Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereen kuuluisa Pispala odottaa uudelleen­kaavoitusta

Ihmiset
 
HS
HS
Pispalan talot on rakennettu harjun rinteeseen ilman asemakaavaa.
Pispalan talot on rakennettu harjun rinteeseen ilman asemakaavaa. Kuva: HS

Teollisuus synnytti Tampereen kupeeseen 1890-luvulla Pispalan, ja ihmiset asettuivat sinne asumaan paremman huomisen ja uusien ansiomahdollisuuksien toivossa. Talot ja mökit pureutuivat harjun rinteeseen sinne tänne, ilman suunnitelmaa ja asemakaavoja.

Vanhat pispalalaiset sanovat, että Pispalaan oli ennen helppo osata. Kulki vain Hämeenpuistosta länteen niin kauan, että sai puukon lapaluittensa väliin. Pispalaan mentiin ennen henkensä kaupalla. Niin tehdään kyllä nykyisinkin, mutta syynä ei enää ole korttelin ja tuuman pituinen puukko, vaan Pispalan valtatien liikenne.

Parhaillaan suunnitellaan asemakaavaa, jossa otetaan huomioon kirjavuudessaan kauniin kaupunginosan kasvojen säilyttäminen. -- Uudelleen rakentamisen aika tulee auttamatta eteen. Siinä onkin yhdyskuntasuunnittelijoille pähkinä: Mitä jättää, mitä ottaa ja mitä tuoda. Sitä ei vielä tiedetä, ei edes aavisteta.

Pääosa Pispalasta on rakennettu 1920-luvun lopulla. Epävirallinen syntymäaika lienee kuitenkin viime vuosisata. Aikakirjat kertovat, että Pispalan esikaupunki syntyi väellä ja voimalla 1890-luvulla Pispalan ja varsinaisen kaupungin väliselle rannikolle perustettujen teollisuuslaitosten vaikutuksesta. Teollisuus on ollut Pispalan äiti ja isän osuus on kuulunut Iisakki Niemiselle ja hänen kaltaisilleen uudisraivaajille.

Makeiskioskit sulkivat luukkunsa talven ajaksi

Makeisia, tupakkaa ja virvoitusjuomia myyvät kioskit aloittivat hiljaisen talvikautensa lauantaina Helsingissä. Kaikkiaan kaupungin alueella on vuokralla 55 kioskia, joihin nyt pantiin luukut ikkunoihin talven ajaksi. Seuraava myyntikausi alkaa keväällä huhtikuun puolivälissä.

Helsingin kaupunki vuokraa kioskinsa kerrallaan vuoden tai kahden ajaksi. Kioski vuokrataan joko huutokaupalla, kirjallisia tarjouksia vastaan tai sopimusvuokralla, mikä on yleisin tapa.

– Uusia kioskeja ei ole rakenteilla, vaikka vanhat ovat melko huonokuntoisia. Kioskit säilyvät kaupungin katukuvassa ja niitä kunnostetaan aina mahdollisuuksien mukaan, vaikka määrärahat kunnostukseen ovat pienet. Kaikki kaupungin tarjoamat kioskit on aina saatu vuokratuksi. Vaikka baareja on kaupungissa paljon, on kioskeilla oma asiakaspiirinsä, joka kesäisin tekee pikkuostoksensa ”omalta” kioskiltaan.

- Kyllähän tässä pian parikymmentä vuotta on tullut pidettyä tätä kioskia ja monenlaista ihmistä tänä aikana nähtyä, sanoi Etelä-Esplanaadin ja Korkeavuorenkadun kulmassa myyntikauttaan lopetteleva Daisy Lindholm.

- Monta lakritsatankoa pitää myydä ennenkuin kioskin vuokran saa kokoon, vuokra on melko korkea. Olen pesunkestävä viipurilainen ja jo siellä Saunalahdessa aikoinaan pidin kioskia. Tämä kesä on mennyt hyvin ja mieli on hiukan haikea, kun monet asiakkaat ovat tulleet niin tutuiksi ja nyt heidät joutuu jättämään. Tässä on kouluhallituskin aivan vieressä ja sieltä käyvät vakituisesti asioimassa. Kouluneuvoskin ostaa sikarinsa täältä.

Kirkon komitea esittää uusia moraalikäsityksiä

Lontoo , 15. 9. (AP)

Erään kirkollisen komitean julkaiseman kristillistä moraalia käsittelevän kirjan odotetaan nostattavan myrskyn Englannissa, koska se kieltäytyy tuomitsemasta avioliiton ulkopuoliset sukupuolisuhteet. Kirja on omiaan aiheuttamaan eripuraisuutta myös sen takia, että se antaa varauksellisen hyväksymisensä kirosanoille ja itsetyydytykselle sekä kehottaa antamaan syntyvyydensäännöstelyä koskevia neuvoja naimattomille.

”Sukupuoli ja moraali” -teos on julkaistu Englannin kirkkojen neuvoston toimesta. Tässä elimessä ovat edustettuina useimmat Englannin kristilliset kirkkokunnat.

Froteevihjeitä

Sopiva täydennys sadetakkiin kovalla sateella on iloinen froteekaulaliina. Sen valmistus käy hetkessä. Tällainen kaulaliina estää tehokkaasti vettä vuotamasta sadetakin kaulusta pitkin takin sisään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit