Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tv-lehdistön pioneerille koko elämä oli itsensä sivistämistä

Anna Kerttu Wiik 1932–2016

Ihmiset
 
Marjut Jousi
Anna Kerttu Wiik
Anna Kerttu Wiik

Toimittaja Anna Kerttu Wiik kuoli Turussa 23. heinäkuuta. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Helsingissä 21. maaliskuuta 1932. Hän asui koko ikänsä Helsingissä ja vasta viimeisinä vuosinaan muutti Turkuun tyttärensä Lauran luokse.

Anna Kerttu Wiikin intohimoinen rakkaus kirjoihin juonsi alkunsa jo lapsuudesta kulttuurikodin ilmapiiristä. Hän muisteli, kuinka isä, kirjallisuuden professori Rafael Koskimies, luki 30-luvulla perheen kesähuvilalla Keuruulla ääneen Seitsemää veljestä, Gogolin Kuolleita sieluja tai Raumlaissi jaarituksi.

Isän toiminta Suomen kansallisteatterissa tutustutti myös tyttären läheisesti teatteriin jo 1940-luvulta lähtien. Rafael Koskimies julkaisi 1972 Kansallisteatteria koskevan teoksen toisen osan, ja siinä hän sai huomattavaa apua tyttärensä, maisteri Anna Kerttu Wiikin tekemistä haastatteluista.

Suomalaisen Yhteiskoulun historian opettaja Nenno eli Eino E. Suolahti sai oppilaansa Anna Kertun innostumaan historiasta. Siksi Wiik ryhtyi opiskelemaan historiaa Helsingin yliopistossa. Hän opiskeli myös kirjallisuutta ja estetiikkaa, mutta ei voinut suorittaa siinä korkeampia opintoja, koska hänen isänsä oli alan professori. Filosofian maisteriksi Anna Kerttu Wiik valmistui 1955 pääaineenaan arkeologia.

Wiik kirjoitti kirja-arvosteluja Uuteen Suomeen ja päätyi sitä kautta 1960-luvulla toimittajaksi samaan konserniin kuuluvaan tv-lehti Katsoon. Siihen aikaan Katso oli maan ainoa lehti, jossa julkaistiin täydelliset radio- ja tv-ohjelmat. Historiaan, kirjallisuuteen ja teatteriin erikoistuneelle toimittajalle löytyi lehdessä suurta käyttöä. Katsossa hän viihtyikin aina eläkkeelle jäämiseensä asti vuonna 1993.

1960-luvun lopulla Wiikin maailmankuva politisoitui, mikä pantiin luonnollisesti merkille silloisen työnantajan Uuden Suomen johdossa. Katso-lehti siirtyi yrityskaupassa 1976 A-lehtien omistukseen.

Koko elämä oli Anna Kerttu Wiikin mielestä itsensä sivistämistä, ja hän suoritti filosofian lisensiaatin tutkinnon 1997, aiheenaan Erasmus Rotterdamilaisen naiskuva.

Kieliä, kuten italiaa, englantia ja venäjää, hän opiskeli jatkuvasti ja seurasi innokkaasti arkeologian ilmiöitä. Aikoinaan 1950-luvulla hän harrasti aktiivisesti miekkailua, jonka parista hän löysi myös miehensä Rolf Wiikin.

Yli 30 vuotta kestäneen työrupeaman aikana Katso-lehden toimitukseen kertyi mittava kirjasto, jota Anna Kerttu Wiik hoiti. Hän suositteli auliisti sopivia kirjoja jokaiselle ja onnistui istuttamaan moniin muihinkin rakkauden kirjoihin. Sitä työtoverit muistavat kiitollisuudella.

Lukeminen, matkustaminen ja erityisesti perheen mökki Espoon Nuuksiossa olivat Wiikille rakkaita, mutta kaikkein tärkeimmät hänelle olivat tytär Laura ja tyttärentytär Elina.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit