Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen filatelian vaikuttaja

Kaj Hellman 1948–2016

Ihmiset
 
Jussi Tuori Kari Rahiala
Kaj Hellman
Kaj Hellman

Kauppias Kaj Hellman kuoli Espoossa 4. elokuuta pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli syntynyt Helsingissä vuonna 1948.

Hellman aloitti opinnot Teknillisessä korkeakoulussa. Hänellä oli jo silloin kaksi läpi elämän kestänyttä harrastetta: juoksu ja filatelia. Jälkimmäisestä muodostui nopeasti täysvuorokautinen ammatti.

Huutokauppojen pito alkoi jo 1976. Niistä muodostui maamme suurin ja uusia uria aukova huutokauppayritys Hellman-huutokaupat. Hellmanin aloitteesta alkoivat 1982 vieläkin jatkuvat avoimet postimerkkimessut, vaikka nyt toisella nimellä. Hän oli päätoimisesti toimitusjohtajana maamme suurimmassa koskaan järjestetyssä kansainvälisessä näyttelyssä Finlandia 88:ssa vuosina 1985–88.

Postimerkkikauppiasliiton puheenjohtajana Hellman vaikutti merkittävästi kauppiaiden yhteistyöhön.

Hellmanin huutokauppahuoneen menestyksen taustalla on monia tekijöitä.

Merkittävää oli Hellmanin laaja-alainen filateelinen osaaminen ja ainutlaatuinen muisti. Hän oli luonteeltaan myös tutkija, ja hän julkaisi jo varhain mm. rautatiefilatelian perusoppaan. Lähes valmiiksi tuli viimeisten vuosien ja viikkojen työnä hänen merkittävin tutkimuksensa ja teoksensa, joka käsittelee Agathon Fabergén toimintaa ja merkintöjä. Mittavan englanninkielisen teoksen julkaiseminen on hänen toiveensa ja perintönsä filateeliselle maailmalle. Se viimeistellään ja julkaistaan nyt postuumisti.

Hellman tuki mielellään nuoria filatelisteja ja heidän kokoelmiensa rakentamista.

Huutokaupoista tuli avoimia ja läpinäkyviä, joita filateliaa tuntematon voi helposti lähestyä. Hellman kykeni rakentamaan luottamuksen ilmapiirin asiakkaiden ja ystävien kanssa.

Sen yhtenä piirteenä oli hänen ehdoton rehellisyytensä. Hänen luokseen tuotiin usein perintönä saatuja kokoelmia. Kommentti asiakkaalle saattoi olla: ”Tämän kokoelman varsinainen arvo on tunnearvo, mutta rahallisen arvon hakee avoin huutokauppa.”

Hellman ymmärsi jo varhain, miten kansainvälistä filatelia on. Hän halusi olla aktiivisena toimijana suurissa kansainvälisissä näyttelyissä omalla myyntitiskillään.

Hellmanin kansainvälinen verkosto oli ja on Suomessa ainutlaatuinen. Hänestä tulikin viimeisinä vuosikymmeninä muun muassa Euroopan johtava Venäjän-materiaalin asiantuntija ja myyjä.

Erityinen voima oli koko perheen tuki ja panos yhtiön toiminnassa. Kaj piti asiantuntijatehtävät omissa käsissään, mutta menestys vaati perheen ja työntekijöiden osallistumista huutokauppojen tekniseen valmisteluun ja toteuttamiseen.

Kahdesti vuodessa pidettyjen huutokauppojen paisuttua tuhansien kohteiden suuruiseksi ja sairauden edetessä Hellman-huutokaupat myytiin kuusi vuotta sitten alan suurimmalle suomalaiselle yritykselle.

Sen jälkeen Kaj Hellman keskittyi asiantuntijatehtäviin ja erityisesti asiakassuhteiden hoitoon sekä materiaalin hankintaan nimeään edelleen kantavaan huutokauppaan. Tutkimustyö oli viimeisten vuosien tärkeitä ilon lähteitä.

Hänen vaikutuksensa koko suomalaiseen filateliaan oli suuri, mikä näkyy vielä pitkään.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit