Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katutyöt hidastavat menoa

Viime viikon kuva-arvoitus sai aikaan vastausten tulvan

Ihmiset
 
Holger Eklund
Onko paikka sinulle tuttu ja mistä yhteydestä? Missä ja milloin kuva on otettu?
Onko paikka sinulle tuttu ja mistä yhteydestä? Missä ja milloin kuva on otettu? Kuva: Holger Eklund

Kun toissa viikon paikanbongaus oli keskimääräistä hankalampaa, viimeviikkoinen kuva-arvoitus oli puolestaan helppo. Tätä edeltävään kuva-arvoitukseen tuli vain 19 vastausta, mutta nyt hanat aukesivat: 143 vastausta, lähes kaikki oikein.

Kuvan tarkkaa ottoaikaa ei täydellä varmuudella tiedetä, mutta joka tapauksessa se on otettu 1910-luvulla Helsingin Eirassa sijaitsevalla Engelinaukiolla.

Moni vastaaja muistelee lapsuuden leikkejä Engelinaukion puistossa.

”Vaalea talo (toinen oikealta), Engelinaukio 15–17 on syntymäkotini. Isoäitini Aline Blomqvist omisti talon. Asuin siellä 1933–1941. Paras leikkipaikka oli soikea puisto pensasriveineen. Pensaiden sisään rakensimme koteja ja salasokkeloita. Se lienee ollut kiellettyä – mutta todella hauskaa ja jännittävää!” kirjoittaa Ippa Särkkä.

Hieman myöhemmin samoja pensaita ihaili myös Edvard Idman. ”Asuin koulupoikana vuosina 1946–1954 Ehrensvärdintie 22:ssa kuvan maisemasta oikealle ja vähän alempana. Pensasaitaan oli käytetty kasvi, jossa oli jäykkä puurunko ja yhdessä kohdassa oli muodostunut ihan kuin tuoli puolentoista metrin korkeudessa. Siinä istuin usein tarkkailemassa ympäristöä ja merta, joka näkyi kuvan keskellä olevien talojen välistä.”

Oman leimansa Engelinaukion tunnelmalle ovat antaneet lähistöllä sijaitsevat eri maiden suurlähetystöt.

Tähän rauhalliseen tunnelmaan oman värinsä antoivat lasten leikit, kuten moni vastaaja muistelee.

”Engelinaukion keskellä oleva puisto ei kuvassa näytä vielä hääviltä, mutta kun itse olin kasvanut varteenotettavaksi pojankoltiaiseksi, puiston sivustoissa istutetut kaarevat puurivit muodostivat tunnelit oivallisille piiloleikeille. Puistoa ympäröivä katu taas muodosti radan hurjille pyöräkilpailuille. Muutoin puisto oli sangen hiljainen. Osittain tämä johtui siitä, että alueella olevat ulkomaiset lähetystöt vetivät paikalle ’mustat maijat’, ja siitä että kaupunki siihen aikaan työllisti lukuisia puistovahteja, jotka tavallaan toimivat myös poikien juoksuvalmentajina”, kirjoittaa Herbert Walther.

Mutta yksi murheenkryyni Engelinaukiolla on, ja siihen moni vastaaja kiinnittää huomiota. Arkkitehti Jarmo Tiirikainen tiivistää harmistuksen:

”Aukion yhtenäinen viime vuosisadan alun arkkitehtuuri olisi varmasti riittänyt vaikka aukion nimeämiseksi maailmanperintökohteeksi, mutta kuvan alareunasta vasemmalle 1960 luvulla rakennettu Norjan suurlähetystö pilasi koko ympäristön.”

Kun maisemaa katselee kuvan ottopaikasta, Rehbinderintien ja Hornintien risteyksestä, Norjan suurlähetystö jää sopivasti olan taakse.

Sen sijaan edessäpäin näkyy kulttuurihistoriallinen rakennus, johon käytännöllisesti katsoen kaikki vastaajat viittasivat.

”Suoraan kuvaajaan katsoo viistosti vasemmalla Engelinaukio 8, johon Matti Kassila sijoitti Komisario Palmun erehdyksessä (1960) murhatun konsuli Bruno Rygseckin kodin”, kirjoittaa Matti Larjavaara.

Mirja Riihinen kiinnitti huomiota monen muun tavoin viime viikon kuva-arvoituksen otsikkoon Talo ylellisellä kylpyhuoneella, joka viittasi elokuvassa esiintyvään taloon. ”Se on perhe Rygseckin talo, jonka ylellisen kylpyhuoneen uima-altaalla tapahtui omituinen murha.”

Kaikkien vastanneiden joukosta kirjapalkinnon saajaksi arvottiin Pentti Ratilainen. Hän saa Anders Roslundin ja Börge Hellströmin kirjan Kolme minuuttia (WSOY).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa tehdään katutöitä. Missä ja milloin kuva on otettu? Millaisia muistoja paikka tai kuvan tilanne herättää? Mistä tämä näkymä on sinulle tuttu?

Lähetä vastauksesi 1.10. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Eric Sundström
Viime viikon arvoituksen kuva oli Engelinaukiolta Eirasta.
Viime viikon arvoituksen kuva oli Engelinaukiolta Eirasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?