Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtavat laajennustyöt alulle Nesteen Porvoon jalostamolla

Porvoon jalostamon kapasiteetti päätettiin nostaa nykyisestä 2,2 miljoonan raakaöljytonnin tehosta 5,5 miljoonan tonnin tehoon.

Ihmiset
 
HS
Reijo Koskinen / Lehtikuva
Neste Oy:n Porvoon öljyjalostamon rakennustyöt aloitetaan lähipäivinä. Niiden tarkoituksena on laajentaa jalostamon kapasiteetti yli kaksinkertaiseksi tähänastisesta. Työt aiotaan saada päätökseen vuoden 1968 loppuun mennessä.
Neste Oy:n Porvoon öljyjalostamon rakennustyöt aloitetaan lähipäivinä. Niiden tarkoituksena on laajentaa jalostamon kapasiteetti yli kaksinkertaiseksi tähänastisesta. Työt aiotaan saada päätökseen vuoden 1968 loppuun mennessä. Kuva: Reijo Koskinen / Lehtikuva

Aivan näinä päivinä alkavat Neste Oy:n Porvoon öljynjalostamolla mittavat rakennustyöt yhtiön hallintoneuvoston päätettyä keskiviikkona Naantalissa pitämässään kokouksessa nostaa Porvoon jalostamon kapasiteettia nykyisestä 2,2 miljoonan raakaöljytonnin tehosta 5,5 miljoonan tonnin tehoon.

Laajennustyöt on tarkoitus saada päätökseen vuoden 1968 loppuun mennessä. – –

Neste Oy:n toimitusjohtaja, vuorineuvos Uolevi Raade totesi torstaina, että hankkeen toteuttamiseksi yhtiö on saanut huomattavia ulkomaisia ja kotimaisia lainoja. Osa lainasopimuksista on jo allekirjoitettu. Laajennuksen kokonaiskustannukset ovat noin 110 miljoonaa markkaa, mikä on hieman enemmän kuin puolet siitä, minkä Porvoon jalostamon rakentaminen on tähän mennessä maksanut.

Vuorineuvos Raade mainitsi, että laajennus edustaa tyypiltään yksinkertaista jalostamoa. Laajennus ei edellytä esimerkiksi uuden vety-yksikön hankkimista. Näin siis jalostamo on valmis jo niiltä osilta, jotka talven kuluessa aiheuttivat hankaluuksia ja viivästymisiä tuotannon aloittamisessa.

Laajennus vaatii uusien öljysäiliöiden rakentamista. Laajennus on suurelta osalta tilakysymys, ja tässä suhteessa Porvoon jalostamo tarjoaa laajennustöille paremmat lähtökohdat kuin Naantali, jota sitäkin jo kertaalleen on laajennettu.

Helsingin hotellit täynnä – jättiläisruuhka syyskuuksi

Kevään ja kesän aikana on monen matkailijan täytynyt haudata suunnitelmansa Helsinkiin saapumisesta, koska hotellihuoneita ei ole ollut saatavissa. Ilman kunnollista yösijaa olisivat jääneet nekin neljä amerikkalaista matkailijaa, joille toimitus etsi huoneita ensi viikonlopuksi.

Aivan täyttä, oli useimpien hotellien portieerin vastaus. Tämä tieto tuli eräästä keskikaupungin hotellista jo ennen kuin kysymys oli ehditty kunnolla esittää. Toisissa hotelleissa ei puhelua edes yhdistetty huoneitten varauksista huolehtiville, sillä jo keskuksenhoitaja tiesi kertoa tungoksesta.

Toimitus soitti yhteensä kuuteentoista Helsingin hotelliin saadakseen pariksi vuorokaudeksi ensi lauantaista alkaen yösijan neljälle amerikkalaiselle vieraalle. Yhdessäkään ensimmäisen luokan hotellissa ei ollut tilaa. Monessa oli jo pitkä jonotuslista mahdollisten peruutusten varalle, joten ”emme todellakaan voi auttaa”. - -

Viime toukokuussa asuivat Helsingin hotellien vieraat jopa kylpyhuoneissa. Heinäkuussa luvattiin, että tilaa riittää heinä–elokuun aikana. Nyt elokuun puolessa välissä ovat kaikki parhaimmat hotellit täynnä. Syyskuuksi ennustettiin jättiläisruuhkaa, joten tilanne pahenee päivä päivältä.

Televisioteatterin synkkä itsetutkistelu syyskauden avaukseksi

Yllättävällä vauhdilla lähti TV-teatterin syyskausi liikkeelle: teatterin omien johtajien, osastopäällikkö Seppo Jokisen ja pääohjaaja Seppo Wallinin puheet avajaistilaisuudessa torstaina sähköistivät tunnelmaa siinä määrin, että syntyi keskustelua, mikä todettiinkin harvinaiseksi ilmiöksi teatterin avajaisissa.

Tavallista mustemmilla väreillä suhtautuvat TV-teatterin johtajat teatterinsa tulevaisuuteen, puheet vilisivät sanoja ”kaaos”, ”inflaatio” ja ”hätätila”. Oman osansa saivat kriitikot, jotka ohjaaja Wallinin mukaan liian helposti suojautuvat sanan ”televisionomaisuus” taakse.

Tervetuliaispuheessaan kosketteli osastopäällikkö Seppo Jokinen aluksi ristiriitaa, joka vallitsee tv-teatterin taiteellisten mahdollisuuksien ja sen yhteiskunnallisen olemuksen välillä.

Tunnettu englantilainen televisioteatterin ohjaaja Michael Elliot väittää, että televisioteatteri tämän ristiriidan vuoksi on Amerikassa jo käytännöllisesti katsoen kuollut ja Englannissakin tekee kuolemaansa. Pohjoismaat, Suomi niiden joukossa, ovat tällä hetkellä lähestymässä samaa kehitysvaihetta. On siis aika muistuttaa tosiasiasta.

Miten enemmistökatselijakunta sitten saattaa vaikuttaa televisioteatterin taiteellisten mahdollisuuksien laiminlyömiseen? Siksi, että se on suuri ja mahdollisimman valikoimaton. Se ei ole maksanut esityksen pääsylippua erikseen, se ei ole kenties valmistautunut teatteri-iltaan, se on omassa kodissaan eikä halua itseään häirittävän.

Toinen painostuksen muoto on sensuuri. Ei kenties sensuurin dramaattisin muoto, lainlaatijoiden tarkoittama, vaan normaali suuren katselijakunnan sensuurimieliala.

Satojatuhansia sääpuheluita

Säätiedotus, suomeksi 038 ja ruotsiksi 039, on Helsingin ahkerimmin käytettyjä puhelinpalvelun muotoja.

Helsingin Puhelinyhdistys otti säätiedotuksen mukaan puhelinpalveluunsa keväällä 1959. Ensimmäisten tutustumisvuosien jälkeen on säätiedotusnumeroihin soittajien määrä vakiintunut, ja jo kauan se on pysytellyt yläpuolella 300 000:n vuodessa.

Jos kyselyt jakautuisivat tasaisesti vuoden jokaiselle päivälle, olisi niitä päivittäin lähes 1000 kpl. Pitkähköjen hellekausien aikana soittojen määrä pienenee, mutta kun sää muuttuu epävakaisemmaksi haluavat monet etukäteen tietoja muutoksista.

Kyselyjen määrässä huomataan jyrkkää lisääntymistä myös pitkien juhlapyhien ja varsinaisten kesälomien alkaessa sekä merkittävien urheilutapahtumien edellä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit