Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anna Baijars: ”Vapaaehtoistyössä syrjäytyneiden asuinyhteisössä tajusin, että elämässä kenelle vain voi sattua mitä tahansa”

Gummeruksen toimitusjohtaja Anna Baijars olisi nuorena halunnut ryhtyä mesenaatiksi.

Ihmiset
 
Heidi Piiroinen / HS
”Enää ei puhelimeni soinut eivätkä mitkään kriisit vaatineet ratkaisuja”, Anna Baijars muistelee aikaa WSOY:ltä lähdön jälkeen. ”Oli kyllä helpotuskin pysähtyä”, hän myöntää.
”Enää ei puhelimeni soinut eivätkä mitkään kriisit vaatineet ratkaisuja”, Anna Baijars muistelee aikaa WSOY:ltä lähdön jälkeen. ”Oli kyllä helpotuskin pysähtyä”, hän myöntää. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
3 nopeaa

Silmiä avanneita kokemuksia

1 Vapaaehtoistyö

”Ollessani 1990-luvun taitteessa vapaaehtoistyössä syrjäytyneiden asuinyhteisössä tajusin, että elämässä kenelle vain voi sattua mitä tahansa.”

 

2 Opetustyö

”Kun opetin 1991–92 Roihuvuoren yläasteella uskontoa, murrosikäisiltä sain palautteen työstäni välittömästi. Siinä opin paljon johtamisesta.”

 

3 Sapattivuosi

”WSOY:ltä lähdettyäni 2011 olin pitkään ilman töitä. Jokaisen pitäisi kokea, millaista on olla heikoilla. Minulle se opetti paljon nöyryyttä.”

Onko humanisti ihan oikealla paikalla, kun hän johtaa kustannusyhtiötä?

”Tämähän on unelma-ammatti”, vakuuttaa tänään 50 vuotta täyttävä Gummeruksen toimitusjohtaja ja kustantaja, filosofian maisteri Anna Baijars.

Entisenä kirjallisuustieteen opiskelijana hän kokee työnsä lähestyvän ihmisyyden ydintä.

”Kirjat antavat meille välineitä kohdata aika raju projekti nimeltä elämä”, hän perustelee. Sekin inspiroi, että työssä kohtaavat ihmiset, kirjallisuus, bisnes ja jatkuva uuden oppiminen.

Viime vuosina kustannusalaa ovat ravistelleet lama, digitalisaatio ja globalisaatio.

”Jo pelkkä digitalisaation vauhti ja sitä koskevan lainsäädännön laahaaminen vaikeuttavat liiketoimintaa, jossa niin kirjailijan kuin kustantajankin tulisi saada työstään ansaitsemansa palkkio”, muotoilee Baijars.

Taiteet olivat Espoon Uusmäessä kasvaneelle Anna Baijarsille tärkeitä jo nuorena.

Sibelius-lukion jälkeen vuonna 1985 hän lähti Ruotsiin opiskelemaan Kungälvin pohjoismaisen kansanopiston näyttelijälinjalle.

”Siellä tajusin, ettei minusta tule näyttelijää. Olisin mieluiten halunnutkin mesenaatiksi”, hän paljastaa. Kustantajana hän ei ehkä olekaan siitä kaukana.

Myös ranskalainen kulttuuri on läheinen asia Baijarsille, joka oli 1992–93 Erasmus-vaihdossa Sorbonnessa Pariisissa lukemassa kirjallisuustiedettä.

Alun perin hän tosin ihastui fiiniä Pariisia melkoisesti maanläheisempään Ranskaan, kun lähti 1990-luvun taitteessa vapaaehtoistöihin kouluranskaansa parantaakseen.

Bretagnen Fougèresissa hän kokkasi, siivosi ja lajitteli tavaraa Emmaus-järjestön pitämässä miesten asuntolassa, jossa asui kodittomia Algerian sodan veteraaneja, alkoholisteja ja henkirikoksista vankilassa istuneita. Päätehtävänä oli silti olla nainen, jonka läsnäolo tasapainottaisi väkivallalle altista arkea.

”Miehet olivat minulle hyvin kohteliaita. Kun he saivat asuntolassa ihmisarvoaan takaisin, esille tuli hienoja ihmisiä.”

Baijars sai myös tarkkailla Pariisin lähellä Pontoisessa narkomaaneja auttavan sosiaalityöntekijän työtä. Siinä alkoi ranskakin sujua:

”Tosin puhuin silloin kuin rekkakuski. Säikyttelin monia ihmisiä, kun en vielä tajunnut kielen tyylilajeja ja vivahteita.”

Elokuussa 20 vuotta sitten Baijars jätti työnsä Suomen kirjailijaliiton sihteerinä ja meni Gummerukselle. Alku takkusi, kun käännetyn kauno- ja tietokirjallisuuden uunituore toimituspäällikkö tajusi jo viikko työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen olevansa raskaana.

”Olihan se jännittävää ensi töikseen alkaa uudessa paikassa neuvotella esimiehen kanssa äitiyslomasta”, sanoo Baijars.

Hänen uransa kohutuin jakso alkoi syksyllä 2008, kun hän lähti paikaltaan Gummeruksen kustannusjohtajana ja meni WSOY:lle. Siellä hän eteni nopeasti toimitusjohtajaksi.

Lähtiessään hän halusi uusia haasteita. ”Kannattaisi varoa mitä toivoo”, Baijars heittää nyt.

Monet ilahtuivat arvostetun kirjallisuusammattilaisen tulosta WSOY:lle, jonka Sanoma oli ostanut 1999. Baijarsin työksi hahmottui kuitenkin saneeraus.

Kun WSOY sitten nousi jotakuinkin jaloilleen, Baijars sai tehtäväkseen valmistella sen myyntiä noin vuotta ennen kuin Bonnier osti yhtiön 2011.

”Toimitusjohtajana oli aika yksinäistä, kun tiesin lorun loppuvan mutta en saanut kertoa siitä kenellekään”, hän toteaa.

Kirjailija Sofi Oksasen ja WSOY:n välirikko ajoittui myös Baijarsin kaudelle. Kesällä 2010 levisi medioissa tieto, että yhtiö purki sopimuksensa kirjailijan kanssa luottamuspulan vuoksi.

Baijars ei pidä kirjailijoiden ja kustantajan välisten asioiden levittelystä julkisuudessa, mutta yhden faktan tuon jupakan uutisoinnista hän korjaa.

”WSOY:llä ei ollut Oksasen seuraavasta kirjasta sopimusta.”

Bonnierin ostettua WSOY:n Baijars lähti talosta. Yli vuoden pituisella sapattijaksollaan hän etsi töitä muiltakin aloilta.

Ensimmäinen päivä WSOY:n hektisen ajan jälkeen oli outo.

”Enää ei puhelimeni soinut eivätkä mitkään kriisit vaatineet ratkaisuja. Oli kyllä helpotuskin pysähtyä”, hän myöntää.

Keväällä 2013 hän palasi Gummerukselle entistä kokeneempana johtajana.

Vaikka hän arvaa mullistusten jatkuvan alalla, ydinasia pysyy.

”Lahjakkaita tekijöitä ja hyviä kirjoja etsitään, tuetaan ja markkinoidaan aina”, Baijars lupaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit