Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaukokaipuu on kuljettanut Markku Jalosta pienestä pitäen

Risteilyisäntä Jalonen karkasi merille ensimmäisen kerran jo alle kymmenvuotiaana.

Ihmiset
 
Kaisu Tervonen
Heidi Piiroinen / HS
Markku Jalonen hän on vieraillut risteilyisäntänä kymmenissä maissa, Libyasta Grönlantiin. Vapaa-aikanaan on kiertänyt vaimonsa kanssa kaikki Australian ja 48 Yhdysvaltain osavaltiota
Markku Jalonen hän on vieraillut risteilyisäntänä kymmenissä maissa, Libyasta Grönlantiin. Vapaa-aikanaan on kiertänyt vaimonsa kanssa kaikki Australian ja 48 Yhdysvaltain osavaltiota Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Kolme nopeaa

Ikimuistoisimmat matkakohteet

 

1 Arizonan osavaltio

”Siellä on kaikkea: Grand Canyon, uskomaton sotilaslentokoneiden ’parkkialue’ lähellä Tucsonia, Pima Air & Space Museum ja muita luonnonnähtävyyksiä pilvin pimein. Kesäaikaan siellä saa takuuvarman ukkosen joka päivä kello 14.00.”

 

2 Australia kokonaisuudessaan

”Sen luonto ja yleinen ’hyvä meininki’ on jotain hienoa. Siellä on myös kaikkea tropiikista autiomaahan.”

 

3 Norjan vuonot

”Tuli vuosia seilattua siellä. Ne ovat monipuolisuudessaan ja jylhyydessään ainutlaatuiset.”

Alaikäisenä Markku Jalonen yritti karata merille kaksi kertaa. Ensimmäinen pakoyritys tapahtui jo alle kymmenvuotiaana.

Jätkäsaaressa oli laitureita, jonne poika raahasi tekemänsä lautan. Sen päälle hän oli kyhännyt koijan, jossa oli tarkoitus viettää yöt.

”Ajattelin, että lähden karkuun. Jätän mutsin ja faijan ja lähden kaukomaille. Rupesin lykkimään lauttaa, mutta mitä pidemmälle se meni, sitä syvemmälle se upposi”, Jalonen kertoo.

Pojan ei auttanut muu kuin palata kotiin Ruoholahteen.

Kuumeen kaukomaihin olivat nostattaneet Bio Rexin matka-aiheiset lyhytelokuvat, joita täti vei Markku-pojan sunnuntaisin katsomaan, sekä äidin maailmalta tuliaisina tuomat lelut. Jalosen äiti oli 102-vuotiaaksi elänyt musiikinopettaja-pianisti Toini Jalonen, joka kiersi Eurooppaa naisvoimistelijoiden ryhmässä.

Sittemmin matkailusta tuli Markku Jaloselle myös työtä. Syyskuussa 1987 hän aloitti risteilyisäntänä M/S Sally Albatrossilla. Jo sitä ennen hän oli ajanut bussia ja opastanut laskettelijoita Keski-Euroopassa.

Sally-varustamon palveluksesta Silja Linen ja sittemmin Kristina Cruisesin jäsenistöön siirtynyt viihdyttäjä on vieraillut risteilyisäntänä 43 maassa, Libyasta Tanskan Grönlantiin, eikä lukuun ole edes laskettu viimeisten työvuosien jokiristeilyjä Euroopassa.

Vapaa-ajalla tutuksi ovat tulleet muun muassa kaikki Australian ja 48 Yhdysvaltain osavaltiota. Ne hän on kiertänyt vaimonsa, pian 42 vuotta rinnalla kulkeneen Eila Jalosen kanssa.

Jalonen puhuu suomen, ruotsin ja englannin lisäksi saksaa, ranskaa ja vähän viroa. Bluesia ja rock’n’rollia nuoresta saakka harrastaneelle Jaloselle kielet, etenkään englanti, eivät ole olleet ongelma. Suurempi ongelma oli se, että ensimmäistä risteilyisännän pestiä varten piti opetella laulamaan muun muassa Heili Karjalasta.

”Muistan, kun vedin jotain James Brownia. Yökerhossa on hirveä meininki, kun iso äijä nousee ylös ja sanoo kovaan ääneen, että ’mä en muuten taistellut talvisodassa, että saisin kuunnella tämmöistä’.”

Jalonen on armoitettu tarinaniskijä. Haastattelun aikana hän räppää, laulaa Stadin kundin kaihon ja esittää kohtauksen vanhasta kotimaisesta elokuvasta.

Anekdootteja löytyy taksisuharina ajetusta Leningradin-matkasta vaimon kanssa tehtyyn 1 200 kilometrin pyöräreissuun Skotlannissa ja Irlannissa.

Viihdyttäjän taidoista on ollut hyötyä Jalosen kaikissa ammateissa toimittajan hommista talonmiehen pestiin, mutta risteilyisännälle ne ovat olleet elinehto.

”Joskus homma on mennyt vähän överiksikin. Olin Kristina Reginalla isäntänä ja oppaana. Satamassa oli neljä bussia odottamassa. Matkustajat kyseli, että mihin bussiin Jalonen menee, me tullaan sen bussiin. Mutta enhän mä voi ottaa 200:aa ihmistä yhteen bussiin!”

Työvuosien aikana kertynyt tuttavapiiri on laaja, mutta ystäviä on Jalosen mukaan vain vähän.

”Huomasin sen jossain vaiheessa, että kun oli koko ajan näkyvillä, rupesin kasvattamaan tiettyä muuria. Että tässä kohtaa on mun yksityiselämä, tänne ei saa tulla, ja tämä on mun julkinen minä. Näyttelen sen niin hyvin, ettei kukaan tiedä mun näyttelevän.”

Se toinen karkuyritys merille, se tapahtui 15-vuotiaana. Jalonen oli saanut potkut koulusta tupakoimisen takia.

”Olisin päässyt messikalleksi. Olin melkein laittanut jo nimen alle papereihin, mutta mutsi oli saanut vihiä asiasta, tuli paikalle, otti korvasta kiinni ja haki pois.”

Nyt Jalonen on merellä vietettyjen vuosien jälkeen eläkkeellä kotisatamassa. Vaimo kärsi aivohalvauksen kahdeksan vuotta sitten, mikä on hidastanut matkantekoa myös vapaa-ajalla.

Jalosen tarmo ja viihdyttäjän taidot ovatkin kääntyneet kohti kotikaupunkia. Jalonen toimii Helsinki-oppaana ja vetää kierroksia muun muassa stadin slangilla.

”Mä rakastan tätä kaupunkia, tämä on hyvä mesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit