Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Värikäs tuomari oli myös tarmokas kunnallispoliitikko

Pentti E. Rantanen 1930–2016

Ihmiset
 
Matti Kataja Juhani Kivihalme
Pentti E. Rantanen
Pentti E. Rantanen

Käräjätuomari Pentti E. Rantanen kuoli Lahdessa pitkällisen sairauden jälkeen 1. heinäkuuta. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Lahdessa 7. joulukuuta 1930.

Rantanen oli syntyperäinen lahtelainen, joka asui ja työskenteli kotikaupungissaan opiskeluaikaa lukuun ottamatta koko elämänsä ajan. Hän oli Lahdessa torilla kalakauppaa harjoittaneiden Eemelin ja Helgan ainoa lapsi. Ylioppilaaksi Rantanen tuli Lahden lyseosta vuonna 1951 ja valmistui lainopin kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1957. Varatuomarin arvonimen hän sai 1962.

Legendaarisen Aimo Viitalan asianajotoimistossa Rantanen työskenteli valmistumisensa jälkeen kahdeksan vuotta. Lahden raastuvanoikeuden oikeusneuvosmieheksi hänet nimitettiin vuonna 1965. Vuonna 1993 Tasavallan presidentti Mauno Koivisto nimitti Rantasen käräjätuomariksi.

Istuvana tuomarina Rantanen toimi eläkkeelle siirtymiseensä saakka vuonna 2000. Raastuvanoikeuden ja sittemmin käräjäoikeuden osaston johtavana tuomarina Rantanen toimi 26 vuoden ajan.

Rantanen tunnettiin laajalti lakimiespiireissä osaavana, sanavalmiina ja oikeudenmukaisena tuomarina. Hänen verbaalinen lahjakkuutensa ja tilannetajunsa oikeuden istuntojen johtamisessa sekä tuomioiden kirjoitustaitonsa oli poikkeuksellisen tehokasta ja selkeää, joskus värikästäkin. Rantasen tuomaripersoonaa kuvaa sekin, että raastuvanoikeuden tuomareiden kaskukirjassa hänestä on monia osuvia tarinoita.

Oma lukunsa on Rantasen toiminta Lahden paikallispolitiikassa. Valtuustoura alkoi vuonna 1965 ja päättyi vuonna 2012. Rantanen edusti sosialidemokraatteja, kunnes vuoden 2006 alusta siirtyi kokoomusvaltuutetuksi. Äänestäjät seurasivat Rantasta puoluevaihdoksessa mukana, mikä voidaan päätellä hänen vakioäänimäärästään.

Rantasella oli useita tärkeitä kunnallisia luottamustehtäviä. Hän oli muun muassa 25 vuoden ajan sairaalalautakunnan ja sittemmin terveyslautakunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Hän totesikin joskus leikkimielisesti pätevöityneensä siinä tehtävässä niin paljon, että hänen tulisi jo saada lupa tehdä pienimuotoisia leikkauksia.

Urheiluvaikuttajana Rantanen oli vailla vertaa. Lahden suurhallin rakentaminen yksityisrahoituksella ja monet muut urheilukohteet olivat hänen tarmokkaan toimintansa tuloksia. Aikoinaan Rantanen pelasi jalkapalloa Viipurin Reippaassa, ja seurakiintymys oli ikuista. Hän harrasti monenlaista liikuntaa myöhäiselle iälle saakka.

Rantanen sai monia korkeimpia kunniamerkkejä, mm. Suomen Palloliiton ja Suomen Jääkiekkoliiton kultaiset ansiomerkit, maanpuolustustyön ansiomerkin ja Lahden kaupungin kultaisen mitalin. Sotilasarvoltaan hän oli reservin kapteeni.

Rantanen oli ihmisenä seurallinen, hieno ja luotettava ystävä. Hän kuunteli ja otti osaa ystävien ja tuttujen iloihin ja murheisiin sekä piti heihin aktiivisesti yhteyttä. Kun kuka tahansa Rantaselle soitti, oli mukavaa kuulla hänen vastaavan: Rantanen spiiking. Se huvitti ja teki helpoksi asian kertomisen.

Perhe oli Rantaselle kaikki kaikessa. Aviopuoliso Seijan kanssa liitto kesti 59 vuotta kuolemaan saakka. Heillä on kolme tytärtä, joiden kilpauintisaavutuksista Rantanen oli alati innoissaan. Seitsemän lapsenlasta ja heidän urheiluharrastuksensa jopa huipputasolla tuottivat hänelle myös suurta iloa ja ylpeyttä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit