Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapuan liikkeen muilutuksissa kuoli kolme ihmistä – liike kuittasi väkivaltaiset sieppaukset ”talonpoikaiseksi leikiksi”

Kun suomalainen äärioikeisto tarttui väkivaltaan, moni maltillinen antoi sille aluksi hiljaisen hyväksynnän.

Ihmiset
 
HS
Ilmajokisia muiluttajia kuulusteltiin kansanedustajien Jalmari Rötkön ja Eino Pekkalan kyydityksestä. Rötkö ja Pekkala siepattiin kesken perustuslakivaliokunnan istunnon. Kyyditsijät saivat apua valiokunnan jäseniltä.
Ilmajokisia muiluttajia kuulusteltiin kansanedustajien Jalmari Rötkön ja Eino Pekkalan kyydityksestä. Rötkö ja Pekkala siepattiin kesken perustuslakivaliokunnan istunnon. Kyyditsijät saivat apua valiokunnan jäseniltä. Kuva: HS

Kun neljä miestä pakotti Suomen entisen presidentin Kaarlo Juho Ståhlbergin väkivalloin ja aseella uhaten autoon, hänen 62-vuotias vaimonsa Ester Ståhlberg astui oma-aloitteisesti takapenkille.

”Siinä tapauksessa minä tulen mukaan”, hän sanoi.

Lehtikuva
Presidentti K. J. Ståhlberg (oik.) ja hänen vaimonsa Ester palasivat Joensuusta junalla. Helsingissä heitä oltiin vastassa.
Presidentti K. J. Ståhlberg (oik.) ja hänen vaimonsa Ester palasivat Joensuusta junalla. Helsingissä heitä oltiin vastassa.

Siitä alkoi sekava automatka, joka viimeistään osoitti monelle, että suomalainen äärioikeisto oli mennyt liian pitkälle. Oikeistolaisen Lapuan liikkeen kannattajat saivat humalaisilta aatetovereiltaan käskyn, kaappasivat lokakuussa 1930 presidenttiparin autoon ja ajoivat halki Suomen tietämättä aina itsekään, minne olivat matkalla.

Puolenyön jälkeen he saapuivat Joensuuhun. Siellä ei ollut vastassa toista autoa, kuten piti. Kaappaajien johtaja kehotti kahta vielä kyydissä ollutta kumppaniaan lähtemään, pohdiskeli itse hetken seuraavaa siirtoa ja lopulta poistui apteekin kohdalla autosta tulematta takaisin.

HS
Mikko Jaskari oli Ståhlbergin kyydityksen päätekijä.
Mikko Jaskari oli Ståhlbergin kyydityksen päätekijä.

Ståhlbergit odottivat hetken ja nousivat sitten autosta. Siihen päättyi Suomen kuuluisin muilutus eli kyyditys.

Muilutukset olivat sieppauksia, joihin saattoi sisältyä myös väkivaltaa. Rikoslain mukaan ne olivat vapaudenriistoja.

Entisen presidentin, porvarillisen kansaosan kunnioittaman isähahmon kuljettamista Joensuuhun pidetään usein käännekohtana, joka lopetti kesällä 1930 yltyneen poliittisen väkivallan. Todellisuudessa varsinainen kyyditysten kausi oli päättynyt jo kuukautta aiemmin.

Muilutukset olivat verettömäksi tarkoitettu pelottelukeino, jolla Lapuan liike pyrki painostamaan poliitikkoja tahtoonsa.

Auton takapenkillä Ester Ståhlberg taas oli yrittänyt painostaa sieppaajia vapauttamaan miehensä. ”Eikö teillä sitten ole yhtään sydäntä”, hän oli kysynyt takapenkillä kesken matkan.

”Se sammui jo vuosia sitten”, kuului vastaus.

HS
Kaarlo Eino Olin luki Ståhlbergien kyydityksessä karttaa.
Kaarlo Eino Olin luki Ståhlbergien kyydityksessä karttaa.

Vuonna 1930 Lapuan liike oli löyhä organisaatio, jonka johdossa oli pelätty lapualainen talonpoika Vihtori Kosola.

Liike pyrki esittämään vaatimuksensa kansan tahtona. Se esitti uhkavaatimuksia, joiden tueksi ryhdyttiin sieppauksiin ja väkivaltaan. Paheksutuimmat tapaukset liike silti kuittasi provokaatioiksi ja talonpoikaiseksi leikiksi.

Samalla kyyditsijöitä juhlittiin liikkeen sankareina ja lopulta tuhannet lapualaiset myös ottivat tekoja nimiinsä. Tämä halvaannutti hetkeksi oikeuslaitoksen.

Erkki Varoma istui Ståhlbergien vieressä takaistuimella.
Erkki Varoma istui Ståhlbergien vieressä takaistuimella.

Kesällä 1930 poliittisia kyydityksiä tai niiden yrityksiä tapahtui ainakin 254. Tunnetuimmat uhrit olivat eduskunnan varapuhemies, Sdp:n kansanedustaja Väinö Hakkila ja perustuslakivaliokunnan istunnosta siepatut sosialistikansanedustajat Jalmari Rötkö ja Eino Pekkala.

Muilutuksissa kuoli kolme ihmistä: työmies Yrjö Holm, kunnallispoliitikko Onni Happonen ja suutari Erik Mättö.

Lapuan liikkeen tavoitteena oli hävittää kommunismi Suomesta. Moni, myös poliitikoista, kannatti tätä ja hyväksyi siksi hiljaa myös kyyditykset tai piti niitä yksittäisinä ylilyönteinä.

Lopulta väkivalta käänsi myös maltillisen oikeiston lapualaisia vastaan. Liike oli alun perin saanut kimmokkeensa siitä, että poliittinen elämä oli jakautunut eikä maassa ollut toimivia enemmistöhallituksia. Lopulta se onnistui yhdistämään sekä kansan että eduskunnan – itseään vastaan.

Laillinen ja demokraattinen Suomi voitti. Sillä oli iso merkitys. On sanottu, että tämä sovintopolitiikka teki mahdolliseksi talvisodan yhtenäisyyden.

Lähteet: Juha Siltalan väitöskirja Lapuan liike ja kyyditykset 1930 (1985), historioitsija Marko Tikan haastattelu ja HS:n arkisto.

Vihtori Toivanen
Muiluttajat veivät torpparipariskunnan Lapinlahdella. Muilutuksen jälkeen he hävittivät tuvan ja kaatoivat ulkorakennuksen.
Muiluttajat veivät torpparipariskunnan Lapinlahdella. Muilutuksen jälkeen he hävittivät tuvan ja kaatoivat ulkorakennuksen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!