Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Oltiin nuoria ja hyväkuntoisia, eikä päihteistä tullut ongelmaa kun otettiin vain kaljaa”, punk-tähteyden elänyt Tumppi Varonen muistelee

Punk-riehan ja listahittien jälkeen Varosen elämään on mahtunut myös kuntapolitiikkaa.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Emilia Kangasluoma / HS
”Lepakkoluolan parasta jaksoa kesti viitisen vuotta, kunnes sinne tuli Radio City ja järkkärit”, Tumppi Varonen muistelee punknuoruuttaan.
”Lepakkoluolan parasta jaksoa kesti viitisen vuotta, kunnes sinne tuli Radio City ja järkkärit”, Tumppi Varonen muistelee punknuoruuttaan. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Kolme nopeaa

Tärkeimpiä punk-hetkiä

1. The Damned:

New Rose

”Eka punksingle, jonka kuulin heti 1976. Raivokas soitto ja tiukat sanat, ne iski suoraan.”

 

2. Johnny Rottenin lausahdus

”The Damned on vähän paskasempi porukka kuin Bay City Rollers.”

 

3. Ramones Kulttuuritalolla

”Ramonesin keikka Kulttiksella 1977 oli meikäläisen lopullinen herätys.”

”Punk räjäytti elämäni sisältöä. Se suoristi asenteen ja rohkaisi että osataan ja saadaan tehdä omia biisejä”, Tumppi Varonen palaa avainhetkiinsä 1970-luvulla. ”Punkin yhteisfiilis toimi kuin futisjoukkueen.”

Mutta ennen 70-lukua olivat 50-luku ja 60-luku. Tumppi Varonen – oikeammin Tuomo Valokainen – varttui Hermannin proletaarisemmilla kulmilla Helsingissä, ja hän rupattelee eloisasti lapsuutensa mestoista.

”Vanhankaupunginlahden rantsut, Kumpulan uimala, Pikkukoski ja Mustikkamaa vetivät kesäisin. Oli Herulin ja Valkan puutalot, ja taskurahat saatiin, kun kerättiin tyhjiä flindoja ja vietiin Inarintien Alkoon”, huomenna 60 vuotta saavuttava muusikko kuvailee. ”Koulua kävin Tiilimuseossa ratikkahallien vieressä.”

Pari nuoruusvuotta meni epämääräisemmissä porukoissa, kunnes Varonen teini-iässä törmäsi ja ystävystyi aloittavien soittajien Ari Taskisen ja Stefan Piesnackin kanssa. ”Mutta ei ollut helppo irrota aiemmasta jengistä.”

Alkoivat laulaja-basisti Varosen bändikuviot – esivaiheena Näköhäiriö, ja melko pian tuli jo Problems? yhdessä Taskisen ja Jallu Salkamon kanssa.

Love Recordsin Atte Blomille he pääsivät levyttämään suomipunkin ensiaallossa 1978.

”Vietiin Atelle c-kasettina biisi Ei tää lama päähän käy. Se oli niin kauheaa rytinää, että Atte käski meidän soittaa sen uudestaan studiossa, että sai jotain selvää”, Tumppi nauraa.

1970-luvun lopun punk kukoisti parissa rajunpuoleisessa paikassa: oli Punk House Hakaniemessä, Kill City Toisella linjalla ja pian Lepakkoluola Ruoholahdessa. Meininki oli autenttista.

”Jengi liittyi yhteen, tehtiin musaa ja hengattiin. Siinä oli vapautta, päästiin aika kauas normiasioista, ja giltsit ja kundit toi stadiin väriä ja suihketta.”

Merkityksellistä oli myös tavata Pelle Miljoona alias Petri Tiili. Ei mennyt kauaakaan kun pystyssä oli Pelle Miljoona & 1980, vaihtoehtonuorison ykkösbändi.

Syntyi kolme lp-levyä Pelko ja viha, Viimeinen syksy ja Moottoritie on kuuma, jotka kaikki saivat kovan suosion. Myynti- ja keikkatahti oli ajoittain melkoista. Myös Problemsin Katupoikien laulu Tumpin laulamana kohosi listaykköseksi. Hänen niin ikään esittämänsä Tahdon rakastella sinua on aikansa klassikko.

Miltä tuntui yhtäkkiä olla suuri stara?

”Oltiin nuoria ja hyväkuntoisia, eikä päihteistä tullut ongelmaa, kun otettiin vain kaljaa”, Varonen miettii. ”Vedettiin nelisen keikkaa viikossa, mutta keikkailu ei ollut mitään täysin kontrolloitua tuotetta vaan vapaampaa, ja mokatkin sallittiin.”

”Oli arvostusta muita muusikoita kohtaan, ja voitiin pysyä tavallisina jätkinä, kun ei ollut mitään näitä selfie-kulttuureita.”

Väärentämättömin punkjakso kesti Suomessa Varosen mukaan noin viisi vuotta. Hänkin lähti satamaan töihin 1980-luvulla ja opiskeli sittemmin lähihoitajaksi.

Musiikki seuraa tiukasti mukana – ja hän keikkailee Pelle Miljoona Unitedissä:

”Mennään fiiliksellä, kaupungeissa mutta yhtä hyvin Simpeleellä. Tyypillisin on musiikkipubi, talon oma äänentoisto, yleisöä pari sataa. Meitä on Pelle, Jukka Melametsä ja minä, ja lähemmäs sata keikkaa vuodessa.”

Tumppi miettii Pelle Miljoonaa, jonka kanssa hän on viihtynyt pian 40 vuotta:

”Vaikeasti lähestyttävä mutta luotettava ihminen, tuottelias ja kova työmies. Meillä ei ole tarve selitellä, väitellään usein muttei riidellä.”

Yllättävintä Tumppia on politiikka.

Varonen istuu toista kautta demarien valtuutettuna Helsingissä, ja vaaleissa on ropissut 800–900 ääntä.

”Katson yhteiskuntaa perusasioiden – asumisen, työn ja ihmisen hyvinvoinnin – läpi, ja selvemmin demarien kuin vassarien silmin.”

Valtuutettu Varonen on saanut tuloksiakin. Hänen aloitteestaan helsinkiläisille yli 45-vuotiaille miehille tarjotaan terveysseulaa, helpotettua mahdollisuutta terveystarkastukseen.

Niin ikään Harjun nuorisotalolle hän on ollut järjestelemässä kestävämpiä jatkoedellytyksiä. ”Kyllä mä myös ensi vuoden vaaleissa oon ehdolla, jos niin halutaan.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit