Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikaa on muttei rahaa, mitä tehdä? – 12-vuotias Luca Bötel hankki itselleen kesätöitä lähikaupan ilmoitustaululla

Lomatienestit Bötel lupaa käyttää lyhentymättömänä uuden maastopyörän hankintaan.

Ihmiset
 
Juha Riihimäki
Vesa-Matti Väärä
Luca Bötel tienasi kesätöillä rahaa uuteen maastopyörään. Maastopyöräilyn lisäksi hän harrastaa taekwondoa. Sylissä Vikke-kissa.
Luca Bötel tienasi kesätöillä rahaa uuteen maastopyörään. Maastopyöräilyn lisäksi hän harrastaa taekwondoa. Sylissä Vikke-kissa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Mitä nuorimies tekee, kun hän haluaa kesällä rahaa? Pyytää vanhemmiltaan? Esimerkiksi.

12-vuotias turkulainen Luca Bötel teki kuitenkin jotain muuta, jotain hyvin vanhanaikaista.

Toukokuussa Bötel, 12, istui kotisohvallaan Turussa kannettava tietokone sylissään. Nyt se pitäisi kirjoittaa – ilmoitus, jota hän oli puntaroinut mielessään viikon ajan. Kesäloma oli alkamassa, ja hänellä olisi aikaa mutta ei rahaa.

”Mitä töitä minä olen tehnyt? Onko minulla taitoja, joista voisi olla hyötyä muille ihmisille”, Bötel kysyi äidiltään Nina Melleniukselta.

Löytyihän niitä, myymisestä siivoamiseen ja eläinten hoitoon. Bötel naputteli kesätyöhakemuksen, jonka äiti tarkasti ja tulosti kahtena kappaleena. Hakemukset poika kävi kiinnittämässä kahden lähikaupan ilmoitustauluille.

Sitten alkoi jännitys ja odotus, joka ei ollut turhaa.

Grand Canyon AL 3.9. Se on liki 700 euron maastopyörä, jonka Bötel haluaa hankkia itselleen. Perheessä harrastetaan maasto- ja maantiepyöräilyä.

Vanha fillari on jäämässä pieneksi, taas kerran, ja vaatimukset pyörän ominaisuuksista ovat myös kasvaneet. Bötel haluaa ansaita uuden pyörän itse.

”Tuntuu paremmalta saada rahaa, kun on tehnyt jotain, kuin että sitä saisi muuten vain”, hän sanoo.

Tällä hetkellä viivan alla on 398,50 euroa. Kauppoihin viedyssä ilmoituksessa Bötel lupaa panna jokaisen saadun työeuron pyörään. Kokonaisummassa on mukana vähän isovanhemmilta saatuja lomarahoja ja säästöjä.

Bötel näyttää vihkoa. Siihen hän listaa työtehtävät eli mitä on tehty ja kenelle.

”Täältä löytyy vanhempien ystäviä ja perhetuttuja. Eniten olen ulkoiluttanut enoni koiraa Selmaa. Se on tosi iso bokseri, joka vetää kamalasti.”

Kalenterin mukaan tulossa on vielä terassin pesu, halkojen pinoaminen ja auttamista antiikkikaupassa. Kaupan omistava nainen ei ole Bötelille tuttu, tämä soitti nähtyään ilmoituksen.

Kesän viettämistä töiden tekeminen ei ole häirinnyt – tai Bötel ei ole antanut niiden häiritä.

”Joskus on tullut soitto, että apua tarvitaan. Kyllä minä silloin yleensä menen, vaikka olisinkin ollut kavereiden kanssa.”

Vanhanaikainen työnhaku sai huomiota. Ikätoverit ihmettelivät, miksi Luca teki jotain tuollaista. Aikuiset kehuivat asennetta niin paljon, että se yllätti äidinkin. Kuva ilmoituksesta keräsi Twitterissä tykkäyksiä ja jakoja esimerkiksi Tuomas Enbuskelta ja Tommi Kinnuselta.

Alkuun Bötel pohti, että seuraakohan tästä kiusaamista. Mitään negatiivista ei kuitenkaan ole tullut.

Ilmoitus herätti uudella tavalla heidätkin, jotka tunsivat Bötelin. Kaupassa naapuritalon mies pyysi häntä hoitamaan poikiaan.

Ensimmäiseksi Nina Melleniuksen mielessä häivähti epäilys, kun poika kertoi, mitä aikoo tehdä. Hän ei kuitenkaan torjunut ideaa. ”Äitinä sitä mietti, että pettyykö lapsi, jos mitään töitä ei tulekaan. Huomasin kuitenkin, miten innostunut Luca oli, joten päätin olla avoin ja kannustava.”

Kotona kesätöistä puhuttiin realistisesti. Mitään rahavirtoja tuskin kannattaisi odottaa, mutta yksi tai parikin keikkaa olisi hieno asia. Toisten auttaminen on Melleniuksen mielestä tärkeä osa yhteisöllisyyttä ja jo itsessään tärkeä kokemus lapsen kehityksen kannalta.

Luca Bötelille töiden tekeminen on ollut helppoa. Toiset tehtävät ovat olleet raskaampia kuin toiset, mutta kaikesta on jäänyt hyvä mieli.

”Tällaisina taloudellisina aikoina lapsia ei pidä opettaa ajattelemaan, ettei kannata yrittää”, Mellenius sanoo.

Koulu alkaa kohta ja asettaa rajansa töiden tekemiselle. Bötel harrastaa maastopyöräilyn lisäksi taekwondoa, ja treenejä on kolmisen kertaa viikossa, joten kaikkeen ei aika riitä. ”Kyllä minä viime talvenakin ehdin ulkoiluttaa Selmaa, joten se varmaan ainakin jatkuu”, hän uskoo.

Uusi pyörä on tarkoitus ostaa ensi keväänä, ja rahat ovat jemmassa siihen asti. Vanhemmat ovat luvanneet auttaa pyörän hinnan ja säästöjen erotuksen verran.

Kun kotona oli keskusteltu siitä, olivatko kesätyöt vain tämän vuoden juttu ja keino saada uusi pyörä, Bötel oli miettinyt jo pidemmälle.

”Ei tietenkään tämä jää tähän kesään. Ensi vuonna olen vuoden vanhempi ja aikuiset voivat luottaa minuun enemmän.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit