Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennakkoluuloton rakennesuunnittelun uudistaja

Matti Ollila 1936–2016

Ihmiset
 
Jussi Ollila Matti Haaramo
Matti Ollila
Matti Ollila

Professori Matti Ollila kuoli Helsingissä nopeasti edenneeseen sairauteen 23. heinäkuuta. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Helsingissä 14. toukokuuta 1936.

Ollila teki pitkän uran uudistaen rakennesuunnittelua kiinteässä yhteistyössä arkkitehtien kanssa. Ansioistaan hänelle myönnettiin professorin arvonimi.

Ollila oli jo nuorena innostunut matematiikasta. Tästä hänen uransakin osittain alkoi, kun hän opiskeluaikoina piti Eero Paloheimon kanssa suuren suosion saaneita ehtolaiskursseja. Rahat luvattiin palauttaa, jos ei selviä kokeesta – rahaa tuli ja maksajat olivat tyytyväisiä.

Myös vapaa-aikanaan Ollila ratkoi innolla matemaattisia ongelmia ja mielellään jakeli kiperiä tehtäviä myös perheelle ja ystävilleen.

Matti Ollilan insinööritoimisto keskittyi vaativiin ja erikoisempiin rakenteisiin. Sillat ja vesitornit olivat toiminnan ydintä, eikä asuintaloja juuri tehty. Alalla kaivattiin luovaa ajattelua. Rakennuttajat valitsivat suunnittelijan, johon he pystyivät luottamaan, ja yhteistyö oli kiinteää. Toimisto kansainvälistyi jo 1970-luvulla. Merkittäviä projekteja olivat mm. korjaustelakka Vietnamissa, valtavat vesisäiliöt Saudi-Arabiassa ja Tosnon junavarikko Venäjällä.

Kaikki ei ollut pelkkää menestystä. 1970-luvulla toimisto järjesti yhteistyökumppaniensa kanssa siltanäyttelyn, jossa kritisoitiin sen aikaisia siltoja ulkonäöstä, ahtaista näkymistä ja korkeista kustannuksista. Esimerkit olivat pääosin silloisen TVH:n rakennuttamia, ja seurauksena olikin välirikko. Tämä oli vaikeaa aikaa toimistolle, jonka leipäpuu oli juuri siltojen suunnittelu. Nykyään maanteidemme sillat tehdään Ollilan näkemysten mukaan.

Ollilalla oli poikkeuksellisen hyvä keskittymiskyky. Hän teki väitöskirjansa 1970-luvun alussa työpöydän ääressä keskellä olohuonetta. Ympärillä pyöri jatkuvasti perheen kolme lasta, joiden leikkejä ja mekastusta ei mitenkään rajoitettu.

Myös toimistossa hänet tunnettiin omista tavoistaan. Ovi oli aina auki, ja huoneeseen sai mennä, paitsi jos jalat näkyivät oviaukosta. Ollila oli silloin sohvalla nokosilla.

Huomattavaa Ollilassa on hänen arvostuksensa arkkitehtien parissa. Hän ymmärsi heti, ovatko rakenteet tehtävissä, ja hän oli siksi suosittu kumppani arkkitehtuurikilpailuihin. Pääkaupunkiseudulla hän vaikutti voimakkaasti kaupunkikuvaan.

Hänen pöydältään ovat esimerkiksi Forum, Kiasma, Musiikkitalo (Vahasen kanssa) ja Heureka, sekä Keilaniemessä Nokia ja Nesteen uusi konttori. Ollila saikin henkilökohtaisen näyttelyn Rakennustaiteen museoon, jossa yleensä nähdään arkkitehtien elämäntöitä.

Perhe ja ystävät olivat Ollilalle tärkeitä. Vapaa-aikanaan hän matkusti vaimonsa Kirstin kanssa ahkerasti kulttuurin ja muiden harrastusten parissa. Hän pelasi aktiivisesti golfia kevääseen saakka sekä koripalloa viikoittain ryhmässä, jossa hän oli aloittanut jo opiskeluaikoina 1950-luvulla.

Tärkeitä paikkoja olivat mökki Heinolassa, jossa sieniä kerättiin saaveittain ja saunavihdat olivat aina symmetrisiä. Lapin kämpällä, kaukana lähimmältä tieltä, Ollila kalasti ja vaelsi.

Hänellä oli harvinainen kyky visualisoida geometrisiä arvoituksia, joiden olemassaoloa harva tiesi. Ollilan tekemät taulut kodin seinällä muistuttavat tästä hänen persoonallisesta puolestaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit