Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietyömaa aiheutti kiertoliikettä

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Erkki Laitila / HS
Suurella tietyömaalla on ruuhkaa. Missä päin pääkaupunkiseutua ollaan ja milloin?
Suurella tietyömaalla on ruuhkaa. Missä päin pääkaupunkiseutua ollaan ja milloin? Kuva: Erkki Laitila / HS

Viime viikon kuva-arvoitus oli ilmeisesti helpoimmasta päästä, sillä lähes kaikki vastaajat sijoittivat kuvan oikein Vantaan Kaivokselaan. Tosin kuvaa otettaessa Kaivoksela kuului Helsingin maalaiskuntaan, koska Vantaan kaupunkia ei ollut vielä perustettu.

Kuvassa vasemmalla näkyvä torni on Kaivokselan vesitorni. Jotkut vastaajista tosin sekoittivat sen Lauttasaaren vesitorniin ja sijoittivat kuvan sen perusteella Helsingin Lauttasaareen.

1700- ja 1800-luvulla toimineen Sillbölen rautamalmikaivoksen mukaan nimettyyn Kaivokselaan alettiin rakentaa lähiötä 1960-luvun alussa.

Sinne muutti paljon nuoria perheitä, joiden lapsille nyt, 50 vuotta myöhemmin, kuva vanhasta Kaivokselasta herättää vahvoja muistoja.

”Uskomatonta miten yksi valokuva, jonka ihan sattumalta näin tänään paperilehdessä, voi tuoda valtavasti muistoja mieleen: tuoksuja (vastaleikattu ruoho kesäloma-aamuna), leikkejä ja ihmisiä, joita ei ole nähnyt 40 vuoteen!” kirjoittaa Marja-Leena Saario.

”Vesitorninmäki ja talon takana oleva metsä olivat ihania leikkipaikkoja, kuten myös vesitornin takana sijaitseva urheilukenttä. Mieleen on jäänyt vesitornin metsässä leikitty, televisio-ohjelmasta ideoitu Apinoiden planeetta -leikki, kuten myös kuvassa vasemmalla näkymättömissä sijaitsevan autotallin ympärillä leikityt kirkonrotta, keinu- ja nurtsipehvis ja muut pihaleikit. Vesitorninmäen taloissa asui paljon meitä 1960-luvulla syntyneitä avainkaulalapsia, joiden kummatkin vanhemmat kävivät töissä”, Saario jatkaa.

Moni kuva-arvoitukseen vastanneista muistelee Saarion tavoin lapsuuden leikkejä uudessa lähiössä. Leikit eivät välttämättä olleet täysin turvallisia.

”Lasten mielestä kaikista jännittävin oli metsikkö, jossa sijaitsivat vanhan Sillbölen rautamalmikaivoksen avonaiset kuilut. Leikkiminen siellä oli vaarallista, varsinkin silloin, kun kuilut olivat kehnosti aidatut”, muistelee Riitta Koistinen.

”Vesitorninmäki oli talvisin suosittu, joskin luvaton, mäenlaskupaikka. Torni sijaitsi korkealla mäellä, huoltotietä pitkin oli hyvä lasketella, alhaalla ollut autotie (Luolapolku) teki touhusta vaarallista ja näin ollen luvatonta”, kirjoittaa Esa Nurmela.

Vaikka Kaivokselasta tuli 1960-luvulla urbaani lähiö, siellä pystyi vielä havaitsemaan maaseutumaisen häivähdyksen vanhemmista ajoista:

”Kesäisin tultiin Juslinin tilalta portaitten eteen hevoskärryillä ja myytiin tilan tuotteita: perunoita, porkkanoita, sipuleita... Se oli lapsista hauskaa ja esikoisenikin kävi minulle ilmoittamassa, että se setä on taas täällä lehmän kanssa”, muistelee Kaivokselan koulussa opettajana toiminut Regina Vesola.

Useimmat vastaajista arvelivat kuvan ottamisajaksi 1960- tai 1970-lukua. Moni lähti ajoittamaan vuotta kuvassa näkyvien yksityiskohtien avulla. Varsinkin kuvassa näkyvät autot antoivat ratkaisevan vihjeen ajoituksesta.

”Kuva lienee 1960-luvun lopulta, koska kupla on pölykapselin mallista päätellen vuosimallia 67”, päättelee Seija Knuth.

Knuth tunnistaa myös kuvan keskellä olevan Datsun Bluebirdin, jonka avulla moni muukin pyrki päättelemään kuvausvuotta. ”Oikealla VW Kupla, keskellä oletettavasti 410/411 -sarjan Datsun Bluebird, jota valmistettiin vuosina 1963–67. Kuvasta henkii vahvasti 60-luvun lopun tunnelma”, kirjoittaa Mikko Huotari.

”Luupää-Datsunista ja kuplavolkkarista voisi päätellä ajankohdan 60–70-luvun vaihteeseen”, pohtii Markku Lehmuskallio.

Samaan lopputulokseen päätyy Matti Grönroos: ”Kuvan ajankohtaa 1960-luvun loppupuolelle paaluttaa myös kuvan Luupäädatsun. Meilläkin oli sellainen, perheen ensimmäisenä autona. Vaikka isä sitä kuinka hyvänä piti, se ruostui osapuilleen käsiin, ja siksi luupäät katosivat katukuvasta aika nopeasti.”

Kuva on otettu 27. maaliskuuta 1968.

Vastauksia kuva-arvoitukseen tuli yhteensä 121. Vastaajien joukosta kirjapalkinnon saajaksi arvottiin Anja Koskinen. Hän saa palkintona Kirsti Ellilän kirjan Arpapeliä.

Tämän viikon kuva-arvoituksessa nähdään kohtuullisen mittava tietyömaa jossain päin pääkaupunkiseutua. Missä kuva on otettu ja milloin? Herättääkö kuva sinussa joitain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 20.8. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Erkki Laitila
Kuvaan on ikuistettu katunäkymä Kaivokselasta 27. maaliskuuta 1968.
Kuvaan on ikuistettu katunäkymä Kaivokselasta 27. maaliskuuta 1968.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit