Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettaja teki uransa Oulussa

Eero Mikkola 1936–2016

Ihmiset
 
Ari Mikkola

Opetusneuvos, ammattikasvatustarkastaja Eero Mikkola kuoli Oulussa 11. heinäkuuta 2016. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Oulussa 9. helmikuuta 1936.

Eero oli paljasjalkainen oululainen ja siitä hyvin ylpeä. Hän teki uransa ja asui koko elämänsä Oulussa ja sen lähikunnissa.

Valmistuttuaan Oulun lyseosta ja suorittaessaan asevelvollisuuttaan hänen mielessään oli upseerinura. Perheen perustaminen sai Eeron kuitenkin toisiin ajatuksiin ja hän aloitti opiskelun Opettajain valmistuslaitoksessa ja Oulun yliopistossa.

Uransa vastavalmistunut pedagogi aloitti Simon kunnassa, jonka koulun opettajaksi tuli myös hänen vaimonsa Hillevi. 1960-luvun alussa opettajapariskunta muutti Yli-Iihin, jonka juuri valmistuneen koulun johtajaopettajaksi Eero oli valittu.

Vuonna 1969 hän oli mukana perustamassa Oulun pohjoisten ympäristökuntien ihmisistä ja asioista kertovaa Rantapohja-lehteä. Eero piti paikallislehteä tärkeänä ja toimi aktiivisesti sen hallituksessa koko elämänsä.

Eero valittiin 1970-luvun alussa apulaisrehtoriksi Pohjois-Pohjanmaan keskusammattikouluun, samaan oppilaitokseen jossa hänen isänsä Frans Leonard oli työskennellyt 1950-luvulla.

Uran huipennus oli pitkä rupeama ammattikasvatustarkastajana Oulun lääninhallituksessa ja tähtihetkenä vuosituhannen vaihteessa myönnetty opetusneuvoksen arvo. Eero jäi eläkkeelle vuonna 2001.

Eeron läheisin harrastus oli mieskuoro Pohjan Laulu, jonka kakkosbassona hän mörisi vuosikaudet. Kuoroharrastus toi vaihtelua esiintymisineen ja lisäväriä juhliin, kuten jouluun. Joulunvietto ei alkanut ennen kuin Pohjan Laulu kajautti jouluaattona Finlandian Oulun sankarihautausmaalla.

Eeron mieli lepäsi aina Lapissa. Ylläksen ja Saariselän maisemissa patikoiminen ja hiihtäminen olivat hänelle parasta rentoutumista. Ehdottoman tärkeää oli että matka Lappiin tehtiin aina autolla. Autoilusta hän oli aina pitänyt ja viimeisinä vuosina maantiet olivat kovassa käytössä. Autolla ajaminen merkitsi hänelle vapautta.

Ihmisenä Eero Mikkola oli oppinut ja valistunut mies, jonka periaatteet olivat kirkkaat. Hänen elämänohjeensa tuli idän filosofiasta: ”Jos et tunne taivaan tahtoa, sinusta ei ole herrasmieheksi.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit