Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lappeenrannan salakäytävän arvoitus saa ratkaisunsa

Ihmiset
 
HS
HS
Lappeenrannan vanhan linnoituksen porteilla ovat monet kaupunkilaiset muistavinaan "kumisevia paikkoja", jotka viittaavat vanhan salakäytävän olemassaoloon.
Lappeenrannan vanhan linnoituksen porteilla ovat monet kaupunkilaiset muistavinaan "kumisevia paikkoja", jotka viittaavat vanhan salakäytävän olemassaoloon. Kuva: HS

Lappeenranta , 23.9. (Eino Käyhkö)

Lappeenrannassa sitkeästi elänyt perimätieto vanhasta satojen metrien pituisesta salakäytävästä saanee ratkaisunsa jo lähivuosina Muinaistieteellisen toimikunnan aloittaessa vanhojen vallien tutkimukset.

Salakäytävän muistellaan johtavan Lappeenrannan kirkon luota Pyhän Nikolauksen valleilta aina vanhaan linnoitukseen saakka.

Monet vanhemmat kaupunkilaiset muistavat lapsena käyneensä väitetyn käytävän toisessa päässä, Nikolauksen valleilla. Vallien pohjoispäässä oli tosiaan vielä viime sotien jälkeen aukko, josta pääsi muutamia metrejä etenemään vallien alle.

Kun viranomaiset katsoivat käytävän lapsille vaaralliseksi leikkipaikaksi, muurattiin se umpeen. Perimätiedon mukaan salakäytävän toinen pää olisi linnoituksessa ns. Faberin bastionissa, jonka itäisessä reunassa on jonkinlaisia merkkejä käytäväaukosta.

”Hekumallinen suutelu” suvaitaan nyt USA:n filmiteollisuudessa 

New York, 23. 9.

 

Yhdysvaltain filmiteollisuus työskenteli tällä viikolla ensi kerran uusien tuotantomääräysten mukaan, jotka poistivat ”hekumallista suutelua” ja ”alhaisempia tunteita kiihottavaa intohimoa” koskevat kiellot. -- Uudet määräykset kumoavat myös "sukupuolisten perversioiden tai niihin viittaamisen” kuvaamiskiellot sekä vanhat ”täydellistä alastomuutta, joko suoraan tai sivukuvana” koskevat kiellot.

Nykyiset määräykset sisältävät sen sijaan 10 väljästi ilmaistua ohjetta. Samalla otettiin käytäntöön myös eurooppalainen tapa luokitella muutamat filmit vain ”kypsälle yleisölle” sallituiksi. Lähiaikoina pannaan toimeen kampanja, jonka tarkoituksena on korostaa luokittelun tärkeyttä vanhemmille. -- Uudistetut määräykset kieltävät pitkitetyt raakuutta, julmuutta, fyysistä väkivaltaa, kidutusta ja pahoinpitelyä kuvaavat jaksot. Ne ilmoittavat myös, että laittomia sukupuolisuhteita ei tule esittää oikeutettuina. Lisäksi ne kieltävät ”yleisten moraalikäsitysten vastaisten intiimien seksikohtausten” kuvaamisen.

Uskontoa ei myöskään saa halventaa eikä tekstissä tai symbolien käytössä saa esiintyä rotu-, uskonto, tai isänmaan halveksuntaa. Mitään rotuvihaa lietsovaa ei saa esittää. Uudet määräykset kieltävät myös eläimiin kohdistuvan ylenpalttisen raakuuden kuvaamisen. (Reuter)

Mihailoville vuoden tuomio 

Zadar, Jugoslavia, 23. 9. (AFP)

Jugoslavialainen kirjailija Mihailo Mihailov tuomittiin perjantaina vuodeksi vankeuteen maansa oloja koskevien väärien tietojen levittämisestä. Kirjailija vapautettiin kuitenkin häntä vastaan esitetystä toisesta syytteestä, että hän olisi yrittänyt perustaa oppositioliikkeen presidentti Josip Broz Titon hallitusta vastaan.

Vuoden vankeustuomio on ankarin rangaistus, joka Jugoslaviassa voidaan antaa väärien tietojen levittämistä koskevien syytösten perusteella. Mihailov kiisti kuusi ja puoli tuntia kestäneessä oikeudenkäynnissä torstaina häntä vastaan esitetyt molemmat syytteet, että hän oli häpäissyt maansa sallimalla hallitukselleen vihamielisten kirjoitusten julkaisun ulkomailla ja yrittänyt perustaa hallituksen vastaisen oppositio liikkeen.

Oikeus tuomitsi 32-vuotiaan entisen yliopiston lehtorin myös menettämään oikeutensa julkaista kirjoituksia ja esiintyä julkisissa kokouksissa.

Oppositioliikettä koskeva syytös esitettiin sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi, että Mihailov suunnitteli älymystön edustajien kutsumista koolle keskustelemaan ei-kommunistisen sanomalehden perustamisesta.

Mihailov, joka on tunnettu Titon vastustaja, pidätettiin viime elokuun 8. päivänä, kaksi päivää ennen kuin kokous oli määrä pitää. Hänet vapautettiin lupausta vastaan 9:ntenä syyskuuta oikeudenkäyntiä odoteltaessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!