Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikemies oli sillanrakentaja

Paul Gundersen 1921–2016

Ihmiset
 
Heikki Lampela Pertti Kajanne
Paul Gundersen
Paul Gundersen

Diplomi-insinööri, liikemies ja kirjailija Paul Gundersen kuoli 29. elokuuta Oulunkylän kuntoutussairaalassa 95-vuotiaana. Hän oli syntynyt 7. kesäkuuta 1921 Helsingissä.

Kun talvisota syttyi, Gundersen liittyi vapaaehtoisena armeijaan ja palveli viisi vuotta, kunnes haavoittui tulenjohtajana Ihantalassa kesällä 1944. Gundersenilla oli sodassa mukana kamera, ja hän julkaisi kuvat teoksessaan Sallasta Ihantalaan 1939–44 – Muistoja kuvin ja sanoin.

Sodan päätyttyä Gundersen valmistui kemian diplomi-insinööriksi ja työskenteli Bang & Co:ssa.

Tässä vaiheessa kaksi suomalaista teollisuusjohtajaa – Heikki Herlin ja Oscar Sumelius – kutsui hänet osallistumaan Caux-konferenssiin Sveitsissä.

Caux toimi Frank Buchmanin alulle paneman Moral Re-Armament -liikkeen keskuksena. Jo sotaa edeltävän Euroopan kriisin Buchman näki pohjimmiltaan moraalisena. MRA:n piirissä katsottiin, että kriisistä auttaisi ulos se, että palataan Jeesuksen Vuorisaarnan periaatteisiin. Liikkeen jäseniä kannustettiin olemaan aktiivisia politiikassa ja sosiaalisissa kysymyksissä.

Vuodesta 1952 alkaen Gundersen toimi 19 vuoden ajan vapaaehtoisena MRA:n työssä matkustaen eri puolilla maailmaa. Suvun nuoriso muistaa edelleen hänen värikkäät kertomuksensa Marokosta ja vierailusta sulttaanin palatsissa Rabatissa.

Gundersen palasi vuonna 1971 takaisin teollisuuteen. Hän vastasi Oy Airam Ab:n ostotoiminnasta 16 vuoden ajan.

Eläkkeelle jäätyään Gundersen kirjoitti elämäntarinansa Tusen vingar, joka julkaistiin myös englanniksi ja venäjäksi. Kaikkiaan hänen kirjojaan on julkaistu kahdeksalla kielellä. Hän järjesti eri maissa seminaareja, joissa käsiteltiin teollisuus- ja liike-elämän moraalisia perusteita.

2000-luvulla mukaan tuli aktiivinen suomalais-venäläinen yhteistyö: Gundersen luennoi etiikasta Pietarissa, Viipurissa ja Tallinnassa sekä järjesti Viipurissa seminaareja Monrepos’n omistajasukuun kuuluneen paroni Paul Nicolayn henkisestä perinnöstä. Gundersenin muistotilaisuudessa oli edustaja niin Pietarin Eurooppalaisesta kuin Valtionyliopistostakin.

Tunsimme Paul Gundersenin innostavana, kuuntelevana ja tavattoman huumorintajuisena, aina kujeisiin valmiina henkilönä. Hän oli suomalainen sotaveteraani, joka opetteli venäjän kielen ja rakensi siltoja entisiin vihollisiin ja jonka elämänkerran Tusen vingar englantilaiset kustantajat käänsivät nimellä Incorrigibly Independent.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit