Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisturistista tuli Vietnam-veteraani – viidakkosotaa seurasivat painajaiset

Timo Peltomaa lähti nuorena miehenä Kaliforniaan ja päätyi sotilaaksi Vietnamin sotaan.

Ihmiset
 
Rami Marjamäki
Timo Peltomaan univormun takkia koristavat amerikkalaiset kunniamerkit ja tunnukset. Kädessä oleva kuva on ainoa tallella oleva valokuva Peltomaasta Vietnamissa. Sen otti Yhdysvaltojen armeijan kuvaaja vuonna 1969.
Timo Peltomaan univormun takkia koristavat amerikkalaiset kunniamerkit ja tunnukset. Kädessä oleva kuva on ainoa tallella oleva valokuva Peltomaasta Vietnamissa. Sen otti Yhdysvaltojen armeijan kuvaaja vuonna 1969. Kuva: Rami Marjamäki
Kolme nopeaa

Mietteet Vietnamista ja sodista

1 Kaaos

”Vietnamilaiset olivat lopen uupuneita sodankäyntiin, kun ulkomaalaiset tulivat, lähtivät ja jättivät kaaoksen heidän hoidettavakseen.”

 

2 Tuho

”Vietnam on kaunis maa. Miksi meidän piti tuhota se? Sodissa ei kukaan lopulta todella voita.”

 

3 Hulluus

”Edelleen näyttää löytyvän hulluja ideoita, joilla ihmiset saadaan tukemaan idioottipoliitikkoja, jotka eivät itse osallistu sotimiseen mutta pakottavat nuoret siihen.”

Tampere

Lääkintäaliupseeri Timo Peltomaalla oli noin puolet jäljellä kahden vuoden palvelusajastaan Yhdysvaltojen armeijassa, kun hän syksyllä 1969 lähti Vietnamin sotaan. Siellä kokemastaan hän ei puhunut vuosikausiin mitään Suomessa, koska hänen luultiin valehtelevan.

”Eikä minua aina uskota vieläkään”, sanoo Peltomaa, 72, joka työskentelee Tampereella ja Joensuussa kiropraktikkona.

Porissa vuonna 1944 syntynyt Peltomaa oli matkustanut turistina Kaliforniaan 1968 ja jäänyt töihin viisuminsa umpeuduttua.

Kun asia paljastui, maahanmuuttoviranomaiset antoivat kaksi vaihtoehtoa: joko ulos maasta paluukiellon kera tai liittyminen armeijaan. ”Rahattomalle nuorukaiselle valinta oli helppo”, Peltomaa toteaa.

Lääkintäkoulutuksen hän sai Texasin Fort Sam Houstonissa, josta tuli komennus Fort Dixin tukikohtaan New Jerseyhin.

Asevelvollisuuden Suomessa jo suorittanut Peltomaa huomasi suurvallan armeijan kurin kovaksi. Simputuskin oli sitä luokkaa, että ihan siitä päästäkseen hän ilmoittautui vapaaehtoisena Vietnamiin. Siellä Yhdysvallat oli alkanut vuonna 1964 asevoimin tukea Etelä-Vietnamin sotaa Kiinan ja Neuvostoliiton tukemaa Pohjois-Vietnamia vastaan.

Kun Peltomaa lennätettiin Etelä-Vietnamiin, hän joutui perehdyttämisluennoille. Eräs kouluttaja veti sormillaan silmäluomensa vinoon ja sanoi: ”Vihollisianne ovat kaikki, joilla on tällaiset silmät.”

Myös käyttäytymiskoulutusta annettiin. Ihmisiä ei esimerkiksi saanut koskettaa päähän, koska se olisi loukkaus. Eikä turhista pitäisi provosoitua.

”Siellä lapsetkin huusivat meille: ’You G.I! You Number Fucking 10!’ Se tarkoitti kaikkein huonointa”, selventää Peltomaa sotilasslangia.

Vietnamin sotaan osallistui satakunta sukujuuriltaan suomalaista, mutta Peltomaa oli siellä ainoa Yhdysvaltojen univormua kantanut Suomen kansalainen. Hän sai Yhdysvaltojen kansalaisuuden vasta sodan aikana.

Aluksi hän joutui panssaripataljoonaan, joka oli osa Saigonin (nyk. Ho Chi Minh) lähellä Cu Chinissa päämajaansa pitänyttä 25. jalkaväkidivisioonaa.

Sota tuli tutuksi Kambodžan rajan lähellä, jossa Mekongin suiston maamerkki on Nui Ba Den eli Mustan Neitsyen vuori.

Vain sen huippu oli jenkkien hallussa, joten ympäristössä liikkuivat Vietkong-järjestön kommunistisissit. Lähistön tukikohdasta operoi Peltomaan joukko-osasto isoilla M52-tankeillaan sissejä vastaan.

”Monsuunikaudella tankit juuttuivat tavallisellakin tiellä kiinni. Silloin piti jalkautua. Kuivalla kaudella ajettiin jopa riisipeltoja pitkin.”

Yleensä Peltomaa matkusti tankin päällä tykkitornin takana.

”Vaikka olin siellä tietysti kaikkien ammuttavissa, en saanut sodassa naarmuakaan”, hän kertoo ja sanoo ihmettelevänsä sitä vieläkin.

Taisteluissa Peltomaa antoi haavoittuneille ensiapua, ennen kuin lähistöllä aina lentänyt ambulanssikopteri haki heidät.

Karuimpiin tapauksiin kuuluu päähän haavoittuneen etelävietnamilaisen majurin kohtalo. Osa hänen aivoistaan roikkui pään ulkopuolella.

”Everstimme sanoi, että jos tämä tärkeä mies kuolee, se olisi minun vikani. Painelin aivot takaisin ja sidoin pään. Hän kuoli vasta kopterissa.”

Kaatuneita ei juuri jääty suremaan, Peltomaa sanoo. Sotilaat kantoivat huolta omasta selviytymisestään.

Operaatioiden jälkeen sotilaille oli tarjolla yleensä olutta. Sitä lähes tyrkytettiin, jotta sotilaat eivät käyttäisi huumeita.

”Kanttiinissa pelkkää Coca-Colaa juovat olivatkin usein huumehörhöjä, jotka rintamalla olivat vain muiden tiellä.”

Kevään 1970 Peltomaa toimi sotilassairaalassa Saigonissa. Divisioonan komentajan käydessä sairaalassa Peltomaa toimi säännöllisesti adjutanttina, joka kuiskaili tälle haavoittuneiden taustatietoja.

”Siten kenraali saattoi sanoa sotilaalle, että oli kopteristaan nähnyt juuri tämän urotekoja”, hymähtää Peltomaa.

Palveluksensa päätyttyä Timo Peltomaa otti valtion kustantaman opiskelupaikan ja hankki nelivuotisen kiropraktikkokoulutuksen. Hän avasi 1976 ensimmäisen vastaanottonsa Kaliforniassa. Suomeen hän palasi 1994. Nykyisin hänellä on kaksoiskansalaisuus.

Usein veteraaneilta kysytään jäljistä, joita sota heihin jätti. Peltomaa sanoo, ettei osaa niitä arvioida.

Vuosia hän näki silti painajaisia, joissa toistui yksi aihe. ”Unessani pelkäsin, etten pääsisi Vietnamista pois.”

OIKAISU 18.10.2016. Toisin kuin tekstissä kerrotaan, Timo Peltomaan ohella Suomen kansalaisina Yhdysvaltojen univormua kantoivat Vietnamin sodassa myös Erkki Nevatie ja Markku Kanervikkoaho, jotka asuvat nykyisin Yhdysvalloissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit