Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uteliaasta evakkopojasta kasvoi huippuvalmentaja

Matti Pulli 1933–2016

Ihmiset
 
Pekka Luhtanen Antero Kujala Terhi Pulli
Esko Siekkinen
Matti Pulli
Matti Pulli Kuva: Esko Siekkinen

Valmentaja Matti Pulli kuoli 24. syyskuuta Jyväskylässä pitkälliseen sairauteen 83-vuotiaana. Hän oli syntynyt Terijoella 8. syyskuuta 1933.

Matin ollessa vasta kuusivuotias perhe joutui jättämään kodin Terijoella. Monien vaiheiden jälkeen, vuonna 1943, seitsenlapsinen perhe löysi pysyvän kotipaikan Jyväskylästä.

Sosiaalisesti taitavana ja liikunnallisesti lahjakkaana Matti löysi pian paikkansa korttelin poikien peleissä. Hänen roolinsa vain vahvistui, kun hän ehdotti pihan pojille oman urheiluseuran perustamista. Leikit muuttuivat pihaolympialaisiksi.

Liikunta oli Matti Pullille kaikki kaikessa. Niinpä ei ollut mikään yllätys, että vuonna 1955 hänet valittiin korkeimmalla pistemäärällä opiskelijaksi Helsingin yliopiston voimistelulaitokselle, jossa hän tapasi myös vaimonsa Raijan. Heidät vihittiin kesällä 1959 Joensuussa. Avioliitosta syntyivät Harri, Terhi 1962, Petri 1963 ja Sari 1965.

Vaikka urheilu oli aluksi vain leikkiä, synnytti se nuoressa liikunnanopettajassa elinikäisen uteliaisuuden. Yli 20 vuotta Matti opetti nuorille liikuntaa eri kouluissa. Keski-Suomen yhteiskoulu, sittemmin Kesyn koulu, oli rakkain opinahjo, jossa he yhdessä Raija-vaimon kanssa viihtyivät pisimpään. Pulli oli pidetty opettaja ja pedagogina vaativa, mutta oikeudenmukainen ja ymmärtäväinen.

Valmentaja Pullista kehittyi maisteriopintojensa myötä. Hänen kiinnostuksensa ohjautui mäkihypyn valmennukseen ja mäkihypyn tieteelliseen tutkimukseen.

Hän ei tyytynyt siihen, mitä oppikirjat kertoivat, vaan halusi itse kehittää uutta.

Mäkihypyn ponnistukseen liittyvät tutkimukset ja niiden soveltaminen valmennuksessa olivat tärkein osa Matti Pullin tieteellisestä intressistä.

”Maisteri” oli suosittu persoona valmentajien keskuudessa. Olympiakomitean seminaarit aloitettiin liki aina Matin kertomalla kaskulla. Hän oli Suomen Valmentajat ry:n ja Suomen Hiihtoliiton valmentajakerhojen pitkäaikaisin puheenjohtaja.

Ansioistaan urheilun parissa Matti Pullille myönnettiin Liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi 1990. Liikuntaneuvoksen arvon hän sai vuonna 2000 ja Pro urheilu -tunnuksen 2007.

Hän oli Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) mäkikomitean kunniajäsen.

Matti Pulli oli myös lahjakas tenori. Kuorolaulun hän aloitti Helsingin yliopiston Ylioppilaskunnan Laulajissa jatkaen harrastustaan jyväskyläläisessä Mieskuoro Sirkoissa. Hän lauloi Jyväskylän konservatorion ja Oopperayhdistyksen oopperoissa viisi pääroolia. Pulli sai Suomen Mieskuoroliiton mestarimerkin.

Pulli oli myös innokas kalamies. Filosofialleen uskollisena hän valmisti vieheet itse, luonnonmateriaaleista. Toimivuus testattiin usein kylpyammeessa.

Matti Pulli oli rakastettu, koko kansalle tuttu valmentajaguru. Hänelle itselleen tärkeintä oli kuitenkin perhe. Kun menestystä ei tullut arvokisoista, oli Matilla aina huoli siitä, miten perhe kestää kaiken sen loan, jota hänen niskaansa kaadettiin.

Puheen kääntyminen lapsiin, lastenlapsiin tai Raija-vaimoon sai kyyneleen herkän karjalaispojan silmäkulmaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit