmentä vuotta meitä edellä.

”Ruotsissa feminismi on poliittinen voima ja syvällä asenteissa. Siitä kertoo sekin, että nigerialaissyntyisen Chimamanda Ngozi Adichien kirja Kaikkien pitäisi olla feministejä lahjoitettiin kaikille 16-vuotiaille joululahjaksi. En voi kuvitella, että tällaista tapahtuisi Suomessa.”

Aiemmat teoksensa Talvitie on kirjoittanut työn ohessa. Tällä kertaa hän matkusti kuukaudeksi Länsi-Afrikan Beniniin Villa Karon taiteilijaresidenssiin. Sieltä löytyi ihmeellinen uusi maailma ja rauha kirjoittaa.

”Länsi-Afrikasta kuulemma joko pitää tai sitten sitä inhoaa. Minut se lumosi. Haluan ehdottomasti palata sinne”, hän sanoo.

Uusi Afrikan-matka häämöttääkin. Beninissä Talvitie ja valokuvaaja Jyri Pitkänen alkoivat suunnitella kirjaa, jossa kuvattaisiin afrikkalaista ja suomalaista todellisuutta rinta rinnan.

Sitä odotellessa on kaikilla hyvää aikaa miettiä, olisiko jo aika ryhtyä feministiksi.

Emilia Kangasluoma / HS
Eveliina Talvitiestä suomalainen keskustelu tasa-arvosta on jämähtänyt paikoilleen. ”Naiset kokevat fyysistä väkivaltaa, ja heidän palkkansa laahaa edelleen miesten perässä.”
Eveliina Talvitiestä suomalainen keskustelu tasa-arvosta on jämähtänyt paikoilleen. ”Naiset kokevat fyysistä väkivaltaa, ja heidän palkkansa laahaa edelleen miesten perässä.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit