Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhemies Riitta Uosukaisen esikoiskirja antoi sytykkeen syksyn 1996 mediailmiölle

Liehuva liekinvarsi oli myös huomattava myyntimenestys.

Ihmiset
 

Ajoittain leimahtavaa keskustelua eduskunnan laskevasta arvovallasta on käyty arkistojen perusteella niin pitkään, että sen pitäisi olla jo pohjalukemissa. Silti aina löytyy joku vielä edellistä sopimattomampi esimerkki.

Syyskuussa 1996 arvovallan tuorein uhka tuli liekinvarret liehuen rajan tuntumasta idästä, Imatralta. Vielä pahempaa oli, että eduskunnan silloisen puhemiehen Riitta Uosukaisen väitettiin nakertavan esikoiskirjallaan eduskuntalaitoksen kovinta ydintä, puhemiesinstituutiota.

”Vastaanotto oli kaikkineen käsittämätön, eikä juuri missään suhteessa kirjani sisältöön”, sanoo Uosukainen nyt, tasan kaksikymmentä vuotta Liehuvan liekinvarren julkaisusta.

”Arvelin ennakkoon, että sitä saatettaisiin ostaa jouluun mennessä yhden pienen painoksen verran. Mutta myyntimenestykseen en osannut varautua, saati minkäänlaiseen mediailmiöön.”

Mediailmiö torstaina 19. syyskuuta Helsingissä julkaistu Liehuva liekinvarsi kuitenkin todella oli. Kirjeistä ja puheista koottua teosta myytiin mediavyörytyksen siivittämänä kolmessa kuukaudessa noin 70 000 kappaletta – saman verran kuin vuoden 1996 kaunokirjallisia listamenestyksiä.

Tällainen kansallisen mittaluokan mediailmiö ei syntynyt ennen nettiaikaa ja some-aikaa tietenkään itsestään.

Sen synnyttivät lukijoiden, kuuntelijoiden ja katselijoiden mielenkiintoa arvuutelleet toimittajat, jotka antautuivat Liehuvan liekinvarren vietäväksi kautta median – jopa maltillisen asialinjan Helsingin Sanomissa:

”Keskiviikko 25.9. Ensimmäinen päivä viikkoon, kun Helsingin Sanomien uutissivulla ei käsitellä kirjaa, mielipidesivulla siitä on kolme kirjoitusta”", summasi toimittaja Unto Hämäläinen alkuvaiheet torstaina 26. syyskuuta, tasan viikko kirjan ilmestymispäivästä.

Kulttuuritoimittaja Suvi Aholan kritiikki julkaistiin Helsingin Sanomissa samana torstaina otsikolla ”Liekkejä vailla hiillosta”. Se oli tavallaan myös vastine Liehuvan liekinvarren vastaanottoon sekä mediailmiötä siivittäneisiin ”epäolennaisuuksiin”.

Aholan mukaan Uosukaisen kirjasta puuttuivat juuri sellaiset seksuaalisuutta ja poliitikkoja kommentoineet kuohuttavat tekstit, jotka olisivat selittäneet käsistä karannut kiinnostusta. Siis ne, jotka olivat olleet ilmiön ydinmateriaalia.

”Seksitekstejä Liehuvassa liekinvarressa ei ole. On vain sympaattista ja terapeuttista puhetta - - - siitä, miten tunteet ja aistit vaikuttavat kaikkeen, mitä teemme”, arvioi Ahola olettaen, että kaikki olivat jo kuulleet avomielisestä, eloisasta ja kiitollisesta kirjeestä, jonka Uosukainen osoitti miehelleen.

Ja: ”Tavallisen äänestäjän on vaikea uskoa, että Uosukaisen luonnehdinnat oppositiopoliitikoista olisivat poikkeavan karkeita. Samalla tavalla poliitikot kai toisiaan haukkuvat kuin muutkin ihmiset.”

Samalla Ahola oli pettynyt kirjalliseen sisältöön: ”Toivoin, että Riitta Uosukainen, äidinkielenopettaja ja kirjallisuudentutkija, olisi kirjoittanut paremman kirjan. Mietitymmän, huolellisemman ja sitä kautta syvemmän.”

Liehuva liekinvarsi nosti Uosukaisen kertaheitolla ”koko kansan” julkkikseksi, mutta hän sai kirjasta pyyhkeitä myös omasta poliittisesta lähipiiristä, kollegoiltaan kokoomuksesta.

”Kirjaa seurannut julkisuus oli lieveilmöineen välillä aika ahdistavaa, ihmisethän tulivat ihan iholle. En minä kirjaa silti missään vaiheessa katunut – päinvastoin tuntui, että pystyin antamaan virtaa, rohkaisemaan erilaisuuteen”, sanoo Uosukainen nyt. Hän myöntää kuitenkin jännittäneensä hetken seuraavaa puhemiesvaalia, turhaan.

Uosukainen valittiin ensimmäiseksi naispuoliseksi puhemieheksi uudelleen jälleen syksyllä 1997. Puhemiehenä hän myös jätti eduskunnan keväällä 2003.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit