Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusia viipalekouluja hankitaan Helsinkiin

Ihmiset
 
HS
Viipalekoulu: pystytys parisen viikkoa, ratkaisevin etu siirrettävyys.
Viipalekoulu: pystytys parisen viikkoa, ratkaisevin etu siirrettävyys.

Noin 1800 oppilasta on aloittanut tänä syksynä koulunkäyntinsä ns viipalekoulutalossa, joita on nyt Helsingissä yhteensä 14 yksikköä. Tänä syksynä otettiin Laajasalon Yliskylässä käyttöön kaksi uutta viipalekoulua. Roihuvuoren kansakoulun valmistuttua siirretään sieltä kaksi viipalekoulua Konalaan. Vesalassa lähiaikoina tarvittava uusi koulutila tullaan tyydyttämään viipalekouluin.

Tähänastiset kokemukset siirrettävistä viipalekouluista ovat olleet yksinomaan myönteisiä. Niiden lämpöeristeet ovat hyviä ja rakennukset ovat valoisia. Niiden yhteydessä on voitu luopua yhteiskäymälöistä, sillä viipalekouluissa on erilliset wc:t, kertoi kansakoulujen I tarkastaja Walter Erko.

Tänä syksynä pystytetyt viipalekoulut, kuten aikaisemmatkin, on toimittanut Rauma-Repola Oy:n Rauman tehtaat.

Siirrettävien ja nopeasti pystytettävien koulurakennusten tarvetta tulee Helsingissä vielä pitkähkön ajan esiintymään, sillä pysyvää koulurakennusta ei saada uusiin asumalähiöihin millään tarpeeksi nopeasti. Jos lähellä on jo valmiina koulu, jossa on tilaa lisäoppilaille, voidaan tällaisissa tapauksissa ajatella myös autokuljetusta, mutta ei muulloin.

Lisäksi on huomattava, että kuljetus tulee myös kalliiksi. Kerrotaan, että esimerkiksi Helsingin maalaiskunnassa käytetään kuljetuksiin vuodessa yhtä paljon rahaa kuin mitä maksaisi yhden pysyvän koulurakennuksen rakennuttaminen. - -

Laajasaloon valmistuneet viipalekoulut tuotiin rakennuspaikalle yhdeksässä osassa. Kukin elementti on tehty tehtaalla miltei viimeistelyjä myöten täysin valmiiksi ja rakennuspaikalla on talonosat vain liitettävä toisiinsa, kytkettävä vesi- ja sähköjohdot sekä tehtävä eräät rakennuspaikalla tarvittavat viimeistelyt.

Pystytystyöt rakennuspaikalla kestävät yleensä noin viikon verran. Tällaisissa yhdeksänosaisissa koulurakennuksissa on kaksi 28 oppilaan luokkaa, opettajien huone, jakelukeittiö, oma lämmitys- ja ilmastointijärjestelmä ja tarvittavat saniteettitilat.

”Hintatietoisuus kasvaa asunnonostajain parissa”

Hintatietoisen ostajan aseman vahvistuminen on tällä hetkellä leimaa-antava piirre Helsingin seudun asuntomarkkinoilla, sanoi Asuntokeskuskunta Hakan toimitusjohtaja, varatuomari Antti Pelkola Kontulan kolmannen vaiheen harjannostajaisissa Helsingissä perjantaina.

Tästä on seurauksena hintatason ylälohkon painuminen lähemmäs ’oikeata’ eli tuotantokustannuksia vastaavaa hintatasoa.

Kontulan kolmannen rakennusvaiheen asuntojen keskimääräinen ostohinta on 552 mk neliöltä rakennuskustannusindeksin luvun 166 mukaan. Talot on rakennettu kaupungin vuokratonteilla ja koska kunnallisteknillisten töiden kustannukset sisältyvät asuntojen hintoihin, on tontinvuokran osuus yhtiövastikkeesta vain noin puolet eli 25 penniä neliömetriltä kuukaudessa. Kontulan kolmanteen vaiheeseen kuuluu 438 asuntoa.

Helsingin Hakan rakennustoiminta on nyt juuri ylittänyt Kontulassa taitekohtansa, ja se päättyy Hakan osalta kahden vuoden kuluttua. Jäljellä oleviin rakennusvaiheisiin kuuluu yhteensä 840 asuntoa, joista viimeiset valmistuvat 1968.

Pravda ylisti Johnin ja Georgen ajatuksia

Moskova. 2.9. (UPI)

Beatle-poika John Lennon, jonka ajatukset kristinuskosta aiheuttivat kiihkeää arvostelua Yhdysvalloissa, sai perjantaina taputuksen selkäänsä Neuvostoliiton kommunistisen puolueen lehdeltä Pravdalta, koska hän pitää hyvin paljon Neuvostoliitosta.

Pravda ylisti myös yhtyeen toista jäsentä George Harrisonia tämän arvosteltua amerikkalaisten joukkojen oikeutusta olla Vietnamissa.

Lehti sanoi Beatle-poikien tapaisten nuorison idolien antamilla lausunnoilla olevan kauaskantoisia seurauksia. Pravdan Lontoon kirjeenvaihtajan Oleg Orestovin kertoman mukaan Englannin nuoriso osoittaa nykyään enemmän kiinnostusta politiikkaan kuin koskaan aikaisemmin. Englannin nuorisosta laatimassaan tutkielmassa hän toteaa, että nuorten ajatukset ovat usein hyvin kehityskelpoisia.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit