Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettaja oli myös järjestöaktiivi

Terttu Vartiainen 1920–2016

Ihmiset
 
Satu Grünthal
Terttu Vartiainen
Terttu Vartiainen

Biologian ja maantiedon yliopettaja, filosofian tohtori Terttu Vartiainen kuoli 95 vuoden ikäisenä Helsingissä 3. kesäkuuta. Hän oli syntynyt Viipurissa 10. marraskuuta 1920 ja päässyt ylioppilaaksi Viipurin uudesta yhteiskoulusta vuonna 1940.

Silloin hän oli jo ehtinyt toimia rintamalottana talvisodassa, ja ylioppilasjuhlia vietettäessä vietiin ruusuja monen kaatuneen luokkatoverin haudalle. Jatkosodan lottakokemuksiensa pohjalta Terttu Vartiainen julkaisi kirjan Kenttäsairaala jatkosodassa (Tammi, 1988).

Sotien jälkeen Terttu Vartiainen opiskeli biologiaa ja maantiedettä Helsingin yliopistossa ja valmistui vuonna 1951 näiden aineiden opettajaksi, myöhemmin filosofian lisensiaatiksi. Hän suoritti myös farmaseutin tutkinnon. Vartiaisen erikoisalaa oli Pohjanlahden saarten, esimerkiksi Hailuodon, Maakrunnin ja Ristikarin maankohoamisalueiden kasvillisuus, josta hän julkaisi tutkimuksia ja väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1980.

Vartiainen toimi biologian (luonnonhistorian) ja maantieteen opettajana ensin Karjalan yhteiskoulussa, joka jatkoi hänen vanhan opinahjonsa Viipurin uuden yhteiskoulun toimintaa Helsingissä. Sieltä hän siirtyi ensin Oulun yliopiston normaalilyseoon, sitten yliopettajaksi Helsingin yliopiston normaalilyseoon ja lopuksi didaktiikan lehtoriksi opettajankoulutuslaitokseen.

Hän jatkoi myös tuntiopettajana Normaalilyseossa ja piti siellä mm. Akvaario-luontokerhoa, jota hänen entiset oppilaansa muistelevat lämpimästi. Vartiainen toimi myös Ylioppilastutkintolautakunnan apujäsenenä eli sensorina sekä julkaisi oman alansa oppimateriaalia.

1950-luvulla Terttu Vartiainen suuntasi Asla-stipendiaatiksi Yhdysvaltoihin ja solmi siellä elinikäisiä ystävyyssuhteita. Työelämänsä ohella ja eläkkeelle jäätyään hän toimi aktiivisesti Sotainvalidien veljesliiton Helsingin piirin naisjaostossa ja muissa sotaveteraanijärjestöissä.

Rakkaan syntymäkaupunkinsa kulttuuriperintöä hän vaali toimimalla useissa Viipuri-yhteisöissä ja tapaamalla vuosikymmenet Viipurin uuden yhteiskoulun luokkatovereista koostunutta ystäväpiiriä. Hän oli vieraanvarainen, sivistynyt ja monipuolisesti kulttuuria tuntenut ihminen, jolle klassinen musiikki ja runous olivat erityisen läheisiä. Ystäviään kohtaan hän oli uskollinen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit