Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenainen viimeiseen asti

Anja Tuovinen 1949–2016

Ihmiset
 
Mikko Sokero

Espoon Lintuvaarassa kukkakauppaa pitänyt Anja Marjatta Tuovinen (o.s. Laitinen) menehtyi Espoossa nopeasti edenneeseen syöpään 7. syyskuuta 2016 67-vuotiaana. Tuovinen oli syntynyt 26. heinäkuuta 1949.

Anja Tuovisen kukkakauppa oli samassa talossa 15 vuotta ja muodostui yhdeksi Lintuvaaran maamerkeistä.

Ennen yrittäjänuraansa Anja Tuovinen työskenteli tuotantopäällikkönä kirjapainossa.

Tuovinen oli kotoisin Vantaan Seutulasta, jossa hän sai perusteellisen koulutuksen kukka-alalle äidiltään. Kotona oli kukkaviljelyksiä ja kasvihuoneita, joten kukkakauppayrittäjyys oli luonnollinen jatke palkkatyölle.

Anja Tuovisen äiti oli torikauppias. Myös Anja ehti tehdä työtä torikauppiaana muun muassa Helsingin Malmilla. Hän koki vieraalla työskentelyn raskaammaksi kuin yrittäjyyden. Palkkatyössä asioihin vaikuttaminen oli vähäisempää kuin yrittäjänä. Siksi Anja Tuovinen huokaisi helpotuksesta irtisanoutuessaan 1990-luvulla vieraan palveluksesta.

Anja Tuovinen teki työtä loppuun saakka. Vielä elokuun lopulla pari viikkoa ennen kuolemaansa hän järjesteli yrityksensä kirjanpitoa ja paperiasioita. Tuovinen tiesi, että sairaus tulee lopulta viemään voiton, joten hän järjesteli kaikki asiat parhain päin – aivan samoin kuin terveenä ollessaan. Jos jostain, niin järjestelykyvystään Anja Tuovinen tunnettiin.

Asuessaan Vantaan Martinlaaksossa, hänen lastensa kaverit ystävystyivät Anjan kanssa niin syvästi, että he kutsuivat tätä äidiksi. Anja Tuovisella oli ilmiömäinen kyky tulla hyväksi ystäväksi ihmisten kanssa.

Anja Tuovinen ehti olla saattohoitokodissa Espoossa vain alle vuorokauden. Hän menehtyi ensimmäisenä yönä rauhallisesti nukahtaen. Sisäelimiin iskenyt syöpä ei päästänyt Tuovista otteestaan.

Lintuvaaran kukkakaupan liiketoimintaa jäävät hoitamaan Tuovisen kaksi lasta ja lapsenlapsi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?