Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokralle tarjotaan

Helsingin Sanomissa oli sunnuntaina 84 vuotta eli vuonna 1932 sitten satoja ilmoituksia, joissa tarjottiin asuntoja vuokralle. Asuntojen myynti-ilmoituksia oli vain parikymmentä.

Ihmiset
 

Itsenäisyyden ensimmäisinä vuosikymmeninä asuntomarkkinat Helsingissä olivat aivan erilaiset kuin nykyisin. Ne olivat vuokramarkkinat. Esimerkiksi HS:n ilmoitussivuilla oli oma palstansa asuntojen vuokrausilmoituksille, mutta myytävät asunnot olivat saman Myytävänä-vinjetin alla kuin koiranpennut ja käytetyt talvitakit.

”Työväestöllä ei ollut varaa ostaa asuntoja”, asumistutkimuksen emeritaprofessori Anneli Juntto sanoo.

Varakkaimmilla ammattimiehillä oli tosin ollut asuntoja työväen asuntoyhtiöissä jo vuosisadan alussa, Junno täsmentää. Tuloerot työväestön sisälläkin olivat suuria. Erikoistuneet ammattityöläiset saattoivat tienata kaksi kertaa enemmän kuin sekatyömiehet.

Vuokra-asuminen oli keskiluokallekin tavallisin asumismuoto, mutta muutos oli jo tapahtumassa, ja se alkoi juuri keskiluokasta. 1920-luvulla Helsinkiin rakennettiin noin 22 000 uutta asuntoa, ja niistä lähes puolet oli osakehuoneistoja. Vuonna 1920 helsinkiläisistä asunnon haltijoista 15 prosenttia omisti asuntonsa, vuonna 1930 jo 25 prosenttia ja osuus nousi edelleen. Vuonna 1932 ensiasunnon ostajiksi ryhtyi mm. nuori aviopari Mika ja Marjatta Waltari, joiden kodista kerrottiin eilen ilmestyneessä HS-kuukausiliitteessä.

1920-luvun loppupuoli oli ollut kiivaan rakentamisen aikaa. Vuonna 1928 Helsinkiin valmistui enemmän asuntoja kuin koskaan, noin 5 000 asuntoa, kun vielä muutamaa vuotta aikaisemmin niitä oli valmistunut alle tuhat. Asuntorakentamisella myös keinoteltiin. ”Odotus jatkuvasta asuntojen hintojen noususta lisäsi spekulatiivista tuotantoa ja nosti hintatasoa”, kirjoitti Anneli Juntto väitöskirjassaan, joka julkaistiin 1990 – siis juuri samaan aikaan, kun sama tapahtui uudelleen.

Kun maailman laajuinen lama 1920-luvun lopussa alkoi, asuntorakentaminen tyrehtyi. Lama näkyi vuonna 1932 myös Helsingin asuntomarkkinoilla. Vuokralaiset vaihtuivat, kun monet siirtyivät halvempaan asuntoon, Anneli Juntto kertoo. Oli myös tyypillistä, että asuntoon otettiin alivuokralaisia lisätulojen hankkimiseksi.

Lokakuun toisen päivän lehdessäkin tarjottiin eniten juuri alivuokralaisasuntoja: Nuorimies saa asunnon perheessä, Tyttö saa asunnon toverina, Kalustamaton huone vuokrat. siisteille henkil., Tyttö saa asunnon lesken luona.

Asuntojen hinnoista tuolta ajalta ei ole olemassa tilastoja. Sunnuntain lehdessäkin vain muutamassa myynti-ilmoituksessa on hinta. Hämeentie 92:ssa oli myynnissä kaksio ”pilkkahintaan”, 15 000 markalla, ja määrittelemättömässä osoitteessa 90 neliön asunto 95 000 markalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit