Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Urbaania elämää sienen varjossa

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Erkki Laitila
Kuvassa urbaania elämää suuren sienen varjossa. Mutta missä ja milloin?
Kuvassa urbaania elämää suuren sienen varjossa. Mutta missä ja milloin? Kuva: Erkki Laitila

Viime viikon kuva-arvoituksessa oli lennokas urheiluotos, jossa juoksija on juuri ylittämässä aitaa valmentajan tarkkaillessa vieressä. Kuva on otettu 12. kesäkuuta 1974 Pirkkolan urheilupuistossa. Moni muistaa paikan omilta liikuntatunneiltaan, mutta kenttä on ollut myös urheiluseurakäytössä.

”Tuolla kentällä on vietetty oppikouluajan liikuntatunnit. Talvisin oli upea luistinrata”, kirjoittaa Outi Taskila.

”Oppikouluaikoina kyseisellä kentällä urheiltiin viikoittain”, muistelee Jouko Nuorteva. ”Olin 1970-luvun alussa Helsingin Kisa-Veikoissa ja meillä oli tapana harjoitella kyseisellä paikalla pituushyppyä, pikajuoksua ja aitajuoksua, sekä kentän toisella puolella korkeushyppyä ja pikavetoja.”

Tämänkertaiseen kuva-arvoitukseen tuli vastauksia lähes sata kappaletta, joista oikein olivat lähes kaikki. Jokusen hajaäänen sai Vuosaari.

Kuva-arvoitus oli helppo ainakin niille lukijoille, jotka tunnistivat kuvista tuttujaan. Näin esimerkiksi Kari T. Takamaa: ”Tunnistuskuvassa ollaan Pirkkolan urheilukentällä Helsingin Kisa-Veikkojen harjoituksissa ja aitalajiharjoitus on juuri menossa. On vaikea sanoa, kuka Pirkkolassa tuolloin toimineista HKV:n nuorisovalmentajista olisi kyseessä, Tero Selvinen vai Kurre, jonka nimeä en enää muista. Luulisin valmentajan vatsasta, että kyseessä olisi Kurre.”

Lisävalotusta asiaan saadaan Takamaan mainitsemalta valmentajalta Tero Selviseltä, joka vahvistaa, että valmentajana kuvassa on tosiaan Kurt Eriksson.

”Sehän on tietty Pirkkolan urheilupuiston tiilimurskaradalta, jossa HKV:n Harri Linnavuori vetää aitoja päällään HKV:n verkkarit. Niitä koristaa edessä YIT eli Yhdessä Ilman Tupakkaa -logo, jotka Yleinen Insinööri Toimisto meille sponssasi. Vieressä seisoo Kurre Eriksson, joka oli sekä Urheilupuistossa töissä että myös HKV:ssa pikajuoksu- ja aitajuoksuvalmentajana vuosikymmenten ajan”, Selvinen kirjoittaa.

Harri Linnavuoreksi kuvan juoksijaa arvelee myös Tuomas Raja, joka kuului 1970-luvulla samaan valmennusryhmään Ilkka Äyräväisen ohella.

”Noin komeasti aitoo vain kolmas silloisen valmennusryhmämme jäsen Harri ”Juantorena” Linnavuori. Juantorena siksi, että Harrin ruumiinrakenne ja väljä askellus muistutti kovasti Montrealin 1976 olympiakisojen 400 ja 800 metrin juoksujen voittajaa, Kuuban Alberto Juantorenaa. Harasta kehkeytyikin kelpo neljännesmaileri Suomen kansalliselle kärkitasolle ja viestinjuoksun SM-mitaleita löytyy hänen kaapistaan useita.”

Pirkkolan urheilupuisto on liittynyt monen elämään myös harrastustasolla, kuten Martti Pesonen kertoo.

”Pirkkolan urheilupuisto on liittynyt elämääni tiistaisin kohta 44 vuoden ajan. Lasse Virénin ja Pekka Vasalan olympiavoitot 1972 laukaisivat valtavan juoksubuumin. Kaikkialla juostiin. Työpaikoilla muodostui vapaamuotoisia puulaakijoukkueita, jotka lenkkeilivät ja välillä kisasivat keskenään. Itsekin kuuluin sellaiseen. Joka tiistai töiden jälkeen lähdettiin Pirkkolaan juoksemaan, sitten uimahalliin saunaan ja altaaseen.”

Kirjapalkintoarvonnan voitti Ulla-Maija Forsberg. Hän saa Kalle Kniivilän tietokirjan Neuvostomaan lapset (Into).

Tämän viikon kuvassa on elämää suuren sienen varjossa. Missä kuva on otettu ja milloin? Onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla joitain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 13.8. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Erkki Laitila / HS
Aitoja ylitetään Pirkkolassa vuonna 1974.
Aitoja ylitetään Pirkkolassa vuonna 1974.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit