Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onni, sisu ja amfetamiini pelastivat jatkosodan pisimmän kaukopartion

Patrik Berghällin kirja Kuoleman porteilla on läpeensä tutuista aineksista koottu sotatarina. Silti se kertoo tähän saakka melko tuntemattomasta tapahtumasta: Suomen sotahistorian pisimmästä kaukopartiomatkasta.

Ihmiset
 
Olli Soljan kuolinpesä
Kuvassa Antti Vorhon (oik.) johtama kaukopartio. Toisena vasemmalta Olli Anttila. Toiset kaksi kuvassa ovat todennäköisesti Leo Tirronen ja Matti Oinas. Kirjan kuvitusta.
Kuvassa Antti Vorhon (oik.) johtama kaukopartio. Toisena vasemmalta Olli Anttila. Toiset kaksi kuvassa ovat todennäköisesti Leo Tirronen ja Matti Oinas. Kirjan kuvitusta. Kuva: Olli Soljan kuolinpesä

Lähes kahden kuukauden piilottelu syvällä vihollisen linjojen takana. Neuvostoliiton eliittijoukot jäljittämässä, saartamassa ja yrittämässä tappaa.

Ruoka loppuu. Itä-Karjalan erämaassa on tarjolla vain kaatosadetta, kylmää, nälkää ja väsymystä.

Mutta lopussa taito, sitkeys, onni ja amfetamiinitabletit vievät turvaan koti-Suomeen.

Patrik Berghällin kirja Kuoleman porteilla on läpeensä tutuista aineksista koottu sotatarina. Silti se kertoo tähän saakka melko tuntemattomasta tapahtumasta: Suomen sotahistorian pisimmästä kaukopartiomatkasta.

Se oli pienen, vain neljästä miehestä koostuvan sissipartion operaatio, joka kesti poikkeuksellisen pitkään, lähes kaksi kuukautta. Matkaan lähdettiin 11. heinäkuuta 1942 Hirvaksesta ja takaisin Suomeen päästiin vasta syyskuun 8. päivänä Jolmajärvellä.

Kirja on romaani, mutta se perustuu tositapahtumiin ja armeijan arkistolähteisiin. Tekijänsä Berghällin mukaan se on faktiota, eli todellisuuteen perustuvaa fiktiota.

”Noin 85 prosenttia on totta. Loppu on romaanin muotoon kirjoitettua kertomusta”, Berghäll sanoo.

Sana ”kaukopartio” tarkoittaa suomalaisten sotilaiden tekemiä pitkiä tiedustelu- ja tuhoamisretkiä, jotka ulottuivat jatkosodan ja Lapin sodan aikana vihollisen linjojen taakse.

Sotahistorian harrastajille termi Päämajan kaukopartio on tuttu käsite. Merkittävät operaatiot olivat suoraan sodanjohdon alaisuudessa. Partiomatkoja tehtiin sodan aikana kolmisensataa.

Berghällin kirjan sissit ovat Ilmavoimien oman kaukopartio-osaston sotilaita. Nimekseen se sai Osasto Hartikainen, johtajansa kapteeni Mauri Hartikaisen mukaan.

Näiden partioiden tehtävä oli tarkkailla etenkin Neuvostoliiton suurimpien lentokenttien toimintaa rajan takana.

Kaukopartioihin saattoi normaalisti osallistua kymmeniäkin sotilaita, mutta osasto Hartikaisen partiot olivat erittäin pieniä. Muutaman erätaitoisen ja kylmähermoisen miehen porukka pystyi liikkumaan huomaamatta ja tiedustelemaan tehokkaasti. Kiinnijäämisen riski oli pieni.

Kääntöpuolena oli, että mahdollisten haavoittuneiden kuljettaminen kotiin olisi käytännössä mahdotonta.

Suomen sotahistorian pisimmälle partioretkelle lähti juuri tällainen neljän miehen porukka. Aseistus oli kevyt, tehtävä vaarallinen ja pitkä. Ruoka- ja tarvikehuolto oli tarkoitus hoitaa lentokoneilla.

Partion johdossa oli inkeriläinen ylikersantti Antti Vorho, pystyvä sotilas, josta tuli Mannerheim-ristin ritari.

Heinäkuussa 1942 vesitaso kuljetti partion erämaajärvelle linjojen taakse. Sieltä miehet pääsivät kohteeseensa ja alkoivat tarkkailla Neuvostoliiton lentokenttää Sunajärvellä.

Sitten käy niin kuin näissä tarinoissa aina. Radioliikenne peilataan tai miehet nähdään, partio paljastuu ja alkaa pitkä pakomatka. On tulitaisteluita, läheltä piti -tilanteita, vastoinkäymisiä ja täpäriä pelastumisia.

Omat lentokoneet eivät saa toimitettua täydennyksiä, partion radiosta loppuu virta ja miehet jäävät yksin. He taivaltavat yli 200 kilometriä ilman kunnon ruokaa ja poimivat suuhunsa sieniä ja marjoja. Hyvällä onnella saaliiksi saadaan ammuttua peuroja.

Kiinnostavasti kuvattu kohtaus on turvautuminen hädän hetkellä pervitiiniin, eli suomalaisjoukoille jaettuun metamfetamiiniin. Se oli voimakas Saksasta tuotu piriste.

Kun pervitiinipilleriä puraisee, väsymys, nälkä ja vilu poistuvat saman tien. Rättiväsyneen miehen tilalle syntyy itsevarma, tarkkaavainen ja loputtomasti jaksava taistelija.

Kun aineen vaikutus lakkaa, krapulakin on karmea. Voimat loppuvat kuin seinään. Partion johtaja kärsii näköoireista, eikä toista tablettia uskalleta ottaa.

56 vuorokauden ja 500 kilometrin marssin jälkeen partio on lähes puolikuollut, vaatteet ja saappaat puhki kuluneet. Mutta he pääsevät kuin pääsevätkin turvaan.

Kirjailija Berghällin mukaan matka oli niin rankka, että sen jälkeen miehet viettivät pari viikkoa sairaalassa. Kaikki pyysivät siirtoa pois partiotehtävistä. Sauna ja viina hoitivat terapoinnin.

Sota- ja kaukopartiokirjallisuudella on Suomessa pitkät perinteet. Esa Anttala oli itse kaukopartiomies. Reino Lehväslaiho puolestaan oli sodassa panssarivaunun ampuja, mutta suuri osa hänen kirjoistaan käsittelee kaukopartioita.

Patrik Berghäll puolestaan on 43-vuotias erä- ja henkiinjäämiskouluttaja, rannikkojääkäri ja aktiivinen reserviläinen. Tuleeko kirjoja lisää?

”Seuraava aihe on jo mielessä. Mutta nyt vedetään henkeä.”

Patrik Berghäll: Kuoleman porteilla. Ilmavoimien kaukopartio-osasto Hartikainen 1942.

Olli Soljan kuolinpesä
Partio kuljetettiin erämaajärvelle Heinkel-vesitasolla.
Partio kuljetettiin erämaajärvelle Heinkel-vesitasolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!