Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Näppäriä vuokraluukkuja ydinkeskustassa

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Caj Bremer
Pieni pala suurta maailmaa. Mutta missä ja milloin kuva on otettu?
Pieni pala suurta maailmaa. Mutta missä ja milloin kuva on otettu? Kuva: Caj Bremer

Aloitetaan tarkennuksella.

Kuten kymmenen lukijaa erittäin täsmällisesti huomautti, viikon takaisella Bongaa paikka -palstalla mainittu Spede Pasasen avoauto ei suinkaan ollut letukka eli Chervolet vaan Ford Mustang. Rekisterinumero meni sentään oikein, se oli ASU-1.

Palstan toimitus ottaa tapahtuneesta täyden poliittisen vastuun.

Viime viikon kisaan tuli 64 vastausta, joissa monissa ehdotettiin paikaksi Dipolia Espoossa, mutta valtaosa tiesi, että kyse on Vanhan kellarista eli Klitsusta. HS:n arkiston mukaan kuvanottoajasta tiedetään vain vuosi 1964.

Marjukka Ankkuriniemi veikkaa silti rohkeasti kuvanottohetkeksi 1. syyskuuta 1964.

”Toinen mies oikealta on silloinen Perämies Ravintoloiden toimitusjohtaja Erkki Paunonen ja oikealla on rakennusmestari Böök, joka toimi Kaivotalon ja Kaivopihan rakennustöiden rakennusmestarina.”

Ankkuriniemen mukaan ravintolan toimintaidea oli uusi. Grillistä saattoi tilata mehukkaita pihvejä, ja valita mausteet ja lisukkeet listasta oman maun mukaan.

Pia-Leena Salo tekee mielestään myös varman tunnistuksen: ”Edesmennyt isäni Jorma Kettunen on vaaleaan takkiin pukeutunut piippua poltteleva herra. Hän työskenteli tuolloin Mainos-Taucherilla.”

Kauppaneuvos Tapio Kiiskinen tietää kaiken oleellisen Vanhan Kellarista: ”Vanhan ylioppilastalon perustusten vahvistamisen yhteydessä 1960-luvun puolivälissä kellari kaivettiin auki. HYY järjesti tarjouskilpailun ravintolayrityksille, mutta vain Karjakunnan omistaman Perämies Oy:n toimitusjohtaja, ekonomi Erkki Paunonen ymmärsi bisneksen mahdollisuuden.”

Vanhan Kellariksi nimetystä ravintolasta tuli heti yhtiön kannattavin ravintola ja menestys jatkui vuosikymmeniä.

”Alkuperäisen tyylipuhtaan designravintolan suunnitteli Antti Nurmesniemi. Seinien olennainen elementti on näkyviin jätetyt Ylioppilastalon kivipaalut. Myöhemmät sisustusuudistukset eivät ole olleet samaa tasoa.”

Harri Huttunen muistaa olleensa paikalla pikkupoikana perheensä kanssa vappulounaalla 1967.

”Minulle, 9-vuotiaalle pojalle, on jäänyt mieleen valkoiset ja luolamaiset kiviseinät. Muistan, että aikuiset olivat ’erilaisia’ kuin arjessa nautittuaan juomia, ja että meille muksuille ei ollut juuri mitään kiinnostavaa syötävää.”

Pentti Leppäaho päättelee kuvan otetutuksi 60-luvulla, ”koska asiakkaat ovat hyvinkin ryhdikästä pukukansaa”.

”Sittemmin meno vapautui, ja eri looseissa ja vakiopöydissä tapasikin käydä istumassa ja filosofoimassa monenlaista intellektuellia ja kuppikuntaa.”

Vanhan Kellarista tuli myöhemmin 1970-luvulla kaupungin seksuaalivähemmistön kohtauspaikka. Hevosenkenkätiskin lisäksi paikkaa kutsuttiin myös homosoikioksi ja banskuhyllyksi.

”Maalta tulleena nuorena sain ensimmäisen kerran kosketuspintaa seksuaaliseen vähemmistöön, heille ’kuuluivat’ tietyt tiskimetrit tässä paikassa”, kertoo Tuula Suitiala.

”1970- ja 80-luvulla kyseinen baaritiski oli täynnä gay- tai bi-miehiä, jotka etsivät miesseuraa. Vanhan Kellarin Grillissäkin oli iltaisin lähinnä homomiehiä. Ainostaan itsepalvelupuoli eli rupusakkipuoli, kuten henkilökunta sitä nimitti, täyttyi heteroasiakkaista. Kellarin lämmin kanavoileipä oli legenda”, kertoo Tuomo Isotalo.

Vastanneiden kesken arvottiin kirjapalkinto. Arvonnan voitti Hannu Siira, joka saa palkinnoksi Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun toimittaman kirjoituskokoelman Sijoita kuin Guru (Oksaharju Capital).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa nähdään hyvin newyorkimainen näky. Missä kuva on otettu ja milloin? Millaisia muistoja paikka herättää?

Lähetä vastauksesi 10.9. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

A. Fethulla
Vanhan Kellari vuonna 1964.
Vanhan Kellari vuonna 1964.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit