Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ypres pysähtyy yhä joka ilta kello 20

Ihmiset
 

Belgialainen oppaamme näytti hyvin surulliselta, sillä kahdeksan kymmenestä retkelle ilmoittautuneesta oli päivän aikana peruuttanut lähtönsä.

Illansuussa bussiin nousi vain kaksi matkustajaa, vaimoni ja minä.

Matkan alussa en vielä hoksannut, miksi niin moni oli yhtäkkiä peruuttanut varatun matkansa Bruggestä Ypresiin. Luulin, että se oli vain sattumaa.

Opas käynnisti pikkubussin ja ohjasi sen taitavasti ulos kaupungista. Pian olimme Belgian vauraalla maaseudulla, jota halkoi moottoritie.

Avara maisema jatkui silmänkantamattomiin: lainehtivaa viljaa, sokerijuurikassarkoja ja laitumia.

Opas napsautti mikrofonin päälle ja alkoi kertoa, mitä näillä seuduilla tapahtui sata vuotta sitten.

Maailmansota syttyi kesällä 1914. Belgian maaseudusta tuli jo seuraavana syksynä saksalaisten ja englantilaisten joukkojen taistelutanner.

Ensimmäinen taistelu Ypresin kaupungista käytiin loka-marraskuussa 1914. Kuukauden mittaisessa yhteenotossa kaatui neljännesmiljoona miestä. Sen jälkeen rintamalinja pysähtyi näille seuduille neljäksi vuodeksi.

Puolen tunnin matkan jälkeen opas käänsi auton sivutielle ja jätti meidät ensimmäiseen pysähdyspaikkaamme hautausmaan portille. Lähdimme vaeltamaan pitkin kalmiston pitkiä käytäviä.

Olimme nähneet monia filmejä ja paljon valokuvia ensimmäisen maailmansodan hautausmaista, mutta silti näky oli mykistävä ja järkyttävä. Valkoisia ristejä oli tuhansia.

Matkan jatkuessa näimme kymmeniä yhtä suuria sotilashautausmaita.

Kaikilla kaatuneilla ei kuitenkaan ole merkittyä hautapaikkaa. Opas kertoi, että 50 000 sotilasta on vielä kadoksissa.

Kun peltoa muokataan tai uusia ojia kaivetaan, maasta nousee sotilaiden luita ja pääkalloja sekä räjähtämättä jääneitä ammuksia.

Tunnin matkan jälkeen olimme perillä Ypresissä. Opas näytti meille valokuvia, joita oli otettu kaupungista ennen ensimmäistä maailmansotaa ja heti sen päättymisen jälkeen vuonna 1918.

Ennen sotaa Ypres oli ollut viihtyisä pieni kaupunki. Sodan jälkeen kaupungista ei ollut jäljellä muuta kuin raunioita.

Ypresissä käytiin ensimmäisen maailmansodan aikana viisi suurta taistelua. Viimeisessä taistelussa syksyllä 1918 brittien ja belgialaisten joukot löivät saksalaiset.

Kymmenen vuotta myöhemmin englantilaiset pystyttivät kaupunkiin johtavalle sillalle korkean muistoholvin, jonka alitse kulkee tie.

Siitä alkaen, siis vuodesta 1928 lähtien, muistomerkillä on järjestetty joka ilta kello 20 lyhyt muistohetki kaatuneille brittiläisen kansainyhteisön sotilaille. Vain saksalaismiehityksen aikana muistohetkeä ei voitu pitää.

Seremonia järjestettiin myös perjantaina 15. heinäkuuta 2016, kun kävimme paikalla. Satoja nuoria Britanniasta, Kanadasta ja Australiasta kokoontui laulamaan, rukoilemaan ja laskemaan kukkia. He olivat parikymppisiä, siis samanikäisiä kuin ne kaatuneet nuorukaiset, joiden nimet oli kaiverrettu holvin seiniin.

Nuoret ahtautuivat yhdeksi tiiviiksi rykelmäksi sillalle ja tielle, joka kulki holvikaaren alla. Kännykkäkamerat räpsyivät.

Yhtäkkiä minuun iski järjetön pelko. Edellisenä yönä terroristi oli ajanut kuorma-autolla Nizzassa väkijoukkoon ja tappanut 84 ihmistä. Entäpä jos…

Kirosin tyhmyyttäni. Miksi tänne piti tulla? Tämähän olisi täydellinen kohde iskulle. Vasta nyt olin ymmärtävinäni, miksi ne kahdeksan muuta olivat peruneet matkansa. Belgiassa terrorismin pelko on aivan toista luokkaa kuin Suomessa, sillä maa on tämän vuoden aikana ollut iskujen kohteena ja myös terroristien pesäpaikkana.

Irtosin väkijoukosta ja rauhoituin, kun havaitsin, että Belgian poliisi huolehti vaivihkaa meistä vieraista. Tielle sillan molemmin puolin oli käännetty suluksi poikittain kaksi poliisiautoa, joiden ympärillä aseistetut poliisit seisoivat vartiossa.

Paluumatkalla myönsin itselleni, että en enää ikinä voi käyttää fraasia: Pelolle ei saa antaa periksi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit