Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Insinööri oli stadin kundi

Ville Arvola 1931–2016

Ihmiset
 
Erkki Arvola Kalevi Peltola
Ville Arvola
Ville Arvola

Diplomi-insinööri Ville Arvola kuoli 26. toukokuuta Espoossa. Hän oli 84-vuotias, syntynyt 15. kesäkuuta 1931 Riihimäellä.

Perhe muutti Riihimäeltä pian Helsinkiin. Ville olikin Stadin kundi. Nuoruutensa hän vietti Katajanokalla ja kirjoitti ylioppilaaksi Tehtaanpuiston yhteiskoulusta 1949. Opiskelu Teknillisessä korkeakoulussa oli hänelle itsestäänselvyys, sillä isä Yrjö oli myös diplomi-insinööri.

Arvola oli aina urheilumiehiä. Nuorena hän harrasti kori-, jää- ja pesäpalloa. Kori- ja jääpallossa hänen joukkueensa pärjäsivät myös Suomen tasolla, mutta kun he pesäpallossa menivät Helsingin ulkopuolelle, he saivat ”kunnolla turpiin”, muisteli Arvola lapsenlapsilleen vielä muutama viikko ennen kuolemaansa.

Arvola työskenteli koko työuransa Suomen Siemensillä. Valmistuttuaan Teknillisestä korkeakoulusta fysiikan osastolta 1955 hän aloitti Siemensillä osastoinsinöörinä ja eteni osastonjohtajaksi. Vuodesta 1977 vuoteen 1985 hän oli Suomen Siemensin toimitusjohtaja ja sen jälkeen vielä vuoteen 1998 yhtiön hallituksessa.

Arvolan uran aikana yksi suuri hanke oli Loviisan ydinvoimalaitos, jonne Siemens toimitti instrumentointia ja automatiikkaa.

Arvola tunnettiin alaisiaan auttavana ja kuuntelevana esimiehenä.

Stadilainen urheilijanuorukainen tapasi olympiavuonna 1952 kauniin vaaleatukkaisen espoolaistytön Ritvan ja he menivät naimisiin 1954. Kova työnteko oli Arvolalle tärkeä asia ja ulkomaanmatkoja kertyi työn puolesta paljon.

Tuohon aikaan oli tapana, että vaimot osallistuivat nykyistä paljon enemmän firman rientoihin ja Ville otti Ritvan mukaan aina kun pystyi liikematkoille ympäri maailmaa.

Arvola arvosti suomalaista insinöörikuntaa ja kotimaamme tekniikan osaamista. Mutta ihan kaikessa suomalaiset insinöörit eivät olleet hyviä.

”Yksinkertaistaen voi sanoa, että suomalaisten kielitaito riitti ostamiseen, mutta ei myymiseen”, kertoi Arvola 60-vuotishaastattelussaan Satakunnan Kansassa.

Perhe hankki kesäpaikan Sammatista Kaitajärven rannalta 1961. Siellä Arvola latasi akkuja tekemällä kaikenlaisia kesämökkiin liittyviä hommia. Siellä pelattiin myös koripalloa ja pingistä, ravustettiin ja kalastettiin.

Seuralliset Arvolat järjestivät Sammatissa juhlia, joissa saattoi olla muita mökkiläisiä, paikallisia maanviljelijöitä ja kansainvälisiä yritysjohtajia. Ville tuli toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa ja kunnioitti kaikkia. Myös mökkinaapuruston lapset olivat aina tervetulleita Arvolaan ja paljon heitä siellä kävikin, koska Villellä ja Ritvalla oli aina hyvät tarjoilut.

Ville-vaari jaksoi väsymättömästi viihdyttää lapsenlapsiaan. Ensin läimittiin korttia, sitten mentiin kalaan ja pelattiin jalkapalloa itse tehtyyn maaliin.

Eläkkeelle päästyään Ville ja Ritva viettivät talvet Kanarialla ystäviä tavaten ja golfia pelaten. He asuivat aina samassa talossa, huoneistossa 314. Kun lapset unohtivat huoneiston numeron, diplomi-insinööri Arvola sanoi, että se on helppo muistaa, se on Pii.

Ville ja Ritva Arvola ehtivät olla naimisissa 62 vuotta. Ritva nukkui pois pian Villen kuoleman jälkeen 3. syyskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit