Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maria Arvio on alansa ensimmäinen Suomessa

Lastenneurologi Maria Arvio nimitettiin syyskuussa Suomen ensimmäiseksi kehitysvammalääketieteen professoriksi.

Ihmiset
 
Juha Riihimäki
Harri Nurminen
Vapaa-ajalla professori Maria Arvio viihtyy ulkona luonnossa.
Vapaa-ajalla professori Maria Arvio viihtyy ulkona luonnossa. Kuva: Harri Nurminen

Huonekalut oli pultattu lattiaan eikä ikkunoissa ollut verhoja. Potilaat kulkivat käytävillä päämäärättömästi haalareissa. Liikuntakyvyttömät makasivat pöydillä. ”Osastot olivat usein masentavia, jopa järkyttäviä”, kehitysvammalääketieteen professori Maria Arvio, 63, muistelee uransa alkua.

Hän meni nuorena lääkärinä töihin kehitysvammaisille tarkoitettuun Ronnin keskuslaitokseen, sillä ei kahden pienen lapsen äitinä halunnut hektiseen terveyskeskusmaailmaan. Valinnasta tuli palautetta kollegoilta.

”Työtä laitoksessa ei arvostettu. Minulle sanottiin, että nuori nainen menee hukkaan. Sitä pidettiin samana kuin olisin mennyt vankilalääkäriksi.”

1960-luvun lopulla Suomi jaettiin 16 erityishuoltopiiriin. Jokaiseen rakennettiin keskuslaitos, usein viihtyisyyttä tavoitellen järven rannalle. Vanhemmille sanottiin kehitysvammaisen lapsen saavan hyvää hoitoa ja mahdollisuuden käydä koulua.

Maria Arvio tottui kuolemaan nopeasti. ”Potilaiden elinikä oli noin 20 vuotta, ja sitä piti luonnollisena. Tajusin tämän vasta myöhemmin, kun tutkin vihkoista vainajien diagnoosit sekä syntymä- ja kuolinajat.”

”Olen lastenneurologi, ja aiemmin me hoidimme kehitysvammaisia, koska he kuolivat nuorina.”

Nykyään keski-ikä on 50 vuotta. Kehitysvammaisista lapsista ja nuorista on paljon tutkimusta, mutta aikuisista ei. Arvion mukaan se on vakava haaste.

Ulkomailla Arvio tuntee itsensä ”aika fiksuksi”, koska kehitysvammalääkäreitä koulutetaan Euroopassa Suomen lisäksi vain Hollannissa. Syyskuussa alkanut Turun ja Oulun yliopistojen yhteinen määräaikainen professuuri on ensimmäinen Suomessa ja toinen Euroopassa.

Koulutusta täällä on annettu 1980-luvulta asti, ja kehitysvammalaitokset ovat toimineet kouluttautumispaikkoina. ”Se on mahdollistanut alan lääketieteen synnyn ja tutkimuksen tekemisen.”

Nyt hoidon saaminen on monessa paikassa helpompaa kuin ennen. ”Potilaani saavat tarvitsemansa terveyspalvelut, eikä koskaan ole tarvinnut vängätä kalliistakaan hoidoista”, sanoo Arvio, jolla on virka Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

Ihmisten mielikuvissa kehitysvamma tarkoittaa usein Downin syndrooma. Arvio muistuttaa, että heidän osuutensa on silti vain reilu kymmenesosa kaikista.

”On paljon monivammaisia, ylilääkittyjä ja jopa vajaaravittuja. Kaikille heille pitäisi organisoida jotain mielekästä tekemistä, koska se on mielenterveyden perusta.”

Kehitysvammaisuuden syyt ovat auenneet tutkijoille professori Arvion mukaan entistä paremmin. Välillä se muistuttaa salapoliisin työtä.

Kirkonkirjoista on suuri apu. Suomessa samalla tavalla kehitysvammaisten taustat ja mahdollinen kantaäiti voidaan selvittää – vaikka 1500-luvulle asti.

”Vielä tunnistamaton geenisairaus voi aiheuttaa jossain suvussa kehitysvammaisuutta ja kuolemaa. Tiedon saaminen on tärkeää perinnöllisyysneuvonnankin takia.”

Toissa viikolla Arvio tapasi Turussa ja Oulussa kaksi hyvin saman näköistä kehitysvammaista miestä. Molemmat ovat Oulun suunnalta ja annettu lapsena adoptioon. Tutkimustyö yhteisen kantaäidin selvittämiseksi on käynnissä.

Hoidon parantumisen lisäksi asenteet ovat muuttuneet radikaalisti parempaan suuntaan, sanoo Arvio.

Hänellä on yhteensä neljä lasta, joista yksi on vaikeavammainen. Tämä syntyi, kun Arvio oli aloittanut työt kehitysvammalaitoksessa.

”Minun ei ole tarvinnut loukkaantua siksi, että tytärtäni olisi kohdeltu huonosti ihmisenä”, hän toteaa.

Vapaa-ajalla Arvio mökkeilee, kalastaa, lenkkeilee ja viettää aikaa viiden lapsenlapsensa kanssa. Mielenrauhaa tuovat myös kirkonmenot, joihin hän osallistuu säännöllisesti.

”Olen tyytyväinen Hämeenlinnan seurakuntaelämään. Kehitysvammaisilla on omat papit.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit