Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mäkinen mestariksi

Ihmiset
 
HS
Lasse Holmström / Lehtikuva
Suurajojen perinteitten mukaan voittajapari Timo Mäkinen - Pekka Keskitalo (edessä) joutuivat poseeraamaan autonsa katolla. Vasemmalla kolmanneksi jäänyt Rauno Aaltonen.
Suurajojen perinteitten mukaan voittajapari Timo Mäkinen - Pekka Keskitalo (edessä) joutuivat poseeraamaan autonsa katolla. Vasemmalla kolmanneksi jäänyt Rauno Aaltonen. Kuva: Lasse Holmström / Lehtikuva

Ajokillaan pölyisiä ja soraisia kilometrejä nopeimmin niellyt Timo Mäkinen kruunattiin toisen kerran peräkkäin Jyväskylän suurajojen voittajaksi sunnuntaina päättyneessä kohurallissa.

Ruotsin vahva nimi Tom Trana sai tyytyä toiseen sijaan tiukasta alkukamppailustaan huolimatta. Suomen voitokkuutta varmisti vielä Rauno Aaltosen kolmas sija.

Timo Mäkinen ei antanut tämänkään vuoden Suurajoissa muille pieniäkään mahdollisuuksia voittamalla kilpailun pistemäärällä 8368, joka merkitsi lähes 2 minuutin eroa jo kolmannen kerran toiselle sijalle yltäneeseen Ruotsin Tom Tranaan. Ensimmäisen lenkin tunnusteluajojen jälkeen täyteen vauhtiin riehaantunut Mäkinen(kakkosohjaaja Pekka Keskitalo) teki toisen osuuden pitkissä erikoiskokeissa uskomatonta jälkeä ja kasvatti johtoa maaliin saakka.

Lapinlahden 125-vuotias sairaala lisää avohoitoa

Lapinlahden sairaalan psykiatrisen klinikan täyttäessä maanantaina 125 vuotta on todettava, että hoitotavat ovat huomattavasti muuttuneet. Aluksi hoito tapahtui kokonaan suljetuilla osastoilla, nykyään lähes kaikki sairaalan potilaat ovat avo-osastoilla, kertoi sairaalan ylilääkäri, professori Martti Kaila.

– Potilaiden hoidon kannalta polttopisteessä on ns. psyykkinen kuntouttaminen, millä tarkoitetaan potilaan sijoittamista parantumisen jälkeen takaisin yhteiskuntaan. Sairaalaan jouduttuaan henkilö on usein menettänyt työpaikkansa ja asuntonsa, ja me yritämme hankkia heille sopivaa työtä ja asunnon, jopa kokonaan uudet elinmahdollisuudet. Sairaalassahan on tällä hetkellä 180 paikkaa, joista 60 on ollut neurologisen klinikan käytössä. Sen toisenkin osaston siirryttyä syyskuun alusta Meilahden sairaalaan, kunnostetaan vapautuvat paikat lähinnä lievemmistä hermohäiriöstä kärsiville potilaille, joiden hoito on suhteellisen lyhytaikaista. -- Yhä lisääntyvästä avohoidosta on usein se haitta, että potilaat totuttuaan sairaalan, turvalliseen miljööseen jäävätkin sinne mieluummin kuin lähtevät seikkaile maan maailmalle. Sen vuoksi heitä yritetään auttaa löytämään elintärkeät ihmissuhteet uudelleen. -- Kenraalitirehtööri 4 Karl Daniel von Haartman oli huomattavimpia sairaalan perustajia, joka yhdessä C. A. Engelin kanssa valitsi Lapinniemen alueen maamme ensimmäisen varsinaisen mielisairaalan paikaksi. Talo valmistui 1841 ja sen sai samana vuonna ensimmäisen potilaansa. Professori Christian Sibeliuksen tultua sairaalan ylilääkäriksi v. 1904 50 paikkaa käsittävää sairaalaa alettiin laajentaa ja perustettiin avo-osastoja, jotka nykyisin ovat vallitsevina.

Sairaalassa on annettu lääketieteen kandidaateille psykiatrian opetusta lähes 70 vuoden ajan.

Miss Arabimaailma

19-vuotias libanolilainen kaunotar nimitettiin sunnuntaina ensimmäiseksi ”Miss Arabimaailmaksi” kauneuskilpailussa, jolle oli ominaista useiden maiden edustajien puuttuminen.

Neiti Gladys Abou Jawdeh sai kauneuden valtikan eräässä Libanonin vuorilla sijaitsevassa lomakeuksessa. Arabimaailman toiseksi kaunein nainen oli Farayal Asfour Palestiinasta, ja kolmanneksi selvisi Catia Nassoura Jordaniasta.

Kilpailuun osallistui vain kuuden arabimaan – Syyrian, Jordanian, Yhdistyneen arabitasavallan, Palestiinan, Libanonin ja Marokon – kaunottaret.

Kilpailut poikkesivat länsimaista siinä, että arabien konservatiivinen luonne ei sallinut ollekaan uimapukukierrosta. Miss arabimaailman palkinto oli l 000 dollaria (3.200 mk), ja siihen sisältyi mm. matka Eurooppaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit