Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Love Storyn ohjaaja oli taustalle jättäytyvä ammattilainen

Arthur Hiller 1923–2016

Ihmiset
 
MIKE BLAKE
Arthur Hiller
Arthur Hiller Kuva: MIKE BLAKE

Pitkän uran Hollywoodissa luonut elokuvaohjaaja Arthur Hiller kuoli 17. elokuuta Los Angelesissa. Hän oli 92-vuotias, syntynyt 23. marraskuuta 1923 puolanjuutalaiseen perheeseen Edmontonissa, Kanadan Albertassa.

Hiller muistetaan aina rakkauselokuvasta Love Story (1970), jonka hän ohjasi Erich Segalin romaanista parin miljoonan dollarin budjetilla.

Elokuva keräsi huimat 106 miljoonan dollarin kassatulot, jotka nykyrahassa vastaisivat 659 miljoonaa dollaria eli 582 miljoonaa euroa. Tuo raha myös muovasi elokuvahistoriaa, kun ahtaalla ollut Paramount-yhtiö saattoi sillä tuottaa Francis Ford Coppolan Kummisedän (1972) ja Roman Polanskin Chinatownin (1974).

Alun perin Hiller ei aikonut elokuva-alalle. Hän opiskeli psykologiaa Albertan yliopistossa mutta päätyi 1950 töihin kanadalaiseen CBC-radioyhtiöön. Amerikkalaiselle NBC:lle hän pääsi televisio-ohjaajaksi 1955.

Vaikka Hiller ohjasi valkokankaalle yli 30 elokuvaa, kriitikot eivät hänestä innostuneet. Hän teki liikaa tilaustöitä, joita selvät teemat eivät yhdistäneet.

Toisaalta hänet tunnettiin ammattilaisena, jolta luontui yhtä hyvin sotaelokuva Taistelu Tobrukista (1967) kuin naisenerginen riehakomedia Posketonta porukkaa (1987).

Luontevimmillaan ohjaaja oli harmittomissa komedioissa, joiden vetovoiman takasivat sellaiset koomikot kuten Richard Pryor, Gene Wilder, Dudley Moore tai Steve Martin.

Koska Hiller jättäytyi ohjaajana mieluusti taustalle, hänen töidensä parhaista ideoista ja tyyliratkaisuista vastasivat usein käsikirjoittajat. Näin tapahtui esimerkiksi mainion näytelmäkirjailijan Neil Simonin kynäilemissä komedioissa Pinna tiukalla (1970) ja Hotelli Plazan riemuhuoneisto (1971).

Välillä Hiller silti yllätti. Vain rakkaudesta (1982) on yksi Hollywoodin varhaisista stereotypioita kaihtavista homokuvauksista.

Ohjaajanuransa hiipuessa hän toimi puheenjohtajana ohjaajien ammattiliitossa Directors Guild of Americassa 1989–1993 ja Yhdysvaltain elokuva-akatemiassa 1993–1997.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit