Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brown esitti laajan ehdotuksen Vietnamin rauhankonferenssista

Hänen vetoomukseensa sisältyi suunnitelma, jonka ytimenä on Geneven vuoden 1954 konferenssin kutsuminen uudelleen koolle.

Ihmiset
 
HS
Lehtikuva
Ylioppilaiden mielenosoitus Brightonissa: "Palkat on jäädytetty, mutta yhteen Polaris-sukellusveneeseen aiotaan panna 650 milj. mk."
Ylioppilaiden mielenosoitus Brightonissa: "Palkat on jäädytetty, mutta yhteen Polaris-sukellusveneeseen aiotaan panna 650 milj. mk." Kuva: Lehtikuva

Englannin ulkoministeri George Brown esitti torstaina Brightonissa labour-puolueen puoluekokouksessa pitämässään ensimmäisessä suuressa ulkopoliittisessa puheessaan uuden vetoomuksen rauhan aikaansaamiseksi Vietnamissa. Hänen vetoomukseensa sisältyi suunnitelma, jonka ytimenä on Geneven vuoden 1954 konferenssin kutsuminen uudelleen koolle. -- Todettuaan sekä Pohjois-Vietnamin että Yhdysvaltain antaneen ymmärtää Geneven konferenssin päätösten olevan hyväksyttävissä, Brown esitti kuusikohtaisen ohjelmansa Vietnamin sodan lopettamiseksi. -- Hallituksen otettua käyttöön ja sen saatua kokouksen hyväksymisen hinta- ja palkkalain noudattamisen valvomiselle pakkokeinoin, ei ammattiliitoille ole enää oikeutta kollektiivisiin eli ”kaikille vapaisiin” palkkaneuvotteluihin. Monet edustajat pohtivat käytäväkeskusteluissaan, miten oli mahdollista, että ammattiyhdistyksistä syntynyt työväen asioita ajava labour-puolue vei näiltä tämän perinnäisen oikeuden.

Ulkomaisten omenien tuontimaksu vähenee

Ulkomaisten omenien tuonti voidaan valtioneuvoston torstaisen päätöksen mukaan alkaa alennetulla tuontimaksulla marraskuun alusta. Tuontimaksun suuruudeksi vahvisti valtioneuvosto 15 prosenttia tuontihinnasta. Päätöstä sovelletaan 1. 11. ja 9. 12. välisenä aikana tullattaviin omenoihin.

Päätöksen liittyvässä muistiossa todetaan kotimaisen omenasadon jääneen ankaran talven aiheuttamien vaurioiden johdosta poikkeuksellisen heikoksi.

Kulkulupia jaetaan taas Berliinissä

Bonn, 6. 10. (Matti Kontio)

Länsiberliiniläiset, jotka eivät ole kolmeen kuukauteen saaneet käydä tervehtimässä Itä-Berliinissä asuvia omaistaan edes kuolemantapauksien yhteydessä, voivat jälleen erikoisten perhesyiden perusteella päästä muurin itäpuolelle.

Torstaina allekirjoittivat Länsi-Berliinin senaatin ja Itä-Saksan hallituksen edustajat sopimuksen, jonka perusteella erikoiskulkulupia jakava virasto avaa maanantaina ovensa. Lähiaikoina ryhdytään myös neuvottelemaan muurin avaamisesta joulupyhiksi niille Länsi- Berliinin asukkaille, joilla on läheisiä sukulaisia itäpuolella. Esimerkiksi viime pääsiäisenä käyttivät sadat tuhannet ihmiset hyväkseen tällaista oikeutta. Vastakkaiseen suuntaan tapahtuvista vierailuista ei ole ollut missään vaiheessa puhetta.

Kulkulupaneuvottelut aloitettiin yllättäen syyskuussa sen jälkeen, kun Itä-Berliini oli antanut ymmärtää, että sillä ei ole mitään toisen osapuolen ehdoksi asettamaa ns. ”pelastavaa klausuulia'” vastaan. Tässä kahtia jaetun Saksan problematiikalle luonteenomaisessa, suullisesti esitetyssä lausekkeessa todettiin, että ”allekirjoittaminen tapahtui välittämättä poliittisista ja oikeudellisista mielipide-eroista sekä siitä, että kummallakin osapuolella on erilainen käsitys paikkakuntien, ja viranomaisten nimityksistä”.

”Pelastava klausuuli” antaa läntiselle osapuolelle siten mahdollisuuden sanoutua irti sopimuksessa olevista kohdista, joissa puhutaan esim. ”Berliinistä, DDR:n pääkaupungista”.

Kuten tunnettua Bonnin hallitus ja Länsi-Berliinin senaatti eivät tunnusta Itä-Saksan valtion olemassaoloa ja karttavat kaikkea kosketusta sen virallisiin elimiin.

Bonn pitää klausuulia niin tärkeänä, että se ei kesällä pidettyjen neuvottelujen aikana hyväksynyt Länsi-Berliinin suosittelemaa lievempää muotoa ja asiasta syntyi Länsi-Berliinissä katkeruutta herättänyt yhteenotto. Heinäkuun lopulta päästiin kuitenkin liittohallituksen ja Länsi-Berliinin välillä yhteisymmärrykseen klausuulin sanamuodosta, joka on nyt sama kuin aikaisemmissa sopimuksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit