Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotikadun luottotuottajan eräs tähtihetki: prinsessa Caroline ojensi tv-draamapalkinnon Monacossa 1987

Hannu Kahakorpi on näytellyt, ohjannut ja ollut tuottajana yli puolen vuosisadan ajan.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
AP Wirephoto
Monacon prinsessa Caroline luovutti 15. helmikuuta 1987 Hannu Kahakorvelle Kultainen nymfi -palkinnon Lumikit-ohjauksesta Monte Carlon televisiofestivaaleilla.
Monacon prinsessa Caroline luovutti 15. helmikuuta 1987 Hannu Kahakorvelle Kultainen nymfi -palkinnon Lumikit-ohjauksesta Monte Carlon televisiofestivaaleilla. Kuva: AP Wirephoto
Kolme nopeaa

Nykytöitä

1 Arktinen valo

”Lapin yliopistosta olemme yhteistyössä muun muassa Torinon Terra Madre -messujen kanssa, ja teemoina siihen liittyvät pohjoinen ulottuvuus, kasvillisuus, puhdas luonto ja laajat eettiset kysymykset.”

 

2 Rakkaus ja runot

”Olen löytänyt uudelleen runouden pariin. Työn alla on matineani Stefan Widomskin uusimmista runoista. Samaten olen valmistamassa Liisamaija Laaksosen lausuntaohjelmaa.”

 

3 Viimeinen nomadi

”Tekeillä on dokumenttileffa, jossa silmäilen arktisia alueita, öljykenttiä ja alueiden menneisyyttä professori Juha Pentikäisen ja hänen materiaaliensa prisman läpi.”

Keski-Suomen suunnalta on ilmaantunut paljon teatterin ja elokuvan valioita: Olavi Ahonen, Ritva Holmberg, Mikko Niskanen, Erkki Pajala, Esko Pesonen, Jukka Sipilä

Sieltä on lähtöisin myös Hannu Kahakorpi, perjantaina 70 vuotta täyttävä näyttelijä-ohjaaja-tuottaja.

”Jyväskylä oli 50–60-luvulla viehättävä pikkukaupunki, toisaalta Suomen Ateena, sivistyksen kehto. Kävin Jyväskylän lyseota, jota mainostettiin maailman vanhimpana suomenkielisenä oppikouluna, ja Ateenalaisten laulu raikui”, Hannu Kahakorpi muistelee hymyssä suin.

Sami Kero / HS
”Nordic noir -menestys on pohjoismaisten tv-yhtiöiden kunnon satsausten hedelmää, ja samaa toivoisin löytyvän myös Suomesta”, sanoo Hannu Kahakorpi.
”Nordic noir -menestys on pohjoismaisten tv-yhtiöiden kunnon satsausten hedelmää, ja samaa toivoisin löytyvän myös Suomesta”, sanoo Hannu Kahakorpi.

Rautatievirkamiehen ja kansakoulunopettajan poika sai nuorena tartunnan näyttelemiseen ja teatteriin – mutta oikeastaan vahvimmin elokuvien virittämänä.

”Teinien leffakerho oli tirkistysaukko maailmalle, siellä nähtiin uusinta aaltoa, oli Godardia ja Truffaut ’ta.

Samaan saumaan tuli popmusiikki, Beatles ja muut.”

Samanikäisen serkkunsa Kari Kihlströmin kanssa hän oli pystyttämässä Teiniteatteria, jossa toimi aktiivisesti myös Ritva Kupias. ”Hänet kävi sitten Kalle Holmberg ryöstämässä vaimokseen.”

”Tein Karin kanssa Harold Pinterin näytelmän Ruokahissi, josta kehkeytyi jonkinmoinen menestys. Tietysti itseluottamus kohosi ja ajatus tulevaisuudesta varmistui.”

Serkukset reissasivat teattereihin Helsinkiä myöten, ja huippukokemukseksi tuli Kansallisteatterissa 1964 nähty Edward Albeen kirjoittama Kuka pelkää Virginia Woolfia? -hitti.

Ylioppilaaksi tulon päälle Kahakorpi piipahti ”gastarbeiterina” Etelä-Saksassa, mutta suunta ja pyrkimys oli jo selvä: näyttämölle.

Teatterikoulun ovi aukesi 1966. Samalle kurssille pääsi Kari-serkkukin, ja muun muassa Petra Frey, Tapio Kouki, Eriikka Magnusson, Pertti Melasniemi ja Heikki Nousiainen.

Mielityökseen teatterikoulussa Kahakorpi toteaa Smerdjakovin roolin Karamazovin veljeksissä, vuosikurssin lopputyössä. Valmistuttuaan 1969 hän kiinnittyi oitis Ylen tv-teatteriin.

Tv-teatterista Orvokki-kabareineen oli sukeutunut ajan radikalismin pesä. ”Tie Stanislavskista Brechtiin ei kuitenkaan ollut niin suora ja mutkaton kuin on kuviteltu. Ja poliittinen julistus typistyi kolmeen neljään vuoteen, onneksi, sitten mentiin jo klassikoiden pariin.”

Hannu Kahakorpi on tehnyt suorasukaisesti tiliä taistolaisajasta, josta Helsingin Sanomien Jukka Kajava kysyi hänen 50-vuotishaastattelussaan.

”Vastasin rehellisesti, omasta puolestani. Harhapolku se taistolaisuus oli, ja ihmetyttää että tämä meidän nuori jengi niin helposti nosti kätensä vähemmistökommunistien edessä”, Kahakorpi sanoo.

”Ilmiössä riittäisi tutkijoille vielä rutkasti analysoitavaa.”

”Kaha” sai tv-teatterissa näytellä suuria rooleja, kuten Hamletia Jotaarkka Pennasen ohjaamana 1971, mutta alkoi vähä vähältä liukua ohjaamisen puolelle. Miksi?

”Kun näyttelijänä näin koko setin valoineen ja äänineen ja kaikkineen, niin rupesi kiinnostamaan päästä sen orkesterin johtoon”, hän kertoo.

Jo 1970-luvulla hän dramatisoi ja ohjasi menestystöitä, kuten Maiju Lassilan Kuolleista herännyt, Pentti Haanpään Isännät ja isäntien varjot ja Arto Paasilinnan Onnellinen mies.

Tahti jatkui tiukkana. Hänen ohjauksistaan Liisamaija Laaksosen kirjoittama Lumikit palkittiin parhaana tv-draamana Monacon tv-festivaaleilla 1987.

Kun 1990-luku toi kanavakilpailijoiksi Kolmosen ja Nelosen, Ylen oli pakko keksiä jotakin – ja nopeasti. ”Ykkönen tarvitsee yleisönsä”, Ylen draamapäällikkö Kari Kyrönseppä sanoi tuottaja Kahakorvelle. Alkoi uuden perhesarjan tiivis suunnittelu, ja tuloksena lanseerattiin Kotikatu-sarja syksyllä 1995.

Kahakorpi ohjasi itse vain viisi ensi jaksoa, mutta vastasi päätuottajana sarjasta 12 vuotta. Mäkimaiden ja Luotoloiden vaiheita tuijotettiin sankasti – korkeimmillaan oli 1,5 miljoonan katsojalukuja. Sarjan perheisiin samaistuttiin voimallisesti.

Eläköidyttyään Hannu Kahakorpi ei ole jättänyt työntekoa. Hänen ohjaamansa Päätalo-leffa pärjäsi hyvin, ja yllätyksekseen hän sai 2009 kutsun elokuva- ja tv-tuotannon professoriksi Lapin yliopistoon. Työ jatkuu yhä.

Kahakorpi täyttää 70 vuotta perjantaina 7. lokakuuta 70 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit