Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Savussa viittoo poliisi – mutta missä?

Viime viikon kuva-arvoitus oli lukijoille selvää kauraa.

Ihmiset
 
Pentti Koskinen
Onko näky sinulle tuttu ja mistä yhteydestä? Missä ja milloin kuva on otettu?
Onko näky sinulle tuttu ja mistä yhteydestä? Missä ja milloin kuva on otettu? Kuva: Pentti Koskinen

Suomalaisen kansanvallan pyhin paikka tuntuu olevan lukijoilla hyvin hallussa. Viime viikon Bongaa paikka -kuvatunnistuskilpailu keräsi yhteensä 109 vastausta, joissa lähes kaikissa kuvauspaikka oli sijoitettu oikein Eduskuntatalon ympäristöön.

Sen sijaan kuvausajankohdan suhteen oli lieviä vaikeuksia. Useimmat lukijoista sijoittivat kuvan 1950-luvun alkuun tai puoliväliin. Se on otettu huhtikuussa 1960.

Ajankohtaa haarukoitaessa johtolankoina toimivat automallien ja ihmisten vaatetuksen lisäksi paikalla tehtävät katutyöt.

Yksi arveli paikkaa laitettavan kuntoon olympialaisia varten, toinen epäili kysymyksen olevan liikennevalojen asennuksesta.

Moni huomasi presidentti P. E. Svinhufvudin patsaan puuttuvan. Todennäköisesti kuvassa valmistellaankin paikkaa patsaalle, joka paljastettiin presidentin syntymän 100-vuotispäivänä joulukuussa 1961.

Raimo Pallonen arvioi ajankohdan junanvaunun perusteella:

”Kuva ajoittunee 1960-luvun alkuun, jolloin VR sai ensimmäiset teräsvaununsa, jotka välkkyvät taustalla. Teräsvaunu pelasti aikanaan myös henkeni, kun olin veturin jälkeen ensimmäisessä vaunussa ajaessamme yli 100 km/h päin tavarajunaa.”, hän kirjoittaa.

Kuva kirvoittikin paljon muistoja. Arkkitehti Matti Pohjanpelto muistelee Teknillisen korkeakoulun karsintakursseja vuonna 1963. Kurssiin kuului piirustus- ja maalaustehtäviä Helsingistä.

”Yksi tehtävä oli akvarellimaalaus näkymästä Eduskuntatalon portailta. Ratapihanäkymähän oli silloin melko ankea, mutta muistan, että keskityin horisontissa näkyvään Kallion siluettiin ja Töölönlahden maisemaan. Näin ollen ratapiha jäi vähempiarvoiseen asemaan”, Pohjanpelto kirjoittaa.

Kuvasta tuli ilmeisen onnistunut, sillä Pohjanpelto pääsi sisään ja aloitti arkkitehtuuriopinnot. ”Työ on ollut niin mielenkiintoista, ettei meinaa vieläkään malttaa lopettaa”, hän kehuu uravalintaansa.

Kari O. Maukonen kertoo kuvassa vasemmalla häämöttävän parakin olleen aikoinaan tilauskeskus, jota nimitettiin yleisesti ”perunapirssiksi”. Siellä kun oli 1950-luvun loppuun asti hevosajoneuvojakin.

Nykyisin espoolainen Sirkku Dölle kertoo tulleensa Helsinkiin opiskelemaan vuoden 1962 lopussa.

Mieleen ovat jääneet pakokaasujen, vetureiden ja puisten ratapölkkyjen suoja-aineen haju. Ja vettä roiskivat autoilijat:

”Opin kerrasta sen, ettei sateella kannata kulkea alhaalla, koska ylhäältä saattoi saada autojen heittämän vesiryöpyn niskaansa. Kerrankin HKL:n suuri bussi roiskautti vedet päälleni niin, että takki oli vietävä pesulaan.”

Useampikin lukija muistaa pyöräkorjaamon ja Ruohonjuuri-kaupan.

Marjaana Karille mieleen tulivat Tuska-festivaalit, kirpputori sekä makasiinien palo.

”Katselin surunäytelmää eduskuntatalon rappusilta. Ilma oli savusta harmaa ja seassa leijaili tuhkaa. Oli vaikea hengittää, mutta silti piti jäädä katselemaan. Helikopterit pörräsivät yläpuolella. Ihmisiä käskettiin poistumaan, mutta kaikki vain seisoivat hiljaa ja katselivat. Ja yskivät.”

”Itse sain seuraavana päivänä kuumeen.”

Kaikkien vastanneiden joukosta kirjapalkinnon saajaksi arvottiin Matti Kasso. Hän saa Roope Lipastin romaanin Viimeiset polttarit (Atena).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa ollaan varastopalon jälkitilanteessa.

Missä ja milloin kuva on otettu? Millaisia muistoja paikka tai kuvan tilanne herättää?

Mistä näkymä on sinulle tuttu?

Lähetä vastauksesi 8.10. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Holger Eklund
Viime viikon kuva on otettu Eduskuntatalon liepeiltä ratapihan ja VR:n entisten makasiinien suuntaan.
Viime viikon kuva on otettu Eduskuntatalon liepeiltä ratapihan ja VR:n entisten makasiinien suuntaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit