Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija Hannu Palosuo sukkuloi Rooman, Sipoon ja Helsingin välillä

Kaksi yksityisnäyttelyä Suomessa pitävät kiireisenä. Hannu Palosuo sanoo olevansa maailmalla kotonaan, koska vastaa aina kaikkeen ensin kyllä.

Ihmiset
 
Taina Risto
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Impulsiivinen seikkailija-tutkija elää pitkään, tietään taiteilija Hannu Palosuo. Hän viittaa isän isään Erkki Palosuohon, jonka mukaan on nimetty saariryhmäkin Etelämantereella.
Impulsiivinen seikkailija-tutkija elää pitkään, tietään taiteilija Hannu Palosuo. Hän viittaa isän isään Erkki Palosuohon, jonka mukaan on nimetty saariryhmäkin Etelämantereella. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kolme nopeaa

Ikimuistoiset taide-elämykset

1 Turun tuomiokirkko

”Pilviin asti kohoavat pilarit saivat 6-vuotiaana pääni pyörimään. Ymmärsin, että rakennuksen tarkoitus oli näyttää, kuinka korkealla Jumalan taivas on.”

 

2 Tate Modern

”Lontoon Tate Modern -museossa Anselm Kieferin Valkyrie-salissa kokemus oli niin vahva, että aloin itkeä.”

 

3 Cy Twombly

”Sain työskennellä kaksi päivää yhden aikamme kuuluisimman taiteilijan Cy Twomblyn ateljeessa. Oli suuri elämän oppitunti saada nähdä ääretön nöyryys ja yksinäisyys tyhjän maalauspohjan edessä.”

Olohuoneen ikkunasta näkyy Pyhän Sydämen kappeli ja mutkan tekevä Castreninkatu. Näky hurmasi asuntonäytölle tulleen Hannu Palosuon niin, että hän teki tarjouksen ennen kuin oli ehtinyt käydä pankissa. Yksiö Etu-Töölössä vaihtui vauhdilla pieneen kaksioon Kalliossa.

”Kävin ensimmäisen kerran Kalliossa vasta muutama vuosi sitten. Täällä on elämää ja lähellä Hakaniemen tori”, hän kehuu ja antaa muuttokaaoksen keskellä ohjeita keittiön asentajalle.

Kuvataiteilija Hannu Palosuo on asunut Roomassa jo 1990-luvun alusta, mutta Helsingissä on aina ollut toinen koti.

Tänä syksynä Palosuo on lennellyt kaupunkien väliä entistä tiuhemmin kahden yksityisnäyttelyn vuoksi. Sekä Gumbostrandin taidekeskus Sipoossa että Kansallismuseon uusi pop up -näyttelytila esittelevät hänen maalauksiaan.

Lisäksi Palosuo vie grafiikkatöitään näytteille Peruun kansainväliseen grafiikkabiennaaliin Limassa.

Palosuon ensimmäisestä yksityisnäyttelystä on kulunut 20 vuotta. Siksi 50-vuotissyntymäpäiviksi osui varsinainen supersyyskuu.

”Olen aina antanut asioille mahdollisuuden tapahtua. Monesti yöunet ovat menneet, kun olen pohtinut, miten selviän kaikesta. Mutta olen lähtenyt siitä, että kiva, mennään!”

Roomaan muuttokin oli aikoinaan puolivahinko. Kun tie kilparatsastajana ja valmentajana katkesi selkäongelmiin, parikymppinen Palosuo päätyi kaveriporukassa Roomaan.

”Ensimmäinen vuosi oli liiankin kivaa. Isoisä puuttui asiaan ja sanoi, että jos opiskelet jotain, maksan vuokran.”

Palosuo valitsi aluksi taidehistorian mutta vaihtoi kuvataideakatemiaan 1993. Silti päätöksestä oli matkaa taiteilijan ammattiin. Mieluummin hän työskenteli näyttelyassistenttina tunnetussa roomalaisgalleriassa Galleria de Crescenzo & Viestissä ja luuli vuosikausia olevansa organisoijana omimmillaan. Lopulta pakko maalata iski niin vahvana, että valinta oli tehtävä.

Assistenttina työskentelystä koitui arvokkaita suhteita, jotka ovat vuosien varrella avanneet Palosuolle monen biennaalin ja gallerian ovet eri puolilla maailmaa. Hänen töitään on ollut esillä näyttelyissä ja taidemessuilla Italian ja Suomen lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Argentiinassa, Japanissa, Saksassa, Ruotsissa ja Irlannissa.

”Suomessa luotetaan siihen, että Taiteen edistämiskeskus tai ulkoministeriö järjestävät näyttelyn ulkomailla. Mutta esimerkiksi suurlähetystöt pystyvät tulemaan mukaan vasta siinä vaiheessa, kun suhteet on solmittu ja näyttelystä sovittu.”

Pelkällä englannilla ei taidemaailmassa pärjää, hän muistuttaa. ”Tarvitaan myös italiaa, ranskaa, saksaa ja espanjaa.”

Palosuo viittaa mieheensä, italialaiseen oopperaohjaaja Italo Nunziataan, joka on vasta hiljattain opiskellut englantia, vaikka ohjaa eri maissa.

”Hän on selvinnyt ranskalla ja espanjalla. Jopa New Yorkissa kaikki hoituu espanjaksi, ei siellä englantia tarvita”, Palosuo nauraa.

Hannu Palosuosta tulevat mieleen minimalistiset tuolimaalaukset, joita Palosuo alkoi maalata jo opiskeluaikana. Pakonomaisesti, hän myöntää.

Tuoleissa kiehtoo tyhjän tilan estetiikka: ”Eri asennoissa on erilainen viesti. Yksi psykologi sanoi minulle kerran, että tuoli ei voi kaatua näin. Se on paiskattu näin. Olen vienyt tuolitaulujani näytteille jopa Japaniin, jossa ei ole tuolikulttuuria. Silti katsojat kertoivat itkien tarinoitaan.”

Tuoreempi aihe on pyhimyskuvat, joita nähdään Kansallismuseon näyttelyssä. Roomassa asuessa ei voi välttyä historialta ja antiikilta, Palosuo muistuttaa, joten taiteilijat harjoittelevat kopioimalla mestareiden töitä. Hän taas on halunnut pelkistää.

”Olen riisunut pyhimyksen piirteistä mahdollisimman paljon pois ja tutkinut, milloin klassisesta pyhimyksestä tulee hajuvesimainos. Mutta vastauksen saa päättää katsoja, en minä.”

Palosuo-nimi on suomennettu Branderista, ja valtiopäivämiessuvusta on paljon tietoa. Sen vuoksi taiteilija halusi tutkia äidin puoleista kalastajasukuaan ja löysi riemukseen oikeuden pöytäkirjoista kiehtovia kohtaloita hevosvarkaista ja salapolttajista.

Tärkein esikuva löytyy lähempää. Hän on vuonna 2008 kuollut isän isä, jäätutkija Erkki Palosuo, jonka mukaan on nimetty saariryhmä Etelämantereella.

”Hän meni uudelleen naimisiin vielä kahdeksankymppisenä ja vetäisi viimeisen hiihtomaratoninsa 90-vuotiaana. Sellainen impulsiivinen seikkailija-tutkija elää pitkään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!