Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapurivisa lähestyy

Tiedot lähestyvästä Suomen ja Viron välisestä tietokilpailusta ovat alkaneet vähitellen täsmentyä.

Ihmiset
 
HS
Seppo Heinonen / Lehtikuva
Naapurivisan ”kovia kasvoja”: Erkki Holvikivi (vas.), Timo T. Kaukonen, virolainen kysymysten laatija toimittaja Vello Kallaste, Esko Kivikoski ja Keijo Virtamo yhteisten pykälien äärellä.
Naapurivisan ”kovia kasvoja”: Erkki Holvikivi (vas.), Timo T. Kaukonen, virolainen kysymysten laatija toimittaja Vello Kallaste, Esko Kivikoski ja Keijo Virtamo yhteisten pykälien äärellä. Kuva: Seppo Heinonen / Lehtikuva

Tiedot lähestyvästä Suomen ja Viron välisestä tietokilpailusta alkanut vähitellen täsmentyä. Virolainen kysymystenlaatija, tv-ohjaaja Vello Kallaste on parhaillaan Mainos-TV:n vieraana sopimassa täkäläisen ”vauhdinantajan”, Timo T. Kaukosen kanssa pykälistä ja lähetyksistä.

Naapurivisan idea syntyi alunperin Mainos-TV:ssa. Otimme yhteyttä Viroon ja ideaa on kehitelty vähitellen eteenpäin. Tällä hetkellä ovat pääpiirteet jo selvillä esiintyjiä myöten, esittelee Timo T. Kaukonen uutta kansainvälistä tieto-ottelua.

Kaksi suoraa lähetystä, 18.9. Helsingistä ja 25.9. Tallinnasta, näyttää, kumpi maista on kovassa kilvassa parempi. Kyseessä on tavallista tiukempi tietokilpailu, kovempi kuin Arpa on heitetty-ottelu.

Suomesta ovat mukana tunnettu tietäjäkolmtkko Esko Kivikoski – Erkki Holvikivi – Keijo Virtamo. Viro lähettää puolestaan tuleen Hardi Tiiduksen, Valdo Pantin ja Voldemar Panson. - -

Kahden suoran lähetyksen, jotka asettavat tekniikan varpailleen, (kumpikin kun näet lähettää omia mainospätkiään joukkoon), juontajina ovat Timo T. Kaukonen ja Tallinnan television suosituin kommentaattori Rein Karemae.

Ohjelmat eivät rajoitu pelkästään tietäjien aivotyöhön, joukossa on myös viihdettä. Kumpikin puoli, viihde ja tieto, ovat kuitenkin toisistaan tiukasti erossa. Viihdeosan pituus on yhteensä 15 minuuttia 6:n ja 9:n minuutin jaksoissa. Ja ne viihdetaiteilijat, joita Timo T. yritti salata viime hetkeen saakka, ovat Suomesta Katri - Helena, Spede, Ritva Mustonen , Heikki Laurila , Hootenanny Trio ja vielä yksi esiinyjä, jota ei ole vielä ratkaistu.

Virolaista viihdettä (tai oikeammin suomalaista, sillä kummankin maan taiteilijat esiintyvät vastapelurin kielellä) esittävät Heli Laats, Helsi Sal1o ja Henrik Krumm (mahdollisesti myös Georg Ots ja Kalmer Tennosaar).

Suomalaisäitejä yhteydessä ottolapsien välittäjiin

Muutamat suomalaiset äidit ovat tunnustaneet olleensa yhteydessä yksityisiin henkilöihin, jotka yrittävät välittää ottolapsia Suomesta Tanskaan. Jyväskylän sairaalassa ollut äiti kertoi olleensa kosketuksessa ”Tanskassa toimivaan suomalaiseen rouvaan, jonka sanotaan välittäneen useitakin lapsia”.

Ottolapsen haluavat tanskalaiset ilmoittelevat varsin tiheään suomalaisissa lehdissä ja saavat melkoisesti vastauksia, mutta laillisesti adoptoituja suomalaislapsia oli esimerkiksi viime vuonna vain kahdeksan. On mahdollista, että suomalaislapsia viedään laittomiakin teitä Tanskaan.

Ilmoitusvastauksia ovat tanskalaiset välittäneet edelleen, vaikka tiesivät sen laittomaksi. Joitakin on tuomittu oikeudessakin – ainakin Jyllannissa, jonka keskiosista useimmat ilmoitukset tänä kesänä ovat tulleet. Myös Kööpenhaminasta on saatu varsin paljon ilmoituksia, mutta niiden lähettäjiksi ovat tavallisimmin osoittautuneet Jyllannissa asuvat.

Monet tanskalaiset käyttävät apunaan ilmoitustoimistoja, joilla suomalaiset lastensuojeluviranomaiset eivät katso olevan minkäänlaista asiantuntemusta adoptointiasioissa. On harkittu ryhtymistä toimenpiteisiin ulkomaalaisten suorittamien adoptointien vuoksi.

Juopumispidätyksiä yhä paljon asemalla

Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun poliisi rupesi tiukentamaan otteitaan järjestyksen palauttamiseksi Helsingin rautatieasemalle, alue on hiljalleen pessyt kasvojaan. Silti asemapoliisin paine on pysynyt kovana, mitä tulee juopumispidätyksiin. Maleksijoita asemalla kuitenkin tapaa harvoin.

Asema on läpikulkupaikka, sen Rautatientorin puoleiset suuret ovet imevät yleisöä joka hetki. Näistä osa valitsee käytännöllisen oikotien asemahallin läpi Mannerheimintielle, osa suunnistaa laitureille.

Ennen torin puoleisille portaille iltaisin kokoontuneet nuoret levottomat ainekset hakeutuvat nyt torin laitaan ja taideteollisen oppilaitoksen taakse.

Juopumuspidätysten määrä ei ole vähentynyt. Perjantai ja lauantai viime viikonloppunakin olivat yllättävän vilkkaita, kerrottiin asemapoliisista.

Häiriöt ovat kuitenkin vähentyneet mitättömiin. Pahoinpitelyitä ei enää tapahdu. Asemalla liikkuvat kunnialliset ihmiset ovat antaneet jopa kiitosta kurin palauttamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit