Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Natsijohtajat vapautetaan yöllä

Spandaun vankilasta pääsevät 59-vuotias Albert Speer, Hitlerin pääarkkitehti ja myöhemmin Saksan varusteluministeri, ja Hitler-Jugendin entinen johtaja 61-vuotias Baldur von Schirach.

Ihmiset
 
HS
Lehtikuva
Vapaus odottaa - Baldur von Schirachin tavaroita viedään hänen poikansa Klausin autoon Spandaun vankilasta. Klaus auton takana.
Vapaus odottaa - Baldur von Schirachin tavaroita viedään hänen poikansa Klausin autoon Spandaun vankilasta. Klaus auton takana. Kuva: Lehtikuva

Berliini, 29. 9. (Reuter)

Saksan miehitysvaltojen vankilan raskaat teräsovet avautuvat puolenyön aikaan lauantain vastaisena yönä laskemaan ulos kaksi Kolmannen valtakunnan entistä johtajaa. Spandaun vankilasta pääsevät 59-vuotias Albert Speer, Hitlerin pääarkkitehti ja myöhemmin Saksan varusteluministeri, ja Hitler-Jugendin entinen johtaja 61-vuotias Baldur von Schirach.

Speer tuomittiin sotarikoksista ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Hän kuului kansallissosialistien pakkotyöohjelman toteuttajiin.

Von Schirachia syytettiin kokonaisen sukupolven turmelemisesta ja osallisuudesta 50.000 juutalaisen karkottamiseen. Karkotukset tapahtuivat, kun von Schirach oli Wienin kuvernöörinä.

Nämä kaksi vankia ovat nyt kärsineet loppuun 20 vuoden rangaistuksen, johon heidät tuomittiin Nürnbergin oikeudenkäynnissä 1946.

Posti päätti palauttaa rakkauskirjat Ruotsiin

Posti- ja lennätinhallitus on päättänyt palauttaa Ruotsissa suomennetun ja painetun teoksen Rakkaus 2:n, jota on saapunut maahamme postiennakkolähetyksinä useita satoja kappaleita, kertoi johtaja T. Puolanne torstaina.

Päätös perustuu oikeusministeriön antamaan lausuntoon, jonka mukaan teos loukkaa sukupuolikuria ja säädyllisyyttä.

Ohjeet teosten palauttamisesta Ruotsin postihallinnolle on jo annettu ulkomaanpostivaihtotoimipaikoille Helsinkiin, Turkuun ja Tornioon, joiden kautta kirjaa on saapunut Suomeen. Teokset palautettaneen perjantaina ja lauantaina.

Saksalaislehti pahastui Kekkosen haastattelusta

Bonn, 29. 9. (Matti Kontio)

Torstaina ilmestynyt Die Welt on pääkirjoituspalstallaan pannut pahakseen niiden ajatusten johdosta, jotka presidentti Kekkonen esitti Dagens Nyheterille Tukholman Suomi-viikon johdosta antamassaan haastattelussa. Artikkelissa sanotaan, että presidentti Kekkonen teki viikosta, joka oli alun perin pyhitetty Merkur-jumalalle, ”kyseenalaisen poliittisen tapahtuman”. -- Artikkelin kirjoittaja esittää molempien Länsi-Saksan kannalta kiinnostavien teemojen, Pohjois-Euroopan politiikan ja Berliinin muurin, yhteydessä lausutut ajatukset ilman presidentti Kekkosen esittämiä varauksia ja siis irrotettuina alkuperäisistä yhteyksistään.

Muissa pohjoismaissa, ennen kaikkea Oslossa on aina näytetty pitkää nenää Kekkosen vaatimuksille, jotka koskevat ydinaseetonta pohjolaa ja Suomen–Norjan rajan rauhoittamista, sanotaan artikkelissa.

Niiden perimmäisenä tavoitteena on Norjan ja Tanskan irroittaminen Natosta. Se itsepäisyys jolla hän pitää kiinni ehdotuksistaan, viittaa kuitenkin siihen, että hän, ottaen ymmärrettävällä tavalla huomioon oman maansa tukalat naapuruussuhteet Neuvostoliittoon, on antautunut sellaisen politiikan tarmokkaaksi äänitorveksi, joka menee Neuvostoliiton tavoitteiden laskuun. Moskova eikä niinkään Helsinki, toivoo lännen puolustusjärjestelmän purkamista kaukaisessa Pohjolassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit