Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäinen tyypi­tetty linja-auto-kokonaisuus

Ihmiset
 
HS
HS
Sisu-Panther on rakennettu ensisijaisesti matkustajamukavuutta ja liikenneturvallisuutta ajatellen ja soveltuu yhtä hyvin linja- ja kaupunkiliikenteeseen.
Sisu-Panther on rakennettu ensisijaisesti matkustajamukavuutta ja liikenneturvallisuutta ajatellen ja soveltuu yhtä hyvin linja- ja kaupunkiliikenteeseen. Kuva: HS

Maassamme on tyypitetty ensimmäinen linja-autokokonaisuus. Kysymyksessä on Sisu-tehtaiden ja autokori Osakeyhtiön yhteistoiminnassa suunnittelema ja valmistama yhtenäisrakenteinen Sisu-Panther linja-auto, missä alusta ja kori muodostavat kiinteän kokonaisuuden.

Tavallisesti koritehdas rakentaa linja-auton korin autotehtaalta ajetun alustan päälle. Yhtenäisrakenteinen Sisu-Panther eroaa tästä siten, että auto on kokonaisuudessaan rakennettu koritehtaalla, missä autotehtaalta tuodut akselistot, moottori, vaihteisto ym. alustakomponentit on kiinnitetty auton alle.

Yhtenäisrakenne on mitoitettu kestämään näiden osien kiinnitys, joen erillistä runkoa ei välttämättä tarvita. Auton pääsuunnittelijana on toiminut ins. Aimo Laukka. Sisu-Pantherin konstruktiivinen kantavuus on 16.000 kiloa, oma paino täydessä linjaliikennevarustuksessa 8850 ja kaupunkikäytössä 8500 kiloa. Sen kokonaispituus on 12 metriä, akseliväli 5.85 metriä, takaylitys 3,50 metriä ja etuylitys 2,60 metriä. Moottori on 185-hevosvoimainen makaava Leyland 0,680, joka auton perään alas, taka-akseliston taakse, sijoitettuna ei aiheuta häiritsevää ääntä.

Naisten puolue saisi kannattajia, mutta miehen tuomio on hylkäävä

Onko Suomeen syytä perustaa naisten puolue? Kiertokysely Helsingin kaduilla teki tiettäväksi, ettei ajatus suinkaan ole mielettömänä häviöön tuomittu. Joku yritteliäs nainen, miksei mieskin – voisi koota voimallisen kannattajajoukon taakseen ja ohjelmankin saisi laatia varsin vapaasti, kunhan hoitaisi naisten asioita. Ja taas meillä olisi yksi mukava pikkuinen puolue.

Voimakas on suomalaisten naisten ennakkoluulo politiikkaa kohtaan. Puolue-sanan kuullessaan yksi ja toinen käänsi paheksuvasti päänsä sivuun ja sanoi, ettei ymmärrä mitään politiikasta tai: – Minä en puhu politiikkaa. Eikä hän puhunut.

Kuitenkin ainoa ihminen, joka tuomitsi ajatuksen täysin kestämättömänä, oli mies. Naisellisessa kiertokyselyssä tiedusteltiin tasa-arvoisuuden nimissä yhden miehenkin mielipidettä. Sitä pidettiin aiheellisena koska tärkeitä asioita käsitteleviin komiteoihin ja isoista ratkaisuista päättäviin elimiin tasa-arvoisuuden nimissä otetaan mukaan joskus yksi nainen – ehkä kaksikin...

Palkka-asiat tuntuivat eniten harmittavan naisia. Yksi mainitsi, että sosiaaliset asiat varmaan tulisivat paremmin hoidetuiksi naistenpuolueen avulla. Toinen epäili sen en tarpeellisuutta: – En oikein pidä minkäänlaisesta yhdistystoiminnasta ja olen kai muutenkin vanhanaikainen. -- Meillä on yleensä huonoja kokemuksia naisten puljuista. Tuota naisasiaakin on saanut kuulla ihan kylläkseen, kertoi kaksi opiskelijatyttöä. – Ei sillä puolueella ole varmaankaan menestymisen mahdollisuuksia. Naisten kesken tulisi kuitenkin sellaista riitelyä vain. -- Työssä naisia kohdellaan hirveän huonosti. Sekä palkan osalta että muutenkin. – Voi, epäkohtia on kyllä vaikka millä mitalla muitakin, mutta tätä pidän tärkeimpänä. En nyt oikein ehdi luetella, kun juna lähtee kymmenen minuutin kuluttua. Miehiä saa kyllä olla jonkin verran mukana.

Egyptin aviomiehet joutuvat ahtaalle

Kairo, 27.8. (Reuter)

Egyptin muhamettilaiset aviomiehet menettävät pian oikeutensa päästä eroon vaimostaan sanomalla kolmesti: ”Minä otan sinusta eron”. Kansalliskokouksen käsiteltäväksi tulee nimittäin lakiesitys, jonka mukaan avioeron voi myöntää vain oikeudenkäynti tuomari sen jälkeen kun sovintoyritykset ovat epäonnistuneet. Muuan toinen lakiesitys kieltää aviomiestä viemästä puolisoaan väkisin takaisin yhteiseen kotiin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit