Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sydämelle omistettu elämäntyö

Pentti Siltanen 1926–2016

Ihmiset
 
Kalevi Pyörälä Markku Mäkijärvi Jussi Huttunen
Pentti Siltanen
Pentti Siltanen

Kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri, professori Pentti Siltanen kuoli 30. heinäkuuta Espoossa 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt Tampereella 6. kesäkuuta 1926.

Siltanen kävi oppikoulunsa sotavuosina Helsingin Suomalaisessa Reaalilyseossa eli Ressussa. Hän aloitti opintonsa Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 1948 ja valmistui lääkäriksi 1954.

Ura lääkärinä alkoi Pornaisten kunnanlääkärinä 1954–57. Tutkijanuransa hän aloitti Wihurin tutkimuslaitoksen Salus-sairaalassa. Hän väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistossa 1969, ja hänet nimitettiin kardiologian dosentiksi 1970.

Helsingin yliopistollinen sairaala oli Siltasen työnantaja koko hänen työuransa ajan. Hän toimi III kirurgian klinikan ja I sisätautien klinikan kardiologierikoislääkärinä 1963–1971 ja sydäntutkimusosaston osastonylilääkärinä 1972–1989. Tänä aikana kardiologian alalla tapahtui nopeaa kehitystä. Tässä kehitystyössä Siltasella oli kokeneena kliinikkona ja rauhallisena, diplomaattisen luonteen omaavana johtajana ratkaiseva rooli.

Siltasen tutkimustyö suuntautui kliiniseen ja kirurgiseen kardiologiaan ja sydän- ja verisuonitautien epidemiologiaan ja psykosomatiikkaan. Hänen tutkijanuransa loppupuolella käynnistyi merkittävä tutkimushanke, jossa tutkittiin magnetokardiografian menetelmin sydänlihasiskemiaa ja rytmihäiriöitä.

Siltaselle myönnettiin tieteellisistä ansioista professorin arvonimi vuonna 1983.

Toisen työuran Siltanen teki Sydänliitossa, ensin asiantuntijalääkärinä ja sitten tutkimusosaston johtajana 1969–1979. Hänen johdollaan aloitettiin joukko merkittäviä sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyttä selvittäviä väestötutkimuksia ja hankkeita, kuten mm. Helsingin sydäninfarktirekisteri ja maamme ensimmäinen lääkäriambulanssikokeilu. Siltanen oli aloitteentekijänä Suomen Lions-liiton Operaatio Punainen Sydän -keräyksessä. Hänet kutsuttiin Sydänliiton kunniajäseneksi 2002.

Siltanen osallistui monien lääketieteellisten järjestöjen toimintaan. Hän kuului Suomen Kardiologisen seuran perustajajäseniin. Seuran kunniajäseneksi hänet kutsuttiin 1991.

Siltasen kiinnostus musiikkiin, kuvataiteisiin ja kirjallisuuteen heräsi jo lapsuudenkodissa. Toivo Kuula oli hänen laulajatar-tätinsä puoliso, ja Siltanen vaali hänen musiikkiaan kotikonserteissaan. Hän kirjoitti eläkevuosinaan kaksi kirjaa, joista ensimmäinen kertoi hänen äitinsä Pietarissa toimineesta hopeaseppäsuvusta ja toinen hänen oman elämänsä vaiheista.

Laajassa ystäväpiirissä Siltanen tunnettiin viisaana ja lämpimänä ajattelijana. Kiitollinen potilaskunta kävi henkilääkärinsä vastaanotolla aina 2000-luvun alkuvuosiin saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit