Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuiskouluttajan kaksi elämää

Kari Eklund 1943–2016

Ihmiset
 
Jouni Luotonen Lasse Saharinen
Kari Eklund
Kari Eklund

Yhteiskuntatieteiden tohtori Kari Eklund kuoli pitkään sairastettuaan 22. elokuuta Joensuussa. Hän oli kuollessaan 72- vuotias, syntynyt Liperissä 9. lokakuuta 1943.

Ennakkoluuloton aikuiskoulutuksen uudistaja suuntautui yksityiselämässään luontoon ja seikkailuretkiin.

Parikkalan asemapäällikön poika suoritti ylioppilastutkinnon Parikkalan yhteiskoulussa. Hän opiskeli psykologiaa ja yhteiskuntatieteitä Jyväskylän yliopistossa, jossa suoritti kasvatustieteiden kandidaatin (ylemmän) tutkinnon vuonna 1966. Vuonna 1976 Eklund väitteli tohtoriksi työsuojeluasenteista Tampereen yliopistossa.

Kari Eklund aloitti monta paikanvaihdosta sisältäneen työuransa Tapaturmantorjunta ry:n liikennejaoston tutkijapsykologina vuonna 1966. Tätä seurasivat muutaman vuoden työjaksot esimerkiksi Yleisradion yhteiskunnallisten ohjelmien toimittajana, Tapaturmantorjunta ry:n ja Työterveyslaitoksen koulutuspäällikkönä, Lapin korkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen johtajana ja lopulta Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun rehtorina.

Jossakin välissä Eklund ehti hoitaa apulaisprofessuureja Joensuun korkeakoulussa ja Tampereen yliopistossa.

Eklundilla oli 13 vuotta paikka Työterveyslaitoksen koulutuspäällikkönä, mutta hän oli useita vuosia virkavapaana kehittäessään yhteispohjoismaisessa organisaatiossa työsuojelukoulutusta. Työhön liittyvä vaihtelunhalu meni niin pitkälle, että on vaikea sanoa, oliko professuurin hakeminen Fidzi National Universitystä vakavaksi tarkoitettu hanke vai osa hänen omalaatuista huumoriaan.

Eklundin viimeinen ja haastavin työtehtävä oli Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun käynnistäminen korkeakoulun ensimmäisenä rehtorina vuosina 1996–2001. Erillään toimivat oppilaitokset piti kytkeä yhdeksi organisaatioksi, muodostaa uudet tutkinnot, poistaa reviirirajat, ohjata tutkimustyö lainsäädännön vaatimalle tasolle.

Eklund oli työssään avoin uusille mahdollisuuksille, innostunut ja innostava esimies, mutta vaativuudessaan tiukka.

Hän teki töitä täysillä, mutta saattoi tokaista, että tärkeitä ovat vain murtomaahiihto ja marjojen poiminta.

Eklund eli peittelemätöntä kaksoiselämää. Hänen työyhteisönsä ja ystävänsä tiesivät, että vapaalle päästessään Kari Eklund on taas uudella retkellä: Aluksi oli patikka- ja hiihtoretkiä Lapissa, sitten kävelyjä vuorilla, jopa viikkoja Himalajalla, pari ikämiehen interrailia, maailmanympärimatka, johon siihenkin mahtui vuoristoretkiä.

Eklund pyöräili ympäri maakuntia, lähti melontaretkille, teki automatkoja läpi Euroopan. Ystäviensä silmissä Kari Eklund oli ikuisesti hyväntuulinen ja utelias kulkuri.

Vaikka yksineläjä ei aina saanut retkiseuraa perheellisistä ystävistään, hän piti yksinäisyytensä tiedostaen aktiivisti yhteyttä ystäväperheisiin. Erityisen tärkeitä hänelle olivat kummityttäret.

Iän myötä Eklundin matkustaminen ja eksotiikan nälkä sai vakiintuneempia muotoja. Hän hankki ystäviensä kanssa vapaa-ajan asunnon Ivalon Törmäsenrinteestä ja asui eläkevuosinaan osin Espanjan Aurinkorannikolla. Eklund jäi itse maksamalleen eläkkeelle vuonna 2001.

Eläkevuosista ei tullut sellaista vapaan kulkemisen aikaa kuin hän oli kuvitellut. 2000-luvun alussa iskeytynyt syöpä levisi parin viime vuoden aikana ja lopulta katkaisi Eklundin elämän. Hänen elämäniloonsa syöpä pääsi kiinni vasta hänen viimeisinä päivinään.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit