Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tornionjokilaisten ostokset naapurimaasta vähentyneet

Ihmiset
 
HS
Unto Järvinen
Aavasaksan silta valmistui viime syksynä. Taustalla Ylitornion kuntaa. Liikenteen jakaja on Ruotsin puolella.
Aavasaksan silta valmistui viime syksynä. Taustalla Ylitornion kuntaa. Liikenteen jakaja on Ruotsin puolella. Kuva: Unto Järvinen

Tornionjokilaakso eroaa muista maamme tiheään asutuista jokilaaksoista vain siinä, että väylän syvimmällä kohdalla kulkee kahden valtakunnan raja. Jokilaakson asukkaat rajan molemmin puolin ovat tuttavia ja usein myös sukulaisia keskenään. Raja ei kuitenkaan erota heitä millään lailla. He tapaavat toisiaan, käyvät häissä ja hautajaisissa naapurimaassa. Ja ostokset tehdään siellä, missä tavara on halvinta. Kulkuyhteydet ovat lähes samaa luokkaa kuin missä tahansa maamme jokilaaksossa. -- Paitsi ostosmatkoja, jotka ovat vähenemässä, torniolaiset käyvät poimimassa vaikkapa mustikat Haaparannan läheltä, jos matka sinne on lyhempi kuin Tornion puolen metsämaille. Liikkuminen näiden kahden kaupungin välillä on niin vilkasta, että outo huomaa siirtymisen kaupungista toiseen vain tullista ja liikenteen vaihtumisesta.

Tornion jokivartta ylöspäin Torniosta on seuraava silta Ylitorniolla, Aavasaksan silta, joka valmistui viime syksynä. Siitä ehdittiin käydä outo tulliriitakin, mikä ei suinkaan ollut edullinen suomalaisille. -- Nykyään ostosten teko on vähentynyt. Esim. Torniossa eivät läheskään kaikki käytä 30 mk:n osto-oikeutta kuukaudessa. Sama seikka on havaittu ylempänäkin jokivarressa. Suomalaiset ovat siirtyneet juomaan suomalaista kahvia.

Moskovalaiset jonottavat uutta ajanvietelehteä

Moskova ja Neuvostoliitto on saanut ensimmäisen ajanvietelehtensä. Sen nimi on RT ja kirjaimet tarkoittavat radiota ja televisiota.

Tämä Neuvostoliitossa ainoalaatuinen viikkolehti, jolla on ilmeisiä ranskalaisia ja länsisaksalaisia esikuvia, on hyvin vaikuttava, kertoo Hans Björkegren Moskovan raportissaan. Lehti on painettu hienolle kiiltopaperille ja tehty aivan erinomaisessa moniväripainossa. Tulos on paikoin yhtä onnistunutta kuin life-lehdessä. Myös tämä seikka on epätavallista venäläiselle aikakauslehtien lukijalle.

Neuvostoliiton uusi viikkolehti RT sisältää pääasiassa paljon ja suuria värikuvia sekä tyylikkäitä mustavalkoisia kuvia, joita nuoret toimittajat ovat valinneet ja käsitelleet länsimaisen kuvatajun hengessä.

Tyyli on pysynyt yhtenäisenä niiden parin kuukauden aikana, jolloin lehti on ilmestynyt. Se on maan pirtein ja viihdyttävin julkaisu. Eipä ole ihme, että RT:n ilmestymispäivinä muodostuu jonoja myyntikojujen eteen. 100 000:n painos, Pravdassa painettu, riittää hädin tuskin ensimmäisen päivän myyntiin.

Erästä äskeistä numeroa koristaa mitä arvokkain mustasta nahasta valmistettu laukku, johon on kuvattu iloisin värein kaikki ne tarvikkeet, jotka naispuolinen neuvostoturisti hyvin voi ottaa mukaansa Mustalle merelle ilman että häntä syytetään porvarillisuudesta: pieni transistoriradio nahkakotelossa, kamera, polaroidut aurinkolasit, punainen luupäinen sateenvarjo, elegantti uimalakki, monivärikynä ja luonnollisesti värikäs kumipatja.

Kreikka peruutti Turkin kansalaisten karkotuksen

Ateena, 7.8. (AP)

Kreikan hallitus on suostunut peruuttamaan 400 Dodekanesian saarilla asuvan Turkin kansalaisen karkottamismääräyksen, ilmoitettiin virallisista lähteistä sunnuntaina. Ateenan hallitus teki päätöksensä Turkin ilmoitettua, että se keskeyttää Kreikan kansalaisten karkotuksen Turkista, kerrottiin lähteistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit