Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sirkuselefantti katkaisi Tuulikki Elorannan laulajanuran

1970-luvun ravintolaestradien tähti esiintyy edelleen – nyt kotiseutunsa vanhuksille.

Ihmiset
 
Mikko Mattlar
Milla von Konow
Tuulikki Elorannalle myönnettiin 70-vuotispäivän alla valtion taiteilijaeläke. ”Se on minulle aivan mielettömän iso juttu, sekä rahan että arvostuksen kannalta.”
Tuulikki Elorannalle myönnettiin 70-vuotispäivän alla valtion taiteilijaeläke. ”Se on minulle aivan mielettömän iso juttu, sekä rahan että arvostuksen kannalta.” Kuva: Milla von Konow
Kolme nopeaa

Mieleenpainuneimmat estradit

1 Kaivohuone, Helsinki

”Kaivohuoneen floor show’n ensi-ilta tammikuussa 1974 on elämäni kohokohta.”

 

2 Finnjet-autolautta, Helsinki–Travemünde

”Esiinnyin Finnjetillä monta vuotta sekä floor show -ohjelmissa että päiväkeikoilla. Ne olivat uskomattoman ihania esiintymisiä, kun ihmiset olivat matkalla ja irti arjesta.”

 

3 Sirkusshow’n peruuntunut ensi-ilta, Pori

”Se oli koskettava muulla tavoin. Olisin kyllä halunnut esiintyä siellä sirkuksessa.”

Lohja

Tuulikki Elorannan kotitalo sijaitsee Sammatissa läntisellä Uudellamaalla laajojen peltoaukeiden keskellä. Perjantaina 70 vuotta täyttävä Eloranta on asettunut isoisänsä rakentamaan torppaan viettämään eläkepäiviä.

”1960-luvulla ikätoverini muuttivat Sammatista Lohjalle, Helsinkiin tai jopa Ruotsiin. En minäkään ajatellut, että koskaan muuttaisin tänne takaisin, mutta sitten tämä talo jäi tyhjilleen”, Eloranta kertoo.

Tässä samassa talossa Eloranta tiesi jo 9-vuotiaana, että hänestä tulee taiteilija. Ura oli kuitenkin käytävä tekemässä Sammatin ulkopuolella. Ravintolashow-ohjelmien kulta-aika teki Elorannasta tunnetun niin Helsingin ykkösravintoloissa, lomahotelleissa kuin laivoillakin.

”Lauloin aluksi tanssikeikoilla ja jopa tykkäsin niistä, mutta ensimmäisen ravintolashow’n jälkeen tuntui, että nyt tämä toimii. Nyt löytyi se, mitä haluan tehdä.”

Paikka oli vanha ja maineikas Kaivohuone Helsingin Kaivopuistossa, ajankohta tammikuu 1974.

”Lauloin yksin lavalla Edith Piafia ja Liza Minnelliä. Show kuvattiin televisioon, ja se meni hurjan hyvin. Siitä alkoi aivan uusi kausi artistina.”

Taiteilija ei ollut toivottu elämänura 1950-luvun sammattilaisessa pienviljelijäperheessä, joten Eloranta kävi nuorena emäntäkoulun. Hän yritti opiskella suurtalouskeittäjäksi ja kampaajaksi, mutta opinnot jäivät kesken, koska laulaminen kiinnosti enemmän.

Eloranta keikkaili tanssipaikoissa ja levytti 1960-luvun lopusta lähtien. Ura lähti nousuun vasta, kun entinen keittäjäoppilas pääsi töihin ravintolaan, joskin estradin puolelle.

Käsikirjoitettua ravintolaviihdettä olivat jo aiemmin ryhtyneet tekemään Marjatta Leppänen, Lasse Mårtenson, Jukka Virtanen ja monet muut viihdenimet. Estradeilla oli tilaa Elorannallekin, joten ensi-illan jälkeen Kaivohuoneen johto halusi hänen jatkavan.

Eloranta innostui showmaailmasta tosissaan. Hän ryhtyi opiskelemaan tanssia ja näyttämöilmaisua. Vaatteita ja ideoita hän haki ulkomailta.

”Parhaimmillaan show’ssani oli 12 tanssityttöä. Heidän pukujensa kankaat piti hakea Saksasta, koska Suomessa ei ollut sopivia paljetteja, tai ne maksoivat hirveästi. Steppikenkäni kävin hakemassa Tukholmasta”, Eloranta muistelee.

Juonelliselle ravintolaohjelmalle oli kysyntää 1970-luvulla. Elorannan show’t saivat ensi-iltansa Helsingissä, jonka jälkeen hän lähti kiertämään maata. Sama ohjelma esitettiin myös Sisä-Suomen ravintoloiden, Rantasipi-hotellien, Lapin lomakeskusten ja laivojen yökerhojen yleisölle.

Näyttävyys ja kunnianhimo kasvoivat koko ajan. Vuonna 1982 Elorannan manageri Harri Halme ideoi kesäshow’n, joka tehtäisiin saksalaisen sirkuksen kanssa. Sitä ei kuitenkaan koskaan päästy esittämään. Eloranta meni ensi-iltapäivänä tarjoamaan suklaata kuljetuskärryssä olleelle sirkuselefantille, mutta tämä hyökkäsikin artistin kimppuun.

Kolme selkänikamaa ja viisi kylkiluuta murtui. Sirkus kiersi kesän ajan Suomea, mutta kesäshow’n solisti makasi sairaalassa.

Toipuminen kesti kolme vuotta. Sinä aikana showohjelmien kysyntä lakkasi.

”Ravintoloihin tulivat tiskijukat ja valtavat baaritiskit. Myöhemmin tuli karaoke, mutta sitä en ollut enää seuraamassa, koska muutin pois Helsingistä.”

Uusi ammatti löytyi museo-oppaan työstä, jota Eloranta ryhtyi tekemään läntisen Uudenmaan kotiseutumuseoissa.

Viime vuosina Eloranta on käynyt jälleen laulamassa, mutta vain lähiseutujen palvelutaloissa. Pitkälle dementoituneetkin vanhukset saattavat piristyä, kun he kuulevat tuttuja säveliä.

”Aion käydä loppuelämäni laulamassa palvelutaloissa, koska niiden tunnelmaa ei voi sanoin kuvata. Asukkaista on tullut jo tuttujani, ja on aina surullista, kun lippu on puolitangossa.”

Tämä yleisö ei odota enää solistilta näyttävää pukeutumista, joten Eloranta on lahjoittanut vanhat keikkavaatteensa eteenpäin. Rohkeammat puvut menivät paikalliselle harrastajateatterille, sirkusvaatteet Sammatin ala-asteelle.

”Can-can-puvut sopivat kuulemma kauhean hyvin tonttuleikkeihin. Säästin itselleni steppikengät ja pari iltapukua, ja niitä en anna kenellekään.”

Milla von Konow
Viime vuosina Tuulikki Eloranta on käynyt laulamassa lähiseutujen palvelutaloissa.
Viime vuosina Tuulikki Eloranta on käynyt laulamassa lähiseutujen palvelutaloissa.
Milla von Konow
Eloranta viettää eläkepäiviään Sammatissa läntisellä Uudellamaalla.
Eloranta viettää eläkepäiviään Sammatissa läntisellä Uudellamaalla.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit