Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pioneeri hakeutuu aina uuden äärelle

Teppo Turkki tähyää nyt Tokion merkeistä Euroopan ja Suomen tulevaisuutta

Ihmiset
 
Taina Schakir
Jukka Gröndahl / HS
”Ilmapiiri Suomessa tuntuu nyt kevyemmältä kuin kolmeen vuoteen. Ihmisten askel on ripeämpi ja ryhti suorempi”, Teppo Turkki sanoo.
”Ilmapiiri Suomessa tuntuu nyt kevyemmältä kuin kolmeen vuoteen. Ihmisten askel on ripeämpi ja ryhti suorempi”, Teppo Turkki sanoo. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kolme nopeaa

Vaikuttavia paikkoja Itä-Aasiassa  

1 Tokion kapeat kujat

”Pääkaupungin kujilla näkyy Japanin itämainen sofistikoituneisuus, tietty harmonia ja esteettinen arki.”

 

2 Shanghain Nanjing Road

”Kiinan asukasluvultaan suurimman kaupungin pääkadulla tiivistyy maan tulevaisuuspyrkimys, halu maailman kärkeen: kulutus, itsetunto, moniäänisyys.”

 

3 Lhasa

”Tiibetin keskus Himalajalla, maailman katolla, on äärimmäinen kokemus buddhalaisine kulttuureineen.” 

 

 

 

 

 

 

 

”Siitä, minkä piti olla sivupolku, tulikin tie. Ihmisiä koskettavat eri asiat. Minua Itä-Aasia alkoi kutsua, ja siitä tuli osa elämääni”, Teppo Turkki, 57, kiteyttää.

Hän on juuri muuttanut neljän Taiwanin-vuoden jälkeen Tokioon, missä hän toimii Suomen suurlähetystössä tiede-, teknologia- ja innovaatiokonsulina. Hän on myös Sitran ja Tekesin yhteinen Itä-Aasian asiantuntija.

Työ Sitrassa painottuu Euroopan ja Suomen tulevaisuuden haasteiden seuraamiseen Aasian muutoksen kautta. Tekesissä työpöydällä on Japanin ja Korean tulevaisuuskehityksen ennakointia.

Samalla sulkeutuu yksi maantieteellinen ympyrä. Tekes sijaitsee nykyään samassa osoitteessa Porkkalankatu 1:ssä kuin Lepakkoluola, jossa Turkki oli 1984 perustamassa Radio Cityä. Parhaiten niiltä ajoilta muistetaan hänen sittemmin Yleisradioon siirtynyt Yölinja-ohjelmansa. Sitra on kadun toisella puolella.

Journalistiksi kouluttautunut Turkki on tehnyt monenlaisia projekteja median, tietoyhteiskunnan ja Aasian aihepiireistä sekä matkustanut, opiskellut ja asunut eri maissa. Hän on niin haistellut kepeitä trendejä kuin ennakoinut tietokirjailijana yhteiskunnallisten rakenteiden muutoksia.

Kaikki alkoi Munkkivuoren yhteiskoulusta, jossa Turkin parhaita kavereita olivat Pekka Haavisto ja Teemu Lehto. Haaviston isä oli koulun rehtori. Turkki ja Haavisto kävivät näytelmäkerhossa ja luontokerhossa, kirjoittivat pienlehtiin ja osallistuivat koulupolitiikkaan, Turkki edistyksellisenä oikeistolaisena.

Koulun jälkeen Oraansuojelijoiden tiloissa Korkeavuorenkadulla perustettiin vaihtoehtolehti Komposti, joka yhdistyi myöhemmin Kasvisravintolan taustavoimien julkaiseman Uuden ajan Auran kanssa. Niistä syntyi Suomi-lehti.

Koijärveltä Turkki omaksui ekologista tietoisuutta. Hänestä tuli jo varhain kasvissyöjä. Hänessä syttyi myös kiinnostus buddhalaista maailmankuvaa kohtaan.

”Vaikuttavaa itselle oli tiibetiläinen aikakäsitys, jonka mukaan hetkien syvyys on olennaisempaa kuin ajan lineaarisuus, jossa yksi asia johtaa toiseen. Samoin se ajatus, että ihminen voi hyvinkin kirkkaasti tarkastella erilaisia todellisuuksia kiinnittymättä niihin.”

Kansainvälisyys on Turkin perheen tarinaa. Äidin puolen isoisä löysi amerikkalaisen puolisonsa New Yorkista 1920-luvun lopulla.

”Matkustaminen ja lähtö ovat aina olleet perheeni eetosta. Äidin suku on Pietarin ja Viipurin suomalaisia. Isän suku on Karjalasta. Äidin isänisä toimi ennen vallankumousta 1900-luvun alussa Pietarin Suomi-aseman asemapäällikkönä.”

”Amerikkalainen taiteilijaenoni kiersi vuosia Aasiassa ja Intiassa ja ylitti Himalajan. Hänen kertomuksensa avasivat minulle lapsena mielettömän sisäisen avaruuden.”

Turkki näkee itsessään pioneerityypin, joka löytää asioita, mutta ei jää ylläpitämään niitä. Generalistina hän on ennen muuta taitava yhdistelijä.

”Olen ollut aina utelias ja omia teitäni kulkeva ja hakeutunut uuden ja syntyvän äärelle. Heräsin jo lapsena uuteen päivään lähtökohtaisesti iloisena ja uteliaana ja olen edelleen samanlainen. Kiinnostavinta on ollut löytäminen, näkymättömän näkyväksi tekeminen.”

Politiikkaan hän ei aikalaiskavereidensa Haaviston, Heidi Hautalan tai Pekka Saurin tavoin lähtenyt.

”En tunnista itseäni poliittisen vallan tavoittelusta, vaikka tunnustan politiikan tärkeyden. Tähän liittyy varmaan haluni liikkua ja olla kiinnittymättä liikaa.”

Turkki perusti perheen tanssija Nina Hyvärisen kanssa nelikymppisenä. Tyttäret ovat 17- ja 11-vuotiaita, Taiwanissa syntynyt poika yksivuotias. Hän sanoo, että elämä on täyttä ja sitä eletään perheen kanssa Tokiossa tässä ja nyt. Joskus ehkä jossain muualla, minne tie vie.

”Haluan seurata ajan suuria muutoksia, joista ehkä tärkein on maailman painopisteen historiallinen siirtyminen lännestä takaisin itään Aasiaan. Ennakoin, että yllättävän suuri osa Suomen tulevaisuuden elementeistä löytyy kohta sieltä”, Turkki miettii.

”Jos pystyn tästä jotain näkemään, se on arvokasta. Aika näyttää. Tarinaa ei pidä kirjoittaa kuitenkaan liian valmiiksi, tai siitä voi tulla häkki. On oltava auki ja rohkea muuttumaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit