Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääntämisen edelläkävijä

Rune Ingo 1938–2016

Ihmiset
 
Antero Niemikorpi Birgitta Romppanen Ralf Vahtera
Rune Ingo
Rune Ingo

Emeritusprofessori Rune Ingo kuoli 17. heinäkuuta Vaasassa 77 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Mustasaaressa 16. marraskuuta 1938.

Rune Ingo syntyi maanviljelijäperheeseen. Hän tuli ylioppilaaksi Vasa svenska lyceumista vuonna 1958 ja jatkoi opintojaan Åbo Akademissa, jossa hän vuosina 1965–1977 toimi ranskan ja suomen kielen opettajana ja tutkijana sekä vuosina 1977–1980 suomen kielen vt. professorina.

Vuonna 1980 Rune Ingo siirtyi Vaasan korkeakoulun nykysuomen professoriksi. Nykysuomen professuuri liittyi vuonna 1980 käynnistettyyn kääntäjien koulutusohjelmaan. Kyseessä oli ensimmäinen, ja toistaiseksi ainoa, kääntäjänkoulutus, johon valittiin ruotsinkielisiä opiskelijoita opiskelemaan suomen kieltä pääaineena, suuntauksena kääntäminen suomesta ruotsiin. Tämä oli myös maamme ensimmäinen akateemiseen loppututkintoon johtava kääntäjänkoulutus. Professorina ja ainevastaavana Ingo osallistui aktiivisesti siihen kehitykseen, jonka johdosta Vaasan korkeakoulusta vuonna 1991 tuli Vaasan yliopisto.

Rune Ingon ranskan kielen ja kulttuurin tuntemus vei hänet myös Ranskaan, jossa hän 1987–1988 toimi suomen kielen vierailevana professorina La Sorbonne Nouvelle Paris’n yliopistossa. Näinä vuosinaan hän toimi myös luennoitsijana Toulousen ja Caenin yliopistoissa.

Ingon tutkimusalat toivat hänelle mainetta ja arvostusta koko Pohjolassa. Hänen suomen ja ruotsin välistä kääntämistä koskevat julkaisunsa ovat tänään keskeisiä teoksia niille, jotka työskentelevät kahden kansalliskielemme parissa. Eläkkeelle siirtymisensä jälkeen Ingo jatkoi työtään emerituksena.

Rune Ingo oli suosittu luennoitsija ja ohjaaja. Hän oli aito humanisti, inhimillinen ja toivoi opiskelijoidensa parasta. Ingo ei koskaan lausunut pahaa sanaa, ei koskaan tuominnut. Hän vaali omaa yksityisyyttään, mutta kunnioitti yhtä lailla muidenkin yksityisyyttä.

Ingon vapaa-ajanharrastuksia olivat öljyvärimaalaus, taide ja musiikki. Vuosina 1998–2003 hän oli Pohjanmaan taidetoimikunnan jäsen. Hän oli musikaalinen, taitava piirtäjä, urheilullinen, teknisesti lahjakas, kiinnostunut tekniikasta ja uusista apuvälineistä opetuksessa. Hän oli myös kiinnostunut maanviljelyksestä.

Haluamme lopuksi lainata Runen hyvän ystävän, Ruotsin Växjön yliopiston professorin Olof Erikssonin sanoja: ”Hän oli meille paitsi käännöstieteen huomattavin edustaja pohjoismaissa myös poikkeuksellisen sympaattinen ihminen, aina yhtä ystävällinen ja vaatimaton”.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit