Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satatuhatta saatettavaa koululaiskuljetuksissa

Ihmiset
 
HS
Esko Eskelinen
Täysin tiettömillä taipaleilla on jouduttu turvautumaan traktori- ja jopa hevoskuljetukseenkin. Polvijärven Lehtovaarassa on rekeen rakennettu kymmenkunta lasta vetävä kovalevykoppi, joka palvelee alueen pienoisbussina. Hevosmies joutuu odottamaan lapsia päivät koululla ja on niinollen täydellisesti kunnan palkkalistoilla.
Täysin tiettömillä taipaleilla on jouduttu turvautumaan traktori- ja jopa hevoskuljetukseenkin. Polvijärven Lehtovaarassa on rekeen rakennettu kymmenkunta lasta vetävä kovalevykoppi, joka palvelee alueen pienoisbussina. Hevosmies joutuu odottamaan lapsia päivät koululla ja on niinollen täydellisesti kunnan palkkalistoilla. Kuva: Esko Eskelinen

Kouluvuoden jokaisena kahtenasatana aamuna ja iltana nousee noin satatuhatta pientä opiskelijaa koululaiskuljetuksessa käytettyyn kulkuneuvoon.

Tavallisimmin se on pienoisbussi tai taksiauto, mutta Tenojoen korkeudella on pakko käyttää venettä tai jopa liistereen päälle kovalevyistä kyhättyä koppia, kuten Polvijärven takamailla.

Kyyditykset merkitsevät pienille kunnille suuria menoja, mutta antavat myös kymmenille mahdollisuuden työhön.

Ilomantsin 60 taksimiehestä lähes jokainen saa päivittäin kipeästi kaivattua työtä kyydityksestä.

Kuljetusbudjettia laskettaessa kunnat ottavat huomioon myös säästöt: syrjäkylän muutamaa oppilasta varten ei tarvita enää koulurakennusta, keittäjä-siivoojaa eikä opettajia.

On muistettava myös, että suuressa koulussa oppilaat saavat opetuksen paremmin havaintovälinein ja erikoisalueissa siihen perehtyneeltä opettajalta, syrjäkoulussa yksi ja sama opettaja joutuisi vastaamaan neljästäkin luokasta.

Helikopterit etsivät outoja sukellusveneitä

(Hels. San. kirjeenvaihtajalta)

Tukholma, 7. 10. (Maija-Liisa Heini)

Ruotsin puolustusvoimat ovat perjantaina jatkaneet erittäin epäsuotuisista sääolosuhteista huolimatta länsirannikolla Ruotsin aluevesirajan loukanneen vieraan sukellusveneen etsintöjä.

Niitä on suoritettu pääasiassa ilmasta käsin.

Etsintöihin osallistuneiden helikoptereiden kerrotaan olevan varustettuja hydrofonein, tutkalaittein ja erikoisherkin kameroin.

Viime sunnuntaina, keskiviikkona ja torstaina neljään eri otteeseen aluevesirajan Göteborgin saaristossa ylittäneestä sukellusveneestä – mahdollisesti niitä on ollut useampia – ei kuitenkaan ole tavattu jälkeäkään. Vieraan sukellusveneen kansallisuudesta ei ole tietoa.

Eräissä päivänvalon nähneissä arveluissa viitataan Naton Pohjanmerellä äskettäin päättyneisiin harjoituksiin ja lausutaan julki epäily, että sukellusvene kuuluisi harjoituksiin osallistuneisiin yksiköihin.

The Who nousussa

The Who-yhtyeen muodostavat Roger Daltrey, laulu, Keith Moon, patteristo, John Entwistle, basso, ja Peter Townshend, soolo.

Pojat aloittivat nimellä The High Numbers, mutta eivät menestyneet.

”Van Dei” Kit Lambert ja Chris Stamp löysivät heidät eräästä klubista soittamasta.

Kit ja Chris antoivat pojille uuden nimen ja käskivät heitä muuttamaan pukeutumistyyliään.

Whon ensimmäinen levy ei saanut suosiota, mutta jo ”Anyway, anyhow, anywhere” herätti huomiota ja ”My generation” nousi ykköseksi.

”Circles” ei menestynyt, mutta ”Substitute” pääsi jälleen kärkeen.

Ja poikien uutta hittiä ”I’m a boy” pitävät Whon parhaana.

Who on myös levyttänyt uuden LP:n, joka sisältää mm. kappaleet ”Barbara Ann”, ”Dancing in the street”, ”Man with money” ja ”Heat wave”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!