Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Valkeejärvi muistetaan lämpimän jäyhästä karismastaan ja vähäeleisestä näyttelemistavastaan

Näyttelijä Pekka Valkeejärvi kuoli tiistaiaamuna kotonaan vaikeaan sairauteen. Hän oli kuollessaan 58-vuotias.

Ihmiset
 
Pasi Autio / Lehtikuva
Teillä ei ollut nimiä -näytelmässä 2001 Pekka Valkeejärven (oik.) kanssa näyttelivät Sari Mällinen (vas.) ja Riia Kataja. Keskellä näytelmän kirjoittanut Reko Lundan (1968–2006).
Teillä ei ollut nimiä -näytelmässä 2001 Pekka Valkeejärven (oik.) kanssa näyttelivät Sari Mällinen (vas.) ja Riia Kataja. Keskellä näytelmän kirjoittanut Reko Lundan (1968–2006). Kuva: Pasi Autio / Lehtikuva

Suomen teatteriväki ei ollut ehtinyt toipua vielä edellistenkään kuolemantapausten aiheuttamasta järkytyksestä, kun jo tuli seuraava suru-uutinen. Näyttelijä Pekka Valkeejärvi kuoli tiistaiaamuna kotonaan vaikeaan sairauteen murtamana.

Hän oli kuollessaan 58-vuotias, syntynyt Helsingissä joulukuun 19. päivänä 1957.

22-vuotiaana hän pyrki ja pääsi Teatterikorkeakouluun, jossa hän opiskeli Jouko Turkan oppilaana, yhtä aikaa muiden muassa Antti Virmavirran, Satu Silvon ja Riitta Havukaisen kanssa.

Valmistuttuaan 1984 Valkeejärvi sai kiinnityksen Kom-teatteriin, jossa hän työskenteli viime sairauslomaansa asti. Hänestä tuli osa Komin vankkumattominta kaartia ja kivijalkaa, jonka mureneminen tuntuu nyt paitsi näyttämöllä myös katsomossa.

Yli 30-vuotisella teatteriurallaan Valkeejärvi rakensi lukemattoman monta charmikkaan ja luotettavan, joskin usein vähintäänkin salaovelan miehen hahmoa. Katsojan näkökulmasta hänen työskentelynsä oli samaan aikaan vaivatonta ja vangitsevaa, ja vaikka siinä oli paljon tuttua, roolien takana tuntui piilevän myös jotain hivenen vaarallista ja siksi kiehtovaa.

Teatterin ohessa Pekka Valkeejärvi teki lähes 30 roolia elokuvissa sekä useita televisiossa.

Viimeiseksi työksi jäi rooli Juha Hurmeen Muuttomiehet-näytelmässä. Ensi-ilta oli Kom-teatterissa vuosi sitten, syyskuun 16. päivänä 2015. Harjoitusten alkaessa näyttelijä oli vielä työkykyinen, mutta kymmenen esityksen jälkeen ohjaaja Hurme astui hänen tilalleen. Asiasta ei haluttu tehdä numeroa.

”Se oli Valkkiksen oma idea. Hän rakensi roolin, minä hyppäsin valmiiseen reikään. En ole niin hullu, että olisin yrittänyt matkia Pekka Valkeejärveä”, Hurme sanoo. ”Se olisi ollut sitä paitsi mahdotontakin.”

Hurme muistelee näyttelijää:

”Hän oli yksinkulkija, individualisti, ihan erilainen kuin näyttelijät yleensä tai useimmat muut teatterin infantiilissa sosiaalisuudessa. Kun toiset höpöttelivät treenitauolla, Pekka luki Hesaria nurkassa – ja se oli kaikille ihan ok.”

Hurme kirjoitti Muuttomiehet mittatilaustyönä.

”Pekalle lankesi sellainen jörön miehen rooli, eksentrinen, vähän yksinäinen, tosi sydämellinen hahmo.” Näköisteos, siis.

Hurmeen mukaan Valkeejärvi meni tähän rooliin, kuten muihinkin, aivot edellä. Näyttelijä tutustui käsikirjoitukseen ja sen maailmaan analyyttisesti, huomioiden oman roolihahmonsa lisäksi henkilön funktion kokonaisuudessa. ”Neljä viidestä näyttelijästä ei tee näin, vaikka pitäisi.”

”Pekka opetteli tekstin hyvin heti alussa ja veti aika varmat linjat omalle työskentelylleen. Kyllä hän ohjaajan kulmankin otti huomioon, mutta oli myös ihastuttavalla tavalla laiska.”

”Äärimmäisen ekonominen älyllinen lakonisuus, se oli se hänen juttunsa, joka vangitsi myös yleisön huomion.”

Valkeejärvi tullaan muistamaan syvällä resonoivasta äänestään, lämpimän jäyhästä karismastaan, vähäeleisestä näyttelemistavastaan sekä roolihahmojensa ilmeisestä näköisyydestä persoonansa kanssa. Hän oli kuuluisa myös siitä, ettei juuri koskaan antanut haastatteluita.

Näyttelijä piti lähipiirinsä pienenä ja asiansa yksityisinä. Juha Hurmetta lainaten: ”Valkkis antoi hölmöjen huhkia.”

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Pekka Valkeejärvi 1957–2016. Kuva on otettu Kom-teatterissa lokakuussa 2008.
Pekka Valkeejärvi 1957–2016. Kuva on otettu Kom-teatterissa lokakuussa 2008.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit